به گزارش مشرق، در سایه تلاشهای قاهره برای امضای توافقنامهای دریایی با رژیم صهیونیستی و پارلمان طبرق وابسته به «ژنرال حفتر» برای دور زدن توافق امضا شده میان آنکارا و طرابلس در دریای مدیترانه و مانعتراشی در اجرای آن، موضع تل آویو در قبال درگیریها در لیبی که تلاش دارد خود را بیطرف نشان دهد، روشن میشود.
روزنامه القدس العربی در یادداشتی با تیتر «اسرائیل و حفتر؛ دشمنان دیروز، همپیمانان امروز» به بررسی موضع اصلی تلآویو در قبال لیبی و انگیزههای آن برای دوستی با حفتر در مقابل دولت وفاق ملی لیبی پرداخت و نوشت: «در ظاهر به نظر میرسد که اسرائیل از صحنه تحولات لیبی دور باشد اما گزارشهای پژوهشی و رسانهای متعددی نشان میدهد که تلآویو با توجه به همسویی منافع و امنیت ملی اسرائیل با نیروهای شرق لیبی، از خلیفه حفتر، "ژنرال کودتاچی" در مقابل "دولت قانونی" در لیبی، حمایت میکند.»
بیشتر بخوانید:
ارتباط حفتر با افسران ارتش رژیم صهیونیستی و عناصر موساد
«اسرائیل که اکنون غرق در مشکلات داخلی است، تلاش دارد روابطش با حفتر را کتمان کند تا در مقابل افکار عمومی عربی و اسلامی به ویژه دوستان حفتر در شرق لیبی که جریان سلفی "المدخلی" و "ناسیونالیستهای عربی" در رأس آنها هستند، در تنگنا قرار نگیرد. با این وجود، این روابط طی بررسی چندین گزارش رسانهای و پژوهشی اسرائیلی و عربی کاملا آشکار میشود.»
«روزنامه عبری "جروزالم پست" چندی پیش افشا کرد که افسران اسرائیلی شبهنظامیان حفتر را در اراضی تحت سیطره این ژنرال در لیبی، برای جنگها و درگیریهای خیابانی طی دو ماه آگوست و سپتامبر در سال ۲۰۱۹ آموزش دادهاند.»
این روزنامه عبری نوشت: امارات شبهنظامیان حفتر را به سامانههای پدافند موشکی اسرائیلی مجهز کرده است تا از آنها برای مقابله پهپادهای ارتش لیبی وابسته به دولت قانونی این کشور استفاده کنند.
«"یوسف میلمان" روزنامهنگار اسرائیلی نیز طی یادداشتی در روزنامه «میدل ایست آی» درباره آموزش فرستادههای اطلاعاتی اسرائیلی (موساد) به برخی افسران ارشد حفتر مینویسد و تایید میکند که ماموریت این نیروهای موساد، آموزش تکنیکهای جنگی، جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات و اقدامات کنترلی مصر است.»
«به گفته این روزنامهنگار اسرائیلی، حفتر بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ با فرستادههای موساد در برخی مناسبتها در قاهره دیدار کرده است و آنها به شبه نظامیان تحت فرمان حفتر کمک کردند تا بتوانند تجهیزات دید در شب و تفنگهای تک تیراندازی خریداری کنند.»
در ادامه یادداشت القدس العربی آمده است: روزنامه «موند دافریک» فرانسه نیز در گزارشی که در دوم ژوئیه جاری منتشر شد ، نوشت: در سال ۲۰۱۵، حفتر پس از مذاکراتی با عناصر موساد در اردن، به اسرائیل پناه برد. این روزنامه همچنین فاش کرد که نیروی هوایی اسرائیل به نیروهای حفتر در بمباران شهر «سرت» در 450 کیلومتری شرق طرابلس کمک کردند. در این گزارش هیچ اشارهای به زمان این بمباران یا طرفی که هدف قرار گرفته، نشده است.
«واضح است، حفتر که به طرفدارانش میگفت در جنگ اکتبر ۱۹۷۳ علیه اسرائیل مشارکت داشته (در حالی که در هیچ نبردی مشارکت نداشته است)، آماده ائتلاف با دشمن دیروزش برای تحقق هدفش در لیبی باشد. زیرا افسران حفتر با وجود درجههای نظامی عالی، از مهارت لازم برخوردار نیستند و نیازمند آموزشهای ویژه در زمینه برنامهریزیها و جنگهای شهری هستند.»
«علاوه بر آن، حفتر نیازمند سلاحهای ویژه برای مقابله با پهپادهای ارتش لیبی است که نقشی اساسی در شکست او در محلههای جنوبی طرابلس و به طور مشخص پایگاه هوایی "الوطیه" (واقع در ۱۴۰ کیلومتری غرب طرابلس) و شهرهای ساحل غربی داشتند. لذا حفتر تلاش میکند تا از امکانات اسرائیلی به ویژه نفوذ لابی یهودی در ایالات متحده برای تاثیرگذاری بر تصمیم گیران در کاخ سفیدبه نفع خود استفاده کند.»
نویسنده در ادامه این یادداشت به نمایان شدن تلاشهای حفتر برای نزدیکی به تلآویو در مصاحبه «عبدالسلام البدری» معاون رئیس هیأت دولت وابسته به حفتر در گفتوگو با یک روزنامه عبری اشاره میکند و مینویسد که البدری در این مصاحبه گفت که «آنها هرگز دشمنان اسرائیل نبوده و نخواهند بود.»
در ادامه این یادداشت آمده است که البدری ابتدا به تلآویو پیشنهاد تشکیل یک ائتلاف شامل لیبی، یونان، قبرس جنوبی و حتی لبنان را داد و درباره این طرح ابتکاری خود توضیح داد که این اقدام در واقع امضای یک توافقنامه دریایی مشترک برای مقابله با توافق ترسیم مرزهای آبی امضا شده میان ترکیه و دولت لیبی در طرابلس است.اما پس از اعتراضها درباره این اظهارات منتشر شده، وی صحت این مصاحبه با روزنامه راستگرای افراطی مکور ریشون اسرائیل را رد کرد.
چرا اسرائیل از حفتر حمایت می کند؟
القدس العربی مینویسد: «تل آویو منافع متعددی در لیبی دارد. پس از سقوط رژیم «معمر القذافی» در سال ۲۰۱۱، گزارشهای رسانهای متعدد از رسیدن اسلحه از لیبی به نوار غزه از طریق اراضی مصری خبر دادند. که این امر نارضایتی اسرائیل را به همراه داشت و آن را تهدیدی برای امنیت خود تلقی کرد.»
«حفتر در سال ۲۰۱۴ وارد عرصه شد و سپس شرق لیبی را تحت کنترل درآورد و به نماینده اسرائیل برای مسدود کردن مسیر انتقال اسلحه از لیبی به غزه تبدیل شد. کنترل حفتر بر لیبی به معنای پایان یافتن خطر طرابلس علیه اسرائیل در اوایل دوره القذافی و اوایل انقلاب ۱۷ فوریه ۲۰۱۱ بود. ضمن اینکه لیبی سرشار از نفت میتواند به واردکننده سلاح اسرائیل تبدیل شود به ویژه که صادرات سلاح برای اسرائیل منبع درآمد اقتصادی مهمی به شمار میآید.»
آیا حفتر برای همیشه از فلسطین صرفنظر میکند؟
نویسنده در پاسخ به این سوال، این گونه تحلیل میکند: «از آنجا که اسرائیل تلاش میکند تا با امارات، مصر و عربستان سعودی برای مقابله با ایران و جریان اسلامی هم پیمان شود، حفتر که مورد حمایت اعضای این ائتلاف است بیش از سایرین به آن نزدیک است.»
«تلآویو از سیاست "دوست دوست من دوستم است و دشمن دشمنم دوستم است"، پیروی میکند. در همین راستا، "گریگوری شوباک" استاد پژوهشهای رسانهای آمریکا در گفتوگو با "The Real News" تصریح میکند: مهمترین انگیزه تل آویو در حمایت از حفتر این است که ایالات متحده آمریکا تلاش دارد با دیکتاتورهای خاورمیانه و اسرائیل یک ائتلاف ضد ایرانی تشکیل دهد و این دیکتاتورهای عربی را کاملا و برای همیشه از قضیه فلسطین خلاص کند.»
«لذا در مرحله آتی احتمال دارد که شاهد دخالت بیشتر اسرائیل در درگیری لیبی اما با سر و صدای کمتر باشیم. به ویژه که همپیمانش یعنی حفتر در منطقه غربی لیبی شکست خورده و بیش از 400 کیلومتر از خط سرت - الجفره عقبنشینی کرده است.»
نگرانی اسرائیل از نقش ترکیه در لیبی
«در این باره، مرکز پژوهشهای امنیت ملی اسرائیل طی گزارشی درباره پیروزیهای ارتش لیبی در مقابل شبهنظامیان حفتر هشدار میدهد و میگوید که این امر موجب تقویت جایگاه دولت وفاق ملی لیبی و نیز تقویت جایگاه مرکزی ترکیه در منطقه میشود و اردوگاه مقابل آنها که اسرائیل، مصر، یونان و قبرس [جنوبی] است، تضعیف میشود.»
«ائتلاف متشکل از اسرائیل، مصر، یونان و قبرس جنوبی برای تقسیم ذخایر گازی بزرگ کشف شده اخیر در شرق مدیترانه به دیده تردید به یکدیگر مینگرند و نگران توافق امضا شده میان ترکیه و دولت قانونی لیبی برای ترسیم مرزهای دریایی هستند که به نفع این ائتلاف نیست.
اسرائیل تلاش دارد تا خط لوله گاز را زیر دریا از طریق قبرس جنوبی به یونان و ایتالیا بکشد، اما این خط لوله باید از یک منطقه دریایی میان ترکیه و لیبی عبور کند و این طرح اسرائیل نیازمند موافقت آنکارا است. امری که ائتلاف کشورهای شرق دریای مدیترانه آن را رد میکنند.»
«در چنین شرایطی، حمایت اسرائیل از حفتر یکی از برگههای فشاری است که تلآویو تلاش دارد از آن برای بازی علیه ترکیه استفاده کند.»
چرا اسرائیل حمایت از حفتر را علنی نمیکند
نویسنده در پایان این یادداشت به چرایی حمایت غیرعلنی تلآویو از حفتر میپردازد و مینویسد: «اما حمایت اسرائیل از حفتر میتواند خصومت کشورهای دیگر مخالف با تلآویو در منطقه مانند الجزائر و تونس و حتی جریانهای حامی ژنرال حفتر مانند ناسیونالیستهای عرب و سلفیهای المدخلی را برانگیزد.»
«امری که موجب میشود تا اسرائیل در لیبی کاملا محتاط و محرمانه و در چارچوب هماهنگی با مصر رفتار کند تا خشم ملتهای عرب منطقه به مغربیها علیه حفتر را تحریک نکند تا آنها وی را به اتهام خیانتکاری و مزدوری طرد نکنند.»