به گزارش مشرق، دومین شب از دور دوم مناظره بین ۱۰ نفر از نامزدهای حزب دموکرات برای انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا چهارشنبه شب برگزار شد. بخش اول از این مناظرهها یک شب قبلتر میان ۱۰ نامزد دیگر برگزار شده بود.
نامزدها در مناظره جدید در بخشهایی از سخنانشان که مربوط به ایران بود، ضمن مخالفت با سیاستهای «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور فعلی آمریکا در خصوص خروج از توافق هستهای برجام بر ضرورت کاستن از تنشها تأکید کردند.
مجری برنامه در بخشی از این مناظره از «اندرو ینگ»، کارآفرین ۴۳ ساله و یکی از نامزدهای حزب دموکرات پرسید: «آقای ینگ، بعد از آنکه رئیسجمهور ترامپ آمریکا را از توافق هستهای با ایران خارج کرد ایران حالا مفاد این توافق را نقض کرده و این ایران را در فاصله نزدیکتری ساخت سلاح هستهای یا دستکم توان ساخت آن قرار میدهد. شما گفتهاید اگر ایران توافق را نقض کند لازم است آمریکا به آن پاسخ «بسیار محکمی» میدهد. اگر آقای ینگ الان رئیسجمهور بود چه پاسخی نشان میداد؟»
بیشتر بخوانید:
سناتور دموکرات: تحریم ظریف اشتباه بود
ینگ در پاسخ گفت: «من به سمت کاهش تنش با ایران حرکت میکنم چون آنها دارند به این واقعیت که ما از این توافق خارج شدیم واکنش نشان میدهند. و مسئله فقط مربوط به ما و ایران نیست. بسیاری از دیگر قدرتهای جهانی هم بخشی از این توافق چندجانبه هستند. لازم است تلاش کرده و مجدداً وارد توافق شویم. باید درباره تقویمهای زمانی دوباره مذاکره کنیم، چون آن تقویمهای زمانی [قبلی] حالا چندان منطقی به نظر نمیرسند.»
این کارآفرین آمریکایی در ادامه گفت: «اما من تعهدی را برای پایان دادن به جنگهای همیشگی امضا کردهام. در حال حاضر، قدرت ما در خارج از کشور بازتابی از قدرتمان در داخل کشور است. واقعاً چه اتفاقی افتاده است؟ در داخل متلاشی شدهایم، چون دونالد ترامپ را انتخاب کردهایم و حالا میبینیم که چنین رابطههای متزلزل و پیشبینیناپذیری حتی حتی با شریکان و متحدان دیرینهمان داریم.»
ینگ خاطرنشان کرد: «کاری که باید انجام دهیم این است که شروع به سرمایهگذاری روی آن منابع کنیم تا مشکلاتمان را در داخل حل کنیم. ما چندین تریلیون دلار هزینه کرده و هزاران آمریکایی را در درگیریهایی که منافعشان چندان روشن نبودهاند از دست دادهایم. ۱۸ سال در وضعیت مداوم جنگ قرار داشتهایم. این چیزی نیست که مردم آمریکا میخواهند. من نظامیانمان را به داخل کشور برمیگردانم، تنشها با ایران را کاهش میدهم و منابعمان را به اجتماع خودمان اختصاص خواهم داد.»
«جی اینسلی»، فرماندار فعلی واشنگتن و یکی دیگر از نامزدهای حزب دموکرات در پاسخ به همین سوال گفت: «من فکر میکنم اینها مسائلی هستند که نیازمند قوه تعقل عظیم و قضاوتهای غالباً دشوار است... لازم است ما تعیین کنیم آیا یک رئیسجمهور بالقوه برای گرفتن این تصمیمها از قوه تعقل کافی برخوردار است یا خیر.»
اینسلی با یادآوری اینکه در زمان حضور در کنگره به حمله به عراق رأی مخالف داده است: «آن موقع من قضاوت صحیحی داشتم، چون برای من آشکار بود که جورج بوش در حال شعلهور کردن آتش جنگ است.»
وی اضافه کرد: «حالا هم با وضع مشابهی مواجه هستیم. رئیسجمهوری داریم که تمایل دارد بر طبل جنگ بکوبد. ما به رئیسجمهور نیاز داریم که بتواند در برابر به صدا در آمدن طبل جنگ ایستادگی کرده و تصمیم عقلانی بگیرد. آن رأی، تصمیم درستی بود که من گرفتم و به آن اعتقاد دارم.»
بیشتر بخوانید:
واکنشها به تحریم ظریف از سوی آمریکا
در این بخش، مجری خطاب به «جو بایدن»، معاون سابق رئیسجمهور آمریکا کرد و با یادآوری رأی موافق بایدن به جنگ با عراق در زمان حضور در مجلس سنا گفت: «منظور ایشان این بود که شما تصمیم اشتباهی گرفتید و با رأی موافق به جنگ با عراق، قضاوت نادرستی کردید.»
بایدن گفت: «من قضاوت نادرستی کردم و به رئیسجمهور وقت اعتماد کردم که میگفت فقط میخواهد این کار را انجام دهد تا بازرسها وارد عراق شوند و میخواهد سازمان ملل را مجاب به اعزام بازرسان کند. از همان لحظهای که شوک و ترسها آغاز شد، من با کارهایی که انجام میشد مخالفت کردم و این مخالفت را با بیشترین صراحت لهجهه نسبت به هر فرد دیگر در کنگره و دولت ابراز کردم.»
«بیل دیبلاسیو»، شهردار سابق نیویورک هم بر ضرورت کاستن از تنشها با ایران تأکید کرد. او گفت: «ما الان در حال حرکت به سمت جنگ با ایران هستیم و در این خصوص، افتضاح بار آوردهایم.» دیبلاسیو در بخش دیگری از سخنانش هم گفت: «باید این حرکت به سمت جنگ با ایران را متوقف کنیم.»
«تولسی گابارد»، دیگر نامزد دموکرات از سیاستهای ترامپ در خصوص دامن زدن به تنشها با قدرتهای هستهای مانند چین، روسیه و کره شمالی انتقاد کرد. او گفت: «دونالد ترامپ و سیاستمداران جنگطلب در واشنگتن ما را ناامید کردهاند. آنها دائما تنشها با کشورهای دارنده سلاح هستهای مانند روسیه، چین و کره شمالی را تشدید میکنند و با کلید زدن یک جنگ سرد جدید، ما را به درگاه یک فاجعه هستهای نزدیک و نزدیکتر کردهاند.»
گابارد درباره برنامههایش در خصوص کاستن از چنین تنشهایی گفت: «در کسوت رئیسجمهور، من به این بیخردی پایان خواهم داد، چون وضع نباید اینطور باشد. این جنگهای بیمصرف برای تغییر نظام کشورها را متوقف خواهم کرد و با توسل به دیپلماسی این تنشها را کاهش خواهم داد و چندین تریلیون دلاری که برای این جنگها و این سلاحها هدر میدهیم را برگردانده و آنها را صرف برطرف کردن نیازهای مردم همین کشور خواهم کرد.»