به گزارش مشرق به نقل از فارس بلومبرگ طی گزارشی اعلام کرد آمریکا تلاش می کند مشتریان اصلی نفت ایران در آسیا همچون کره جنوبی و ژاپن را متقاعد به کاهش جدی خرید نفت از این کشور کند اما علیرغم این تلاشها، به نظر می رسد که هند و چین احتمالا اقدام به افزایش میزان خرید نفت از ایران نموده و تلاش های واشینگتن برای اعمال فشار بر ایران را بیش از پیش با دشواری مواجه نموده اند.
در سال 2011،ژاپن، کره جنوبی، هند و چین حدود 60 درصد از کل صادرات نفت ایران را به خود اختصاص دادند و واشینگتن تلاش می کند با اعمال تحریم های اقتصادی سرسختانه، اندکی ازدرآمد نفتی 100 میلیارد دلاری ایران در سال گذشته را بکاهد.
بر اساس این گزارش ایران احتمالا تا حدودی از تحریم نفتی اتحادیه اروپا که قرار است از ابتدای جولای آغاز شود، متضرر خواهد شد. همچنین سایر مشتریان نفت ایران بخصوص در آسیا، تلاش خواهند کرد تخفیف بیشتری در بهای نفت ایران بگیرند. این روند مسلما تاثیر منفی ای بر درآمدهای نفتی و بودجه دولت ایران خواهد گذاشت، اما به نظر می رسد که این فشارها بر خلاف تصورآمریکا چندان دراز مدت نخواهد بود.
به علاوه از زمان تصویب تحریم نفت ایران در اروپا قیمت جهانی نفت بیش از ۱۴ دلار افزایش یافته و به حدود ۱۲۲ دلار رسیده است. ایران در بودجه سال آینده خود قیمت ۸۵ دلاری را برای نفت خام در نظر گرفته است.
بلومبرگ افزود: نه کره جنوبی و نه ژاپن به نظر نمی رسد که تمایلی به کاهش قابل توجه حجم نفت وارداتی خود از ایران داشته باشند و چین و هند نیز احتمالا اقدام به افزایش واردات خود از ایران برای استفاده از بهای پایین نفت ایران در فرصت پیش آمده خواهند کرد.
ویکتور شام،یکی از تحلیلگران بازار انرژی در سنگاپور گفت: «این مصرف کنندگان و بخصوص هند و چین، بخش قابل توجهی از واردات نفت خود را به ایران متکی هستند.» وی افزود: «برای آنها تغییر منبع تامین انرژی بسیار مشکل است.»
این مسئله برای واشینگتن که امیدوار است اقداماتش علیه ایران در کنار تحریم های اتحادیه اروپا بتواند ایران را وادار به انجام مذاکرات جدی در خصوص برنامه هسته ای اش بنماید، نگران کننده است. ایران بارها تاکید کرده که فعالیت های هسته ای این کشور با اهداف صلح آمیز دنبال می شود.
متحد دیرینه آمریکا یعنی کره جنوبی که در سال 2011 روزانه حدود 250 هزار بشکه نفت خام، معادل10 درصد کل نیاز خود به نفت را از ایران تامین کرده، اصلی ترین هدف تلاش های واشینگتن برای کاهش حجم واردات نفت از ایران بوده است، به نحوی که اخیرا سئول میزبان دو مقام بلند پایه آمریکایی بوده که با سفر به این کشور تلاش کردند مقامات کره را به کاهش واردات نفت از ایران وادار سازند.اما حداقل تااین لحظه، نتیجه این تلاش ها چندان امیدوار کننده نبوده است.
وزارت امورخارجه کره جنوبی اعلام کرده که هنوز هیچ تصمیمی در خصوص درخواست آمریکا اتخاذ نشده است. ظاهرا سئول نگران یافتن جایگزین مناسب برای نفت ایران است.
همین داستان در مورد ژاپن نیز رخ داده است. روز جمعه، یوشیهیکو نودا، نخست وزیر ژاپن گفت، «ما روند کاهشی خرید نفت از ایران» در کنار تلاش ها برای تضمین جایگزین مناسب نفت ایران ازطریق سایر کشورهای منطقه خاور میانه را ادامه می دهیم.
در عین حال مقامات توکیو، از واشینگن خواسته اند تا این کشور را مشمول معافیت از تحریم های جدید آمریکا قرار دهد که مجازات هایی را برای موسسات خارجی مشارکت کننده در معاملات نفتی با ایران در نظر گرفته است. در صورت معافیت ژاپن از این تحریم ها،توکیو می تواند به خرید میزان قابل توجهی از نفت مورد نیاز خود از ایران ادامه دهد.
ژاپن که درسال 2011 حدود 10 درصد از حجم 3.4 میلیون بشکه نفت مورد نیاز روزانه خود را ازایران تامین می کرد، به صورت تدریجی در حال کاهش خرید نفتی خود از ایران است، به نحوی که در طی 5 سال گذشته حدود 40 درصد از واردات نفت خود از ایران را کاهش داده است.
چین، به عنوان متحد نزدیک ایران، یکی از بزرگترین مشتریان نفت ایران به شمار می رود که در سال2011 روزانه بطور متوسط حدود 550 هزاربشکه نفت از ایران خریداری کرده است که 10 درصد واردات این کشور را شامل می شود.در حالی که حجم نفت خریداری شده از ایران طی چند هفته گذشته کاهش یافته، مارکپروان، از تحلیلگران انرژی معتقد است که این کاهش خرید چین، در واقع تلاشی است برای فشار بر تهران به منظور کاهش بهای نفت خود، که تحت فشار ناشی از تحریم های آمریکا و اروپا قرار دارد.
شام افزود،خرید نفت چین از ایران در طی ماه های آینده می تواند به نحو قابل توجهی افزایش یابد، بخصوص اگر تهران در بهای نفت خود به پکن تخفیف بدهد. وی افزود: «چین میخواهد ذخایر نفتی استراتژیک خود را پر کند. اکنون چینی ها در بهترین موضع مذاکراتی برای تضمین تامین نفت مورد نیاز خود هستند.»
هند، دیگرمشتری نفت ایران در آسیا نیز در طی ماه ژانویه میزان خرید روزانه خود از این کشور را به 550 هزار بشکه نفت در روز افزایش داده است. در سال 2011 هند بطور متوسط روزانه 340 هزار بشکه نفت، معادل 12 درصد کل واردات نفت خود را از ایران تامین کرد. به طور قطع نمی توان گفت که آیا هند خواهد توانست حجم واردات نفت خود ازایران در ماه ژانویه را ادامه دهد یا خیر، اما با توجه به طراحی پالایشگاه های هندبرای پالایش نفت خام ایران، به نظر می رسد که علیرغم مخالفت های امریکا، دهلی نو در آینده همچنان بخش اعظمی از نفت مورد نیاز خود را از ایران تامین خواهد نمود.
بر اساس اعلام سفیر ایران در هند، دو کشور موافقت کرده اند، که 45 درصد از طلب نفتی ایران به روپیه پرداخت شود. بر اساس برخی گزارش ها قرار است برای دریافت مابقی پول نفت ایران معاملات تهاتری بین دو کشور انجام گیرد که طی آن ایران گندم و سایر موادغذایی از هند وارد خواهد نمود.