به گزارش مشرق، سازمان بهداشت جهانی سویه جدید ویروس کرونا در آفریقای جنوبی را «اُمیکرون» نامگذاری کرده است.
این سازمان هشدار داد شناسایی «امیکرون» در آفریقای جنوبی بهعنوان کشوری با پایینترین آمار واکسیناسیون، نشاندهنده فوریت توزیع بهتر دُزهای واکسن به منظور جلوگیری از بروز جهشهای خطرناک است.
سازمان جهانی بهداشت به دنبال توصیف گونه امیکرون بهعنوان «گونه نگرانکننده» که لزوم نظارت ویژه بر روند تکامل آن را میطلبد، در صفحه رسمیاش اعلام کرد، امیکرون «یادآور این امر است که با نابرابری بیشتر در توزیع واکسنها، فرصت بیشتری برای انتقال ویروس فراهم میشود».
جهشهای کروموزومی سویه جدید کرونا دو برابر دلتا ویروس و سرعت انتشار آن بسیار بالاست، این سویه جدید اکنون در مکزیک، هنگکنگ و اسرائیل شیوع یافته و کشورهای جهان همهگیری این سویه را برای دنیا خطرناک ارزیابی میکنند.
علیرضا زالی، رییس ستاد مقابله با کرونا در تهران گفته است: سویه جدید امیکرون ۵۰۰ برابر سرعت سرایتپذیری بیشتری نسبت به سویههای قبلی این ویروس داشته و تاکنون ۵۰ جهش گزارش شده که ۳۰ جهش کلیدی و قدرت انتقال بسیار بالایی دارد.
مسعود مردانی، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا نیز سویه جدید «امیکرون» را واکسنگریز خواند و اظهار کرد: اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با سویه جدید کرونا در کشور باید سختگیرانه شده و رعایت شیوهنامههای بهداشتی الزامی است.
«امیکرون» از دلتا پیشی میگیرد!
مدیر اجرایی مؤسسه ملی بیماریهای واگیر آفریقای جنوبی میگوید: «نوع ویروس کرونا که در آفریقای جنوبی شناسایی شده است، میتواند محتملترین گزینه برای جابجایی نوع بسیار مسری دلتا باشد. در این مدت ما درباره این موضوع فکر میکردیم که چه چیزی بر دلتا برتری خواهد داشت؟ حداقل از نظر قابلیت انتقال، این سوال همیشه بوده است؛ شاید این نوع خاص همان نوع باشد».
علائم سویه «امیکرون» چیست؟
مطالعات در خصوص سویه جدید کرونا باید تکمیل شود و در حال حاضر اطلاعات دقیقی درباره قدرت انتقال، میزان سرایت و شدت بیماری، اثربخشی واکسن و همچنین درمانها و روشهای تشخیصی موجود در دسترس نیست.
در هر یک از سویههای جدید ویروس کرونا، قدرت انتقال، سرایت و شدت وضعیت بیماری افزایش یافته بود و انتظار میرود، سویه جدید امیکرون نیز این خصائص را داشته باشد.
براساس شواهد اولیه، سویه جدید اومیکرون علائم خفیفی از کووید۱۹ را به همراه داشته است، اما این گزارشها اغلب مربوط به جوانان بوده و باتوجه به این مهم که سویههای پیشین کرونا نیز در جوانان نسبت به کهنسالان و بیماران زمینهای و... خفیفتر بود، مطالعات و تحقیقات باید ادامه یابد.
«اُمیکرون» در کمین واکسننزدهها!
طبق گزارشهای موجود بیشترین آمار مرگومیر، ابتلا و شدت بیماری در آفریقای جنوبی به عنوان کانون اصلی شیوع ویروس اُمیکرون مربوط به کسانی است که واکسن نزدهاند.
واکسیناسیون کرونا، شدت وضعیت بیماری، مرگ ومیر و گردش و انتقال ویروس را کاهش داد و انتظار میرود که بتواند در مواجهه با سویه جدید امیکرون هم اینگونه عمل کند.
در همین رابطه مدیر موسسه ملی کنترل و پیشگیری از بیماریهای ویروسی چین میگوید: واکسنهای کووید ۱۹ علیه سویه امیکرون، آخرین نوع ویروس کرونا مؤثر هستند و میتوانند شدت بیماری و میزان مرگ و میر را کاهش دهند.
به گفته متخصصان، راه مقابله با این بیماری علاوه بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی، انجام واکسیناسیون است و آن دسته از افرادی که از تزریق واکسن کرونا ممانعت میکنند در صورت ابتلا به این ویروس در معرض خطر مرگ قرار خواهند گرفت.
کسانی که واکسن کرونا تزریق کردهاند آنتیبادی لازم را برای مقابله با این ویروس دارند و خطر مرگ برای آنها بسیار کم است. بنابراین آن دسته از افرادی که آگاهانه یا ناآگاهانه در برابر واکسیناسیون به اشتباه مقابله میکنند باید در سریعترین زمان برای تزریق واکسن اقدام کنند.
«پی سی آر» امیکرن را شناسایی میکند؟
آزمایشهای تشخیصی کنونی همچون تست «پی سی آر» این واریانت را هم شناسایی خواهد کرد، اما همانند سایر واریانتها نظیر کرونا دلتا احتمال نتیجه منفی کاذب نیز وجود داشته و با بروز علائم کووید۱۹ نباید صرفا به نتایج یک تست بسنده کرد.
در حال حاضر معالجات اصلی کووید۱۹ که تحت عنوان درمانهای ضد التهاب شناخته میشود، باید سویه «امیکرون» را هم تحت تاثیر قرار دهد، اما این شواهد عمدتا مربوط به آفریقای جنوبی بوده و شیوع این واریانت در کشورهای مختلف میتواند اطلاعات پزشکی درباره میزان سرایت و شدت بیماری، اثربخشی واکسن، درمانها و روشهای تشخیصی را تکمیل کند.
برای مقابله با امیکرون چه کنیم؟
برای جلوگیری از ابتلا به سویه امیکرون نیز همچون جهشهای گذشته باید از ماسک (ترجیحا ماسک دو لایه استاندارد که به طور کامل فیکس شود) استفاده شده و فاصله فیزیکی حداقل یک و نیم الی دو متری و شست وشوی مداوم دستها مورد توجه قرار بگیرد.
همچنین باید از اجتماعات و اماکن پرازدحام خودداری شود، محیطهای سربسته تهویه مناسب داشته و جریان هوا صورت گیرد، در و پنجرهها در اماکن بسته، باز بوده و تزریق دو دز واکسن برای همه انجام شود.
با گذشت حداقل چهار ماه از تزریق دز دوم نیز دز سوم واکسن کرونا میتواند تزریق شود، بدون شک دریافت واکسن هم در مقابله با هر یک از سویههای جدید کرونا میتواند در کاهش گردش ویروس در جامعه اثرگذار و بیماری را در سطح جهان کاهش دهد.
واکسیناسیون علیه کرونا مؤثرترین سلاح در برابر کروناست
در همین رابطه رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به کارکرد واکسنهای موجود در برابر جهش سویه آفریقایی، میگوید: ممکن است جهشهای مکرر کرونا اثرگذاری واکسنها را تحت تأثیر قرار دهد اما پوشش حداکثری واکسیناسیون علیه کرونا و رعایت پروتکلهای بهداشتی مهمترین راهکار مقابله با این بیماری است.
پیام طبرسی از افزایش محدودیتهای جهانی برای پیشگیری از چرخش بیشتر اُمیکرون در دنیا خبر داد و تاکید کرد: چرخش این ویروس محدود به چند کشور اعلام شده نیست و احتمالا با توجه به قدرت سرایتپذیری بالا در کشورهای دیگری نیز در چرخش باشد.
وی با بیان اینکه کنترل مرزهای خارجی، پوشش حداکثری واکسیناسیون علیه کرونا، رعایت پروتکلهای بهداشتی، شستوشوی دستها، عدم ازدحام جمعیت در فضاهای بسته و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در شرایط فعلی باید با جدیت بیشتری دنبال شود، گفت: آمار ابتلا به کرونا در کشور ما روند نزولی دارد و به نظر نمیرسد سویه جدیدی وارد کشور شده باشد، بنابراین مهمترین نکته پایش و غربالگری مرزهای خارجی برای پیشگیری از ورود اُمیکرون است.
طبرسی درباره کارکرد واکسنهای موجود در برابر جهش اُمیکرون خاطرنشان کرد: بیشترین آمار مرگومیر، ابتلا و شدت بیماری در آفریقای جنوبی به عنوان کانون اصلی شیوع این ویروس مربوط به کسانی است که واکسن نزدهاند.
وی با تاکید بر اینکه اثرگذاری واکسن کرونا در کاهش مرگومیر و وخامت وضعیت بیماران کرونایی غیرقابل انکار است، گفت: ممکن است جهشهای مکرر کرونا اثرگذاری واکسنها را تحت تأثیر قرار دهد ولی بیتردید در کاهش میزان مرگومیر و وخامت بیماری اثربخش است.
به گفته رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، واکسیناسیون علیه کرونا مؤثرترین سلاح در برابر کروناست.