به گزارش مشرق، ۶ روز پیش خبر رسید که پیروز حناچی شهردار تهران دستور فروش عمارت گلستان معروف به خانه شهرداران را در محله اقدسیه تهران داد.
شهردار تهران تأکید کرده بود که باید این عمارت نقداً به فروش رسیده و پول آن صرف پروژههای عمرانی شهر شود.
در حالی که مدیران جدید شهری مدام اعلام میکردند که مدیران قبلی برای اداره شهر دست به شهرفروشی میزدند و ما دیگر این کار را نمیکنیم اما خودشان تصمیم گرفتند با فروش بناهای فاخر و دارای ارزش معماری خاص هزینههای پروژههای عمرانی را تأمین کنند.
بیشتر بخوانید:
حناچی دستور فروش خانه تاریخی شهرداران را داد +سند
عمارت گلستان که گفته میشود برای دوره پهلوی اول است دارای آینهکاریهای ویژه و معماری خاص است. شهرداری تهران چند هفته پیش تمامی وسایل این عمارت را تخلیه کرد و هنوز مشخص نیست که سرنوشت فرشهای نفیس و تابلوهای خوشنویسی که در این عمارت وجود داشت به کجا رسیده است.
کش و قوسها ادامه داشت تا اینکه غلام محمدی رئیس مرکز ارتباطات شهرداری تهران تصمیم گرفت خبرنگاران را برای بازدید از این ملک ببرد. در جریان بازدید، محمدی بارها تأکید کرد که این ملک ارزش ندارد و به فروش خواهد رسید.
همچنین محمدی تأکید کرد که قرار نیست بلدوزر زیر این عمارت گذاشته شود و آن را به کسانی میفروشیم که بنا را به همین شکل فعلی حفظ کنند.
الویری: در عمارت گلستان زندگی می کردم
یکی از شهردارانی که در این عمارت زندگی میکرد مرتضی الویری( رئیس فعلی شورای عالی استان ها) بود.وی گفت که به صورت موقت مدتی در این عمارت زندگی میکرده است و همچنین گفته میشود که قرار بود ملک مدنی یکی دیگر از شهرداران نیز در این عمارت زندگی کند.
۴۰۰ میلیون تومان پَر
با شروع کار مدیریت شهری در سال ۹۶ نجفی اولین شهردار اصلاحطلبان از این عمارت بازدید کرد و حدود ۴۰۰ میلیون تومان هزینه برای نقاشی و بازسازی این عمارت در نظر گرفت.
حناچی: خانه تخریب نمیشود
اما امروز پیروز حناچی شهردار تهران دوباره تأکید کرد که این خانه را به کسی میفروشیم که تمایل به حفظ آن داشته باشد و قرار نیست بلدوزر بزنیم و آن را تخریب کنیم.
همچنین حناچی تأکید کرد که این خانه تخریب نخواهد شد.
با وجود اینکه شهرداری تأکید بر این موضوع دارد که این بنا فاخر، دارای معماری خاص و همچنین تاریخی نیست اما از سوی دیگر تأکید میکند اگر این خانه را بفروشیم به مالک اجازه نمیدهیم تغییری در آن ایجاد کند. این در حالی است که اگر کسی این ملک را خریداری کند برایش حقوق مکتسبه ایجاد شده و میتواند با شکایت در مراجع قضایی دستور تخریب گرفته و ساختوساز انجام دهد.
شهرداری پس از فروش ملک اقدسیه نمی تواند شرطی بگذارد
حسن خلیلآبادی عضو شورای شهر تهران در این باره به خبرنگار فارس، گفت: شهرداری نمیتواند ملکی را بفروشد و بعد برای مالک شرط کند که در آنجا ساخت و سازی انجام ندهد.
وی با بیان اینکه این پهنه مسکونی است، گفت: نمیتوانیم برای خریدار شرط و شروطی بگذاریم.
حفظ بناهای ارزشمند جزو یکی از وظایف شهرداری تهران است و همچنین شهرداری باید املاکی را که ویژگیهای معماری خاص دارد و یا جزو آثار تاریخی است حفظ کند.
پژمان پشمچیزاده معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در دوران محمدباقر قالیباف در پاسخ به این پرسش که حناچی شهردار تهران اعلام کرده است عمارت گلستان را به کسانی میفروشد که بنا را به شکل فعلی حفظ کند، گفت: من خبر شهردار را نشنیدهام اما بر اساس چیزی که شما میگویید باید مقدمهای ذکر کنم این ساختمان محل سکونت چندین شهردار بوده و ویژگیهایی به لحاظ معماری دارد و به دلیل مکان رویداد بودن باید حفظ شود.
وی به تخریب خانه توران در سال ۹۵ اشاره کرد و گفت: زمانی که این خبر منتشر شد میراث فرهنگی به فوریت نشست اضطراری برگزار و این ملک را میراثی عنوان کرد و برای ساختوساز در آن ممنوعیت ایجاد کرد. شایسته است که مدیریت شهری در خصوص عمارت گلستان هم که واجد ارزشهایی است ورود کند.
شرط باید دارای نفع عقلایی باشد
وی در پاسخ به این پرسش که آیا شهرداری میتواند برای مالک شرط تعیین کند که در ملکی که به گفته خود شهرداری تهران فاقد ارزش است ساخت و سازی صورت نگیرد گفت: در مسائل ثبتی باید شرط صحیح باشد. یکی از شروط در معاملات صحیح بودن آن است. شرط باید دارای نفع عقلایی باشد و با قانون و شرع مغایرتی نداشته باشد.
مالک بر اساس قانون می توان ساخت و ساز کند
این معاون سابق شهرداری تهران اضافه کرد:اگر شهرداری میخواهد برای خریدار شرطی بگذارد که در ساختمان تخریب و نوسازی صورت نگیرد این موضوع با مبانی قانونی مغایرت دارد. شهرداری حقوق مالک را باید به رسمیت بشناسد و فرد مالک بر اساس ضوابط و مقررات طرحهای توسعه شهری میتواند تجدید بنا کند.
معاون شهرسازی و معماری دوران محمدباقر قالیباف در شهرداری تهران با تأکید بر این موضوع که عمارت گلستان در پهنه R۱۲۲ قرار دارد، گفت: مالک این ملک مجاز است با مساحتی که دارد ۵ طبقه ساخت و ساز کند و ارزش زمین در این منطقه بالاست.
وی گفت:خریدار به دنبال حداکثر ارزش افزوده است پس عقلاً باید انتظار داشته باشیم بعد از خرید مالک متقاضی تخریب و نوسازی باشد و این کار عقلی و قانونی است.
با شروط باید شهرداری زمین را ارزان بفرشد
پشمچیزاده گفت: ببینید برای این موضوع دو فرض وجود دارد، فرض اول این است که اگر شهرداری بخواهد با فرض اینکه شرطش صحیح باشد به خریدار بگوید که در این زمین ساخت و سازی انجام ندهد، پس باید زمین را به مبلغ خیلی کمتر از ارزش ذاتی به فروش برساند چون قرار است در این ساختمان تخریب و نوسازی صورت نگیرد و از منافع زمین مالک برخوردار نشود پس باید شهرداری زمین را ارزانتر بفروشد و این اقدام با نیت شهرداری که کسب منافع برای انجام سایر پروژههای شهری است مغایرت دارد، شهرداری باید حداکثر انتفاع را از فروش زمین ببرد. پس با این شرط مجبور است زمین را ارزانتر بفروشد.
اگر مالک، ملک را به غیر بفروشد شرط منتفی است
وی ادامه داد: اما این نکته هم وجود دارد که اگر مالک بخواهد ملک را به غیر بفروشد این شرط منتفی میشود و این اقدام به ضرر شهرداری تمام میشود.
پشم چی زاده گفت:در این زمین مالک میتواند ۵طبقه بر اساس طرح تفصیلی ساخت و ساز انجام دهد و اگر مالک زمین را با قیمت روز خریداری کند و بپذیرد که ساخت و سازی هم نکند این نوع شرط خلاف مقتضی ذات عقد است و باطل است. اگر شما بیایید در قیمت شرطی بگذارید و با قوانین و مقررات و با انتفاع خریدار مغایرت داشته باشد شرط باطل است و در هر دو حالت شهرداری ضرر خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، ملک اقدسیه معروف به خانه شهرداران در یک قدمی تخریب قرار دارد هر چند مدیران شهرداری در نمایشی نشان میدهند که اجازه تخریب و نوسازی در این بنا را نخواهند داد اما بر اساس طرح تفصیلی خریدار میتواند در این ملک ۵ طبقه بنا بسازد و اگر قرار باشد ساخت و سازی صورت نگیرد باید شهرداری با قیمت ارزانتر ملک را واگذار کند پس در هر صورت به ضرر شهرداری تمام میشود و همچنین ملکی که روزی خانه شهرداران بوده از بین خواهد رفت. امیدواریم مسئولین شهری هر چه سریعتر این موضوع را برطرف کرده و از این بنای فاخر حفاظت کنند.