کد خبر 1232800
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۸

تحلیلگر معروف جهان عرب با اشاره به نشست وزیران خارجه عرب در قطر برای بررسی بحران سدالنهضه و نتایج این نشست، آنرا بسیار ناامید کننده توصیف کرد و خواستار روی آوردن مصر به گزینه نظامی شد.

به گزارش مشرق، عبدالباری عطوان تحلیلگر معروف جهان عرب در مطلبی در رای الیوم، با اشاره به نشست وزیران خارجه عرب در قطر برای بررسی بحران سدالنهضه و نتایج این نشست، آنرا بسیار ناامید کننده توصیف کرد و آنرا متناسب با حجم تهدیداتی که سودان و مصر به علت سدالنهضه با آن روبرو هستند، ندانست.

وی با اشاره به نشست وزیران خارجه عرب نوشت: این نشست دعوت به برگزاری نشست شورای امنیت برای بحران سدالنهضه کرد گویا این سد تهدیدی برای بیش از ۴۰ میلیون عرب نیست. شورای امنیت چکار می خواهد انجام دهد؟ بیانیه محکومیت به چه درد می خورد هرچند که ما درباره صدور این بیانیه هم تردید داریم؟ سرنوشت بیش از ۶۰ قطعنامه شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل درباره حقوق غصب شد فلسطین به کجا ختم شد؟

عطوان در ادامه می نویسد: وزیران خارجه عرب که در نشست فوق العاده درباره سدالنهضه شرکت کردند همانانی هستند که فتیله جنگ در سوریه را روشن کردند و بیش از دویست میلیارد دلار برای نابودی آن هزینه کردند و تصمیم به بیرون کردن آن از اتحادیه عرب گرفتند. این وزیران همانانی هستد که در دخالت ناتو در لیبی سهیم بوده و آنرا به کشوری شکست خورده تبدیل کردند.

وی از اینکه اعراب حمایت جدی از مصر و سودان با توجه به اینکه بیست روز بیشتر تا مرحله دوم آبگیری سد النهضه از سوی اتیوپی نمانده است، به عمل نیاوردند به شدت انتقاد کرد و گفت: این موضعی که از اعراب دیدیم باعت لجاجت بیشتر اتیوپی و ادامه اقدامات خود برای آبگیری مرحله دوم سدالنهضه می شود.

آیا مصر و سودان و به همراه آن اعراب از جنگ می ترسند؟

این تحلیلگر جهان عرب نوشت: به نظر می رسد که نخست وزیر اتیوپی به این باور رسیده است که مصر و سودان و اعراب از جنگ هراس دارند و به دنبال میانجی گیری و راهکار مسالمت آمیز هستند و از همین رو به لجاجت ادامه می دهد.

نخست وزیر اتیوپی نه تنها بر تکمیل سد و آبگیری آن اصرار دارد بلکه تهدید به فروش آب نیل می کند. سخنگوی وزارت خارجه اتیوپی گفته است که اعراب به ما نفت می فروشند چرا ما به آنها آب نفروشیم؟

وی در ادامه ضمن تاکید بر اینکه مصر باید به گزینه نظامی روی آورد و سد النهضه را ویران کند، آورده است: مصر توان نابودی سد النهضه هر اندازه هم که تبعات می خواهد داشته باشد، را دارد.

عطوان در پایان خطاب به مصری ها می گوید: مصر قوی و بزرگ است اگر غزه کوچک توانست که صهیونیستها را چندین روز در پناهگاه نگه دارد و ارتباط آنرا با دنیا قطع کند، مصر هم قطعا توان آنرا دارد که سدالنهضه را نابود کند.

گفتنی است که بحران سد النهضه در سایه پافشاری اتیوپی بر اعلام آغاز مرحله دوم آبگیری سد آن هم بدون دستیابی به یک توافق با مصر و سودان، وارد مرحله جدیدی از تنش بی‌سابقه میان سه کشور مذکور شده است.

مصر و سودان تنها خواهان دستیابی به توافقی بر سر نحوه آبگیری سد النهضه و راه‌اندازی آن هستند؛ توافقی که دربردارنده سازوکاری قانونی و الزام‌آور باشد که به هنگام بروز اختلاف یا مشکل بتوان بدان توسل جست اما اتیوپی با ایده توافق الزام‌آور مخالفت می‌ورزد و بر اکتفا به «اصول غیر الزام‌آور و ارشادی» اصرار دارد، امری که با مخالفت شدید مصر و سودان روبرو شده است.

مصر در تأمین ۹۰ درصد از آب شرب خود به رود نیل وابسته است و هرگونه کاهش سهم آبی این کشور از نیل، آثار اجتماعی و اقتصادی ویرانگری بر مصر خواهد داشت، این در حالی است که آدیس‌آبابا بر این باور است که سد النهضه با سرمایه‌گذاری ۴.۶ میلیارد دلاری در تبدیل شدن این کشور به قطب انرژی منطقه مؤثر است و می‌تواند علاوه بر درآمدزایی منجر به فقرزدایی در این کشور شود. با عملیاتی شدن این سد، اتیوپی می‌تواند به بزرگترین کشور صادر کننده برق در آفریقا تبدیل شود.

سد النهضه در ۲۰ کیلومتری سودان واقع شده است. مصر نگران پایین آمدن سهم آب خود است؛ آبی که آن را برای شرب، زراعت و صنعت به کار می‌گیرد. تصمیم دولت اتیوپی برای آغاز مرحله دوم آبگیری سد النهضه با مخالفت شدید مصر و سودان مواجه شده است؛ دو کشوری که در تامین آب خود به شدت به رود نیل وابسته هستند.

منبع: مهر