به گزارش مشرق، آسیه حسینی نیکو ، روانشناس کودک و نوجوان اظهار کرد: زمانی که کودکان با تلفن همراه بازی میکنند دوپامین در بدن آنها به واسطه الکترونیک آزاد میشود و میتواند مغز توسعه نیافته کودکان را هدف قرار دهد.
او ادامه داد: هر چه کودکان روی بازیهای رایانهای یا بازیهای روی گوشی موبایل متمرکز شوند؛ آنها به دیگر کارها مانند کارهای خانه و بازی در بیرون خانه اهمیت کمتری میدهند.
او تصریح کرد: این کار به مرور باعث بروز مشکلات تمرکز در کودکان میشود و به مرور بر عملکرد درسی آنها تاثیر میگذارد، فقط ۳۰ دقیقه استفاده از تلفن همراه ساعت خواب بدن کودکان را مختل میکند؛ استفاده از این وسیله با ملاتونین یعنی هورمونی که به ما میگوید شب شده است و وقت خواب است تداخل دارد و فاصله نزدیک نور به چشم باعث میشود هنگام استفاده از تلفن همراه کودکان احساسات زیادی را تحمل کنند، که این امر باعث اختلال در سیستم عصبی آنها شده و موجب میشود که دمدمی مزاج شوند.
او افزود: استفاده زیاد و مداوم از تلفن همراه برای کودکان ضرر دارد و آسیبهای فراوانی را به آنها وارد میکند که در ادامه با چند نمونه آن آشنا میشویم.
اعتیاد و وابستگی
این روانشناس کودک و نوجوان ادامه داد: یکی از آسیبهای بسیار جدی اعتیاد به گوشی هوشمند و تبلت است که نوعی اعتیاد رفتاری محسوب میشود. در واقع فرد ممکن است به قدری به آن وابسته شود که زمانی که همراهش نباشد یا در حال کار با آن نباشد، احساس تشویش و بی قراری کند.
آسیب به چشم
حسینی نیکو گفت: پژوهشگران ثابت کردهاند استفاده کودک از موبایل و تبلت در طولانی مدت میتواند برای سیستم عصبی چشم کودک مضر است.
او گفت: نگاه کردن طولانی مدت به گوشی همراه، باعث تاخیر در ترشح ملاتونین شده و در نتیجه کودک دیرتر به خواب میرود. کیفیت خواب هم بر اثر استفاده از گوشی پایین میآید.
اضافه وزن در کودکان
او بیان کرد: کودکانی که بیش از حد با موبایل یا تبلت بازی میکنند فعالیت فیزیکی شان کاهش پیدا کرده و در نتیجه در معرض چاقی و اضافه وزن قرار میگیرند. اضافه وزن و مشکلات خواب، باعث ایجاد مشکلات دیگری از قبیل بیماریهای قلبی، دیابت، سکته و بسیاری موارد دیگر میشود.
آسیب به مغز و شنوایی
او افزود: گوشی موبایل دارای امواجی است که در طولانی مدت بر مغز اثر گذاشته و ممکن است باعث ایجاد تومورهای مغزی شود. ضمنا استفاده بیش از حد از تلفن همراه برای صحبت کردن و نزدیک نگه داشتن آن به گوش، باعث گرم شدن آن ناحیه مغزی شده و ممکن است اثرات مخرب بگذارد.
انزوا در کودکان
این روانشناس کودک و نوجوان بیان کرد: کودکان در اثر سرگرم شدن با موبایل و تبلت، نیاز کمتری را در خود احساس میکنند تا به دنیای واقعی و بیرونی بیایند و با دیگران و همسالانشان ارتباط برقرار کنند. در نتیجه کودکان ارتباطات اجتماعی را به خوبی یاد نمیگیرند و گوشه گیر و منزوی میشوند.
بلوغ زود هنگام
حسینی نیکو تاکید کرد: دسترسی نامحدود کودک به گوشی موبایل و اینترنت میتواند او را وارد دنیایی کند یا با مسائلی آشنا سازد که مناسب سن او نیستند. این مسئله ممکن است منجر به آسیبهای زودهنگام برای آنها شود. در بسیاری موارد شاهد بلوغ زودهنگام در کودکان هستیم که مشکلاتی را برای آنها به وجود میآورد.
او گفت: اکثر پدر و مادرها نمیتوانند به خواسته کودکاشان جواب منفی دهند و هر زمان که کودک درخواست تلفن همراه میکنند آن را دراختیارش میگذارند؛ بهترین کار برای والدین مدیریت و کنترل فرزندان وتعیین زمان مشخص برای استفاده از تلفن همراه است.