جنگ‌های برادرکشی یا به اصطلاح محلی "براکوژی" به درگیری‌های میانه دهه ۹۰ میلادی میان احزاب منطقه اقلیم کردستان عراق گفته می‌شود.

سرویس جهان مشرق _ جنگ‌های برادرکشی یا به اصطلاح محلی "براکوژی" به درگیری‌های میانه دهه ۹۰ میلادی میان احزاب منطقه اقلیم کردستان عراق گفته می‌شود.

در سالهای ۱۹۹۴ و ۹۵ میلادی، دو حزب بزرگ منطقه کردستان عراق یعنی حزب اتحادیه میهنی(یکیه تی) به رهبری خاندان طالبانی و حزب دموکرات کردستان (پارتی) به رهبری خانواده بارزانی، بر سر اختلافات عدیده و طولانی شروع به نبرد مسلحانه علیه یکدیگر کردند. این درگیری‌ها که نهایتا با وساطت ایران و برخی کشورهای غربی پایان یافت منجر به کشته و زخمی شدن هزاران نفر از نیروهای دو طرف شد و حتی کار به جایی رسید که حکومت اربیل به رهبری مسعود بارزانی از ارتش بعث صدام درخواست کمک و ورود به این منطقه کرد.

این درگیری‌ها در میان افکار عمومی مردم کرد شمال عراق همواره به عنوان یک لکه ننگ و مایه شرمساری شناخته شده و به نبرد برادرکشی مشهور شده است.

کردستان عراق در آستانه جنگ داخلی جدید

اینبار اما درگیری نه میان احزاب داخلی اقلیم کردستان، بلکه میان یک گروه خارجی به نام حزب کارگران کردستان PKK اما باز هم با هویت کردی است.

تاریخچه حضور گروهک تروریستی پ. ک. ک در شمال عراق، تقریبا همزمان با دوره تشکیل این سازمان در دهه ۸۰ میلادی است، اما اعضای این گروه هیچگاه به اندازه زمان حال در عمق مناطق کردنشین شمال عراق نفوذ نکرده بودند. این موضوع خود به تنهایی عامل تحریک و احساس خطر احزاب کرد منطقه اقلیم شد است زیرا به شکل ذاتی و آرمانی گروه چپگرا و غیر مذهبی پ. ک. ک از بدو تشکیل خود با احزاب منطقه کردستان عراق که عموما در تضاد با اندیشه مارکسیستی بوده و تعلقات اسلامی و مذهبی دارند رقیب بوده و به مدت چند دهه رهبران پ. ک. ک تلاش میکردند تا کلیه مناطق کردنشین در کشورهایی نظیر عراق، سوریه و ترکیه را تحت تسلط خود درآورند.

اما ریشه اصلی بحران اخیر، به ماجراهای خیزش گروه تروریستی داعش در سال ۲۰۱۴ و نبردهای سالهای اخیر ارتش ترکیه با PKK در جنوب ترکیه بازمی‌گردد. در ماه آگوست ۲۰۱۴ میلادی و تقریبا ۲ ماه پس از خیزش بزرگ تروریست‌های داعش در استان نینوا و شهر موصل، شهر سنجار مرکز اقلیت ایزدی نشین شمال غرب عراق سقوط کرده و هزاران نفر از مردم غیرنظامی این منطقه کشته یا آواره شدند. در این زمان نیروهای گروه YPG که شاخه سوری گروهک PKK محسوب می‌شوند با عبور از گذرگاه مرزی ربیعه در غرب سنجار، اقدام به ورود به خاک عراق به بهانه دفاع ار کردهای ایزدی این منطقه کردند.

از اواخر سال ۲۰۱۷ و آزادی تقریبا کامل خاک عراق از چنگ نیروهای داعش، دولت این کشور و مقامات اقلیم کردستان بارها از نیروهای فوق که حال نام YBS به معنای یگان مدافعین شنگال (سنجار) را بر خود نهاده بودند درخواست خروج از خاک عراق را کردند اما هر بار با مخالفت این نیروها که تحت امر مستقیم کادر رهبری پ. ک. ک بودند مواجه شدند. این مسئله با دخالت مستقیم ترکیه در خاک عراق همراه شد.

در طول ۱ سال و نیم گذشته ارتش ترکیه دو عملیات بزرگ تحت عنوان پنجه عقاب ۱ و ۲ در مناطق شمالی عراق اجرا کرده است و رجب طیب اردوغان رییس جمهور این کشور نیز وعده عملیات برای اخراج نیروهای PKK از شهر سنجار را داده است.

همچنین دولت ترکیه در این مسیر اقدام به همراه کردن نیروهای پیشمرگه اقلیم و رهبران این منطقه با خود برای بیرون کردن تروریستهای PKK از مناطق تحت کنترل اقلیم کرده است؛ موضوعی که در توضیحات بالاتر نیز ذکر شد که چرا رهبران احزاب منطقه کردستان با آن موافقت دارند. این موضوع سبب خشم نیروهای PKK و اقدامات تلافی جویانه آنها در روزهای اخیر شده است.

5 نیروی کشته شده پیشمرگه در حمله موشکی پ. ک.ک

روز گذشته کاروانی متشکل از چند خودروی نیروهای پیشمرگه اقلیم کردستان عراق در منطقه جبل متین هدف حمله نیروهای پ. ک. ک قرار گرفتند. بر اساس اعلام رسمی مقامات اقلیم، این حمله توسط یک تیر موشک ضد زره کورنت انجام شده و منجر به کشته شدن ۵ نیروی پیشمرگه و زخمی شدن ۷ تن دیگر شد.

همچنین منابع رسانه‌ای منطقه کردستان نیز اعلام کردند که ۲ افسر عضو نیروهای امنیتی اقلیم در منطقه سنجار به دست نیروهای پ. ک. ک ربوده شده و از سرنوشت آنها اطلاعی در دست نیست.

2 نیروی پیشمرگه ربوده شده به دست PKK

صبح امروز نیز یک نیروی دیگر عضو پیشمرگه در منطقه مرزی زاخو در استان دهوک عراق توسط تک تیرانداز عضو PKK هدف قرار گرفته و کشته شد.

این حملات توسط دولت عراق و ائتلاف امریکایی محکوم شده اما تا کنون احزاب کرد اقلیم واکنش نظامی مستقیمی به آنها نشان نداده‌اند، اما به نظر می‌رسد به زودی عملیاتی مشترک و بزرگ توسط ارتش ترکیه و اقلیم کردستان علیه مناطق حضور نیروهای پ. ک. ک انجام شود.

برچسب‌ها