به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
مهدی رحمانیان مدیر روزنامه شرق به روزنامه فرهیختگان گفت: ما آن مسیر مذاکرات را که به برجام ختم شد، یک پیروزی برای کشور میدانستیم، آن هم یک پیروزی که بدون جنگ حاصل شده و محصول گفتوگو و مذاکره بود و همچنان آن را یک پیروزی میدانیم و حتی در اجلاس اخیر سازمان ملل که از محصولات برجام بود، تحریمهای تسلیحاتی ایران محدودیتی داشت و دوره آن تمام میشود، آمریکاییها دنبال این بودند که این را دائمی یا حتی اگر نتوانستند طولانیمدت کنند، اما برجام باعث شد روسیه، چین و حتی کشورهای اروپایی منتقد آمریکا باشند و اجازه ندهند آمریکا به این هدف دست یابد.
بیشتر بخوانید:
سخنی با «ویلیام برنز» دیپلمات نامرئی آمریکایی
بنابراین همین الان که گفتوگو میکنیم همچنان برجام عایداتی برای کشور دارد، اما منتقدان و مخالفان داخلی عقیده دیگری دارند.
وی در پاسخ این سوال که آیا فکر میکردید آمریکا از برجام خارج شود؟، گفت: من فکر میکنم به عقل جن هم نمیرسید که آمریکا از برجام خارج شود یا اگر کسی این را پیشبینی میکرد، دیگر کسی فکرش را نمیکرد او از سازمان بهداشت جهانی یا از اجلاس پاریس خارج شود. آنقدر رفتار ترامپ غیرحرفهای است که در اجلاس گروه ۷ امضا کرد و بعد امضای خود را پسگرفت. این فرد غیراستاندارد و نامتعادل است که بر راس یک کشور قدرتمند نشسته و رفتارهای اینچنینی نشان میدهد، قطعا کسی مسئول رفتارهای او نیست.
رحمانیان افزود: شاهد بودید که آمریکاییها چه رفتاری کردند و نامناسبترین رفتار هم مربوط به خود ترامپ بود که از برجام خارج شد، ضمن اینکه او اخیرا از سازمان بهداشت جهانی هم خارج شده است. این ربطی به ما ندارد، یعنی انسان یا شبهانسانی که خارج از هر مدل حرفهای رفتار میکند، رئیسجمهور یکی از قدرتمندترین کشورهای جهان شده و هر رفتار نامربوطی میکند و این به برجام و غیربرجام و ظریف و روحانی هم کار ندارد.
وی میگوید: داستان پرت شدن خودکار را در خاطرات جان کری میخوانیم که میگفت روی میز زدم و خودکار پرت شد و به سینه عراقچی خورد و در اوج عصبانیت دیدم کار بدی بود و عذرخواهی کردم و آنها هم پذیرفتند. از سوی دیگر ظریف خیلی بلند صحبت میکرد.
میخواهم بگویم جلسات آنها سخت، پیچیده و پردعوا بود. جلسات گل و بلبلی نبوده و نهایتا روی تکتک کلمات ساعتها کارشناسها بحث میکردند و حاصل آن برجام شد. من همچنان معتقدم برجام یکی از پرافتخارترین کارهای دیپلماتهای ما در طول تاریخ کشور بوده است.
استناد رحمانیان به موضوع لغو تحریمهای تسلیحاتی و احتمال تمدید آن، در حالی است که هدف از برجام طبق تیترهای پیاپی روزنامه شرق و همطیفانش، برداشته شدن تحریمهای اقتصادی بود چنانکه این روزنامه از خسارت روزانه چند ده میلیون دلاری به خاطر تاخیر در اجرای برجام خبر میداد و پس از اعلام توافق تیتر «اینک بدون تحریم» را در تمام صفحه اول خود جای داد. این روزنامه همچنین تیترهای «امضای کری تضمین است» و «موگرینی: اروپا پای برجام ایستاده است» را به یادگار گذاشته که همگی جزو طنزهای تلخ به یادگار مانده برای تاریخ است.
مدیر روزنامه شرق در حالی میگوید «به عقل جن هم نمیرسید آمریکا از برجام خارج شود»، که پیش از این در مقابل استدلالهای دقیق حقوقدانان و متخصصان مسائل دیپلماتیک و هستهای و حقوق بینالملل، سرگرم بزک مطلق اعتماد به آمریکا بود. او بعدها در مصاحبه با حسین دهباشی اعتراف کرد که روزنامهاش برای جا انداختن توافق، مجبور به اغراق و بزک و دروغ شده است!
این نکته هم گفتنی است که اعتماد به آمریکا در مذاکرات و نگارش یک متن نامتوازن و فاقد ضمانت، طبیعتا با پرتاب کردن خودکار و گلایه و بلند کردن صدا جبران نمیشود؛ همچنان که اصرار بر توافق به هر قیمت و حفظ و اجرای آن به هر قیمت، آمریکا را تشویق به زیر پا گذاشتن همه وعدهها و تعهداتش کرد.