ایستگاه مترو وکیلالرعایا واقع در خیابان زند شیراز یکی از ایستگاههایی است که ویژگیهای خاصی دارد و سازه فلزی موجی اجرا شده در این ایستگاه ثبت ملی شده است.
علی IR ۱۵:۱۲ -
انشالله مردم خون گرم کشورمون به خصوص خوزستان در دولت فعلی به حق واقعی خودشون خواهند رسید و شخصا امید زیادی دارم دولت رئیسی دولت کمتر دیده شدگان هست
از طرف یک کرجی
مترو رو تو جای پر ترافیک و متراکم که امکان تعریض خیابان وجود نداره، می سازن، نه تو جای گرم. دبی و ابوظبی و ریاض و جده و قطر و کویت هم مترو ندارن. هر چی می بینی، می خوای؟!
به ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴ اون اذربایجان بزرگ دیگه مترویی نداره که بخاد قشنگ باشه ... یزمانی همون تبریز جز 5 شهر بزرگ دنیا بودش همون زمان اصفهان 30 هزار نفر و مشهد 10 هزار نفر و تهرانش 200 هزار نفر جمعیت داشتش.... ولی از وقتی نژادپرستان پهلوی و اقمارشون بکمک انگلیس حکومت رو مال خود کردن حتی اسم اذربایجان هم خطرناک میدونن و به اذر و یا اردبیل و کردستان و... تغییرش میدن چه برسه مترو و صنعتش که هروز داره بنفع اقلیت فارس آب میره
شما مال کجا هستی؟ کوته بین و کوته فکر ، چرا مترو نخواد ؟ هر شهری برای توسعه حمل و نقل عمومی باید یکسری مؤلفه داشته باشه، اگه به شما باشه همه باید با چهارپا جابجا بشن
تراکم جمعیت وقتی زیاد میشه یه سری امکانات جدید باید اضافه بشه، نظیر مترو، وجود مترو کمترین فایدش، کاهش آلودگی هوای شیراز هستش، اگه هیچ فایده دیگه یی نداشته باشه.
قدیم یادمه تو کوچه ما 2 نفر ماشین داشتن، بقیه از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده میکردن، اما الان سر پارک ماشین دعواعهه خخخ خیابون میری ترافیک، آلودگی هوا، جدا بدم میاد از هرچی شرکت خودروسازیه، قدیم کوچه ها خلوت بود، بچه ها بازی میکردن، اما الان جلو هر خونه ای یه ماشین پارک شده، حس بدی بهم میده، بچه هم نمیتونه بازی کنه تو کوچه.
13:38 - سالها قبل از انقلاب دوگل رئیس جمهور فرانسه به ایران آمده بود و وی را به شیراز هم آورده بودند و شیراز را دیده بود. از وی نظرش را پرسیدند گفت: تهران روستای بزرگی است و شیراز شهری کوچک.
بسیار عجیب و جالبه، پروژه ساخت متروی شیراز بعد از پروژه متروی شهر اهواز شروع به کار کرد و خیلی زود هم تحویل مردم شد، ولی متروی اهواز با گذشت بیش از ١٧ سال فقط ۵١ درصد پیشرفت داشت و چند سالی هست که کاملا متوقف شده و بیشتر تونل های آن هم به علت عدم نظارت کافی به زیر آب و فاضلاب رفت. عجیب تر آنکه معلوم نیست شهرداری اهواز چه مسئولیتی دارد، مردم اهواز برای حل مشکلات شهری اگر به شهرداری اهواز مراجعه کنند، سازمان مربوطه جوابگو نیست. اصلاً شهر اهواز چند سالی است که به حال خود رها شده و مسئولان شهری فقط شعار و وعده می دهند.
دوست عزیز مترو ها مربوط به شهرداری هاست و کمک چندانی از دولت نمی گیرند اگرچه دولت باید ۵۰ درصد مشارکت کنه! بنده در اصفهان ساکن هستم می بینم که و عوارض ساخت مترو از طریق قبوض خدماتی دریافت می شود. شاید مشکل اساسی شهر شما وجود مسئولان نا کارامد بوده است چنان که دیدیم حتی استان دار سابق تان هم متاسفانه در حق استان ظلم کرد!
سلام،همه جای ایران سرای من است، ایران ایران،لطفا شمالی جنوبی،شرقی غربی ،نکنید.مثل زمان جنگ کسی نمی گفت که من اذریم به من چه برم خوزستان بجنگ،یا من خراسانیم ،این حرفها دشمن شاد کن ،هرجا سازندگی بشه باعث افتخار ایران ،انشاالله ما مترو اهواز هم تکمیل میشه.
من فکر میکنم که انحنا های سقف فلزی ایستگاه در اثر سستی زمین لایه های بالائی ایستگاه هست که برای تقویت آن صفحه فلزی تعبیه کرده اند یابعد از خاک برداری ایستگاه برای پوشاندن سقف از صفحه آهنی استفاده کرد و روی آن خاک ریخته اند و حالا سقف در اثر وزن خاک تاب برداشته است و عنقریب با بارش باران و سنگین شدن خاک سقف ریزش خواهد کرد. در هر دو صورت ایستگاه غیر ایمن و خطرناک است.