آرایش سیاسی شکل‌گرفته در انتخابات به‌گونه‌ای بود که اصلاح طلبان با چند فرد کم تجربه وارد رقابت شدند؛ از سویی جبهه اصلاحات در اقدامی اشتباه اعلام کرد که در انتخابات نامزد ندارد.

سرویس سیاست مشرق-ساعتی پس از مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری اعضای جبهه اصلاحات به‌صورت علنی در برابر یکدیگر صف‌آرایی کردند، بخش تندرو اصلاح طلبان با تز «تحریم خاموش»؛ چپ‌های ستادی را متهم کرد که در یک بازی از پیش باخته واردشده و ته‌مانده سرمایه اجتماعی این جریان را بر باد داده است.

گروه رادیکال تحریمی، بخش مشارکت‌کننده جبهه اصلاحات را تحقیر کرده و با سرزنش و ملامت فراوان تلاش انتخاباتی این جریان را دست و پا زدن بیهوده نامید.

محمد هاشمی عضو سابق حزب کارگزاران در واکنش به جریان تندرو در جبهه اصلاحات به «مشرق» می‌گوید: همه آن‌هایی که انتخابات را تحریم کردند در زمین دشمنان انقلاب اسلامی بازی می‌کنند؛ هاشمی معتقد است جبهه اصلاحات به یک‌خانه تکانی بزرگ برای کنار زدن جریان پرهزینه و تندرو نیاز دارد.

 رئیس سابق صداوسیما با تحلیل فضای سیاسی کشور در دوران انتخابات گفت: آرایش سیاسی شکل‌گرفته در انتخابات به‌گونه‌ای بود که اصلاح طلبان با چند فرد کم تجربه وارد رقابت شدند؛ از سویی جبهه اصلاحات در اقدامی اشتباه اعلام کرد که در انتخابات نامزد ندارد.

هاشمی ادامه داد: البته جبهه اصلاحات معتقد بود قصد اقدام اعتراضی دارد و به دنبال تحریم نیست؛ اما به‌هرحال عدم شرکت در انتخابات با تحریم نتیجه مشابه ای دارد. هرچند که من معتقدم اصلاح‌طلبانی چون پزشکیان و جهانگیری اگر تائید صلاحیت می‌شدند نمی‌توانستند رقیبی قدرتمند در برابر رئیسی باشند.

عضو سابق حزب کارگزاران با اشاره به انتشار یک کلیپ علیه شورای نگهبان در شب انتخابات گفت: برخی افراد با دلایلی که برای من مشخص نیست در شب انتخابات روایتی از ماجرای رد صلاحیت مرحوم هاشمی را منتشر کردند. هدف این جریان آن بود که با زیر سؤال بردن شورای نگهبان میزان مشارکت را پایین آورد. این جریان و خط تحریمی در خارج و داخل هر سه یک هدف مشترک در سه زمین مختلف را دنبال می‌کردند.

هاشمی با تحلیل وضعیت همتی به‌عنوان نامزد حزب کارگزاران در انتخابات گفت: همتی توانست با نمایشی مناسب از خود تا حدی ضریب مشارکت را بالا برد؛ اما اقدام اصلاح‌طلبان در عدم شرکت در انتخابات باعث شد سوژه برای معاندین و مخالفان نظام ایجاد شود.

هاشمی ادامه داد: همتی را فردی مخلص، قوی و نیز فداکار در انتخابات دیدم. البته رقبای او سعی کردند همه مشکلات ۸ ساله را به گردن همتی بیاندازند. اما او در حد توانش در مناظره‌ها به‌خوبی عمل کرد. واقعیت آن است که همتی یک نفر بود، امکانات ستادی نداشت اما به نظر من خوش درخشید.

عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت افزود: متأسفانه مهم‌ترین دشمن همتی در انتخابات دولت روحانی بود؛ من متوجه نمی‌شوم که چرا رئیس‌جمهور؛ آقای همتی را مجبور کرد تا استعفا بدهد، باوجودآنکه ایشان در بانک مرکزی برای خودش قائم‌مقام انتخاب کرده بود؛ اما روحانی او را از کار برکنار کرد و جالب‌تر اینکه وزیران دولت روحانی شروع به سم‌پاشی علیه او کردند.

همه دیدند که همتی با وجود تمام این بد اخلاقی ها چگونه پس از انتخابات در موضعی اخلاق گرایانه به‌سرعت به رقیب خود تبریک گفت و دیگر در مسئله انتخابات ورود نکرد. همتی می‌تواند الگوی رفتاری اصلاح‌طلبان در آینده باشد.

 هاشمی با انتقاد از جبهه اصلاحات در عدم‌حمایت رسمی از همتی گفت: نتیجه نیامدن پشت همتی چه بود؟ اصلاح‌طلبان کاری که باید از اول انجام می‌داند، روز آخر انجام دادند؛ هر کاری باید به‌موقع خود انجام شود؛ این اتفاق باعث شد همتی بدون پشتوانه حزبی وارد انتخابات شود. با دو هفته کار انتخاباتی که نمی‌توان رئیس‌جمهور شد.

 هاشمی افزود:نکته جالب آنکه حالا برخی از آن‌هایی که رأی نداده‌اند؛ آن‌هایی که رأی داده‌اند را سرزنش می‌کنند، همه بدانند که اصلاح‌طلبانی که رأی داده‌اند با نیت افزایش مشارکت در جبهه نظام قرار دارند و آن‌هایی که رأی نداده و تحریم کرده‌اند خواسته یا ناخواسته حرف آمریکایی‌ها، سعودی و رژیم صهیونیستی را می‌زنند.

هاشمی در ادامه با تأکید بر لزوم خانه‌تکانی در جبهه اصلاحات گفت: در جبهه اصلاحات برخی افراد شخصیت‌های مقبولی دارند؛ من به آقای خاتمی پیشنهاد می‌کنم راه جبهه اصلاحات را از برخی تندروها را جدا کند. البته او چنین نظری ندارد و معتقد است باید جذب حداکثری کرد؛ تجربه به من می‌گوید این افراد به‌جز هزینه سازی چیزی به اصلاح‌طلبان اضافه نمی‌کنند؛ صلاح مصلحت خویش خسروان دانند!

هاشمی در ادامه با اشاره به تحریم انتخابات توسط برادرزاده‌اش فائزه هاشمی، گفت: با او صحبت کردم؛ متأسفانه او برای مرحوم هاشمی و خانواده ایشان هزینه سازی می‌کند. البته او گفته است که اگر پدرم زنده بود رأی می‌داد.

عضو سابق شورای مرکزی کارگزاران گفت: انتظارم آن است که آقای رئیسی طبق فرمایش خودشان رئیس‌جمهور همه مردم ایران باشد و از بدنه کارشناسی همه نیروهای معتقد به‌نظام استفاده کند. مقام معظم رهبری در دوران ریاست جمهوری فراجناحی بود؛ مدل دولت داری رهبر انقلاب باید الگوی همه دولت‌ها در ایران باشد.