کد خبر 1336616
تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۰

بررسی و ارزیابی آنچه در این ۴۳ سال به واسطه انقلاب و نظام اسلامی در ابعاد مختلف نصیب کشور و مردم ایران شد براساس منابع دست اول و مآخذ درجه یک و معتبر غربی حکایت دیگری است.

به گزارش مشرق، بررسی و ارزیابی آنچه در این ۴۳ سال به واسطه انقلاب و نظام اسلامی در ابعاد مختلف سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و ورزشی و نظامی و... نصیب کشور و مردم ایران شد براساس منابع دست اول و مآخذ درجه یک و معتبر غربی (و نه رفرنس‌ها و منابع درجه ۲ و دست چندم) اعم از اروپایی و آمریکایی، حکایت دیگری است که به قول شاعر:

خوش‌تر آن باشد که سر دلبران
گفته آید در حدیث دیگران

این بررسی و ارزیابی صدها صفحه کتاب و دفتر را دربر گرفته اما در اینجا بنا به محدودیت صفحات، تنها بخش بسیار جزیی و کوچک از آن را می‌آوریم که البته دستاوردهای عظیم و شگفت انگیزی به‌نظر می‌رسد که خود خارجی‌ها را به حیرت انداخته است.

یرواند آبراهامیان، مورخ مقیم آمریکا و استاد دانشگاه‌های آکسفورد و پرینستون و کالج باروک نیویورک در این‌باره به طی مصاحبه‌ای در ۷ فروردین۱۳۹۸ می‌گوید: «... دستاوردهای انقلاب اغلب نادیده گرفته می‌شود... برای نمونه برنامه‌های مبارزه با بی‌سوادی و احداث مدارس و دانشگاه‌ها، همچنین توسعه جاده‌های روستایی و همچنین خانه‌های بهداشت و مراکز سلامت‌ در روستاها.

بنابراین اگرچه اغلب افراد از لحاظ رفاه اقتصادی و مسائل اجتماعی مشکلاتی دارند، اما رژیم جمهوری اسلامی به نسبت رژیم شاه واقعاً در این زمینه کارنامه بهتری داشته‌ است. بنابراین اگر دو رژیم را مقایسه کنید، گرچه نارضایتی‌های اقتصادی وجود دارد، رژیم کنونی در برنامه‌های رفاه اجتماعی بسیار خوب عمل کرده است...»(۱)

یک کشور نیمه بی‌سواد به یک کشور باسواد تبدیل شد

براساس آمار یونسکو، در اواسط دهه ۵۰ یعنی در اوج به اصطلاح تمدن بزرگ شاه، میزان باسوادان در ایران حدود ۳۰ درصد بود اما براساس همین آمار تا سال ۱۳۷۶ بیش از ۷۵ درصد از مردم ایران باسواد شدند و در سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵) آمار باسوادان کشور رقم حدود ۹۰ درصد را نشان می‌دهد(۲) یعنی سرزمین ما از یک کشور نیمه بی‌سواد در اواخر دوران شاه، به کشوری باسواد در سال‌های پس از انقلاب تبدیل شد.

یک معیار مهم؛ رشد شاخص توسعه انسانی

مجموع شرایط بهبود یافته در زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی باعث شد تا کشور ایران در سال‌های پس از انقلاب به لحاظ شاخص توسعه انسانی که یکی از مهم‌ترین شاخص‌های پیشرفت هر کشوری به شمار می‌آید، از یک کشور متوسط در دوران رژیم شاه (در حد کشورهای «کنیا» و «غنا»ی فعلی) به کشوری در حد بالای توسعه انسانی در سال‌های پس از انقلاب برسد.(۳)

امید به زندگی؛ یکی از شاخص‌های پیشرفت

در گزارش سالانه سازمان ملل متحد، متوسط امید به زندگی در ایران نیز ۷۶.۲ سال عنوان شده است. پروفسور یرواند آبراهامیان، درباره شاخص توسعه انسانی و عامل امید به زندگی در این شاخص در همان مصاحبه می‌گوید: «... من یک شاخص اجتماعی را ذکر می‌کنم که امید به زندگی است. پیش از انقلاب امید به زندگی در ایران به نسبت دیگر کشورهای جهان سوم درواقع آمار بدی داشت. در حال حاضر، نرخ امید به زندگی واقعاً بالا رفته است...»(۴)

آمار منتشر شده در نشریه انگلیسی اکونومیست اوت ۲۰۱۵ نیز موید همین سخنان آبراهامیان بود.

سرعت دستاوردهای علمی در ایران ۱۱ برابر جهان

بنابر رتبه‌بندی جهانی در زمینه علوم و دستاوردهای علمی که به گزارش مقاله‌ای که Debora MacKenzie در گزارش پایگاه اینترنتی نشریه دیلی نیوز و موسسه انگلیسی رویال سوسایتی و همچنین براساس تحقیقات شرکت «ساینس متریکس» کانادا اعلام شد، خروجی مطالب علمی منتشره در ایران طی دو دهه گذشته بالاترین میزان را در جهان داشته است. خروجی و یافته‌های علمی در ایران یازده برابر سریع‌تر از میانگین جهانی رشد کرد که سریع‌ترین روند رشد علمی در میان همه کشورهای جهان به شمار می‌رود.

پایگاه اینترنتی twocircles که یکی از رسانه‌های مهم اطلاع‌رسانی اخبار علمی و پژوهشی است، در توضیح این پیشرفت حیرت‌انگیز علمی نوشت: «در واقع مردم ایران، این افسانه غربی‌ها را که از زمان انقلاب اسلامی سال۱۹۷۹ می‌گویند کشور آیت‌الله‌ها نمی‌تواند در هیچ زمینه‌ای پیشرفت داشته باشد، نقش بر آب کرده‌اند...»(۵)

باید با تحریم و اغتشاش جلوی رشد علمی ایران گرفته شود

به دنبال پیشرفت‌های مختلف علمی ایران، برخی از مقامات علمی غربی با اعلام برنامه و طرح‌هایی پیشنهاد جلوگیری از رشد علمی فوق را دادند که از جمله برنامه و طرح‌های یاد شده، ایجاد اغتشاش و گسترش تحریم‌ها بود.

این متن قسمتی از مقاله‌ای عجیب تحت‌عنوان «رژه بزرگ ایرانیان» در مجله معتبر و معروف نیچر (nature) به سال ۲۰۰۵ است و توسط یکی از سردبیران این نشریه نوشته شده که در سفری به ایران، تحقیقاتی در کشور انجام داده بود.

این سردبیر مجله «نیچر» با اشاره به پیشرفت‌های ایران نوشت: «تعالی علمی در ایران درحال بازسازی دوباره است مگر اینکه با اغتشاشات یا تحریم‌های بیشتر جلوی آن گرفته شود... و ایرانیان می‌دانند چه کسانی هستند و از سابقه تمدن و علمی‌شان به‌خوبی آگاه هستند. در چند سال گذشته، این کشور پول بیشتری را در علم سرمایه‌گذاری کرده است حتی آیت‌الله علی خامنه‌ای، که به‌طور موثر مسئولیت این کشور را برعهده‌ دارد، برای علم صحبت کرده و از کشور خود خواسته است تا «اعتمادبه‌نفس در تمامی زمینه‌های علمی» را توسعه دهند. این فراخوانی درون یک جامعه دانشگاهی کوچک است که به‌شدت از میراث غنی و باستانی پیشرفت علمی ایران آگاه است.»‌(۶)

فاکس‌نیوز: در ایران تحقیقات سلول‌های بنیادی منشأ غرور ملی شده

شبکه فاکس‌نیوز در گزارشی از موسسه رویان نسبت به انجام آزمایشات علمی و یافته‌های علمی جدید در زمینه سلول‌های بنیادی و شبیه‌سازی در کشوری همچون ایران با حکومت اسلامی، ابراز تعجب کرده و اظهار می‌دارد چنین تحقیقات علمی حتی در کشورهای پیشرفته غربی نیز با موانع و مشکلات بسیاری همراه است:

«... در حالی که برخی از دانشمندان آمریکایی از نظر برخی محدودیت‌ها به تحقیقات سلول‌های بنیادی ایراد گرفته‌اند اما ماجرا در ایران کاملاً متفاوت است، گزارشگر فاکس‌نیوز، امی کالا توضیح می‌دهد: در کشور مذهبی ایران تحقیقات سلول‌های بنیادی منشاء غرور ملی شده است، در موسسه رویان تهران که به یک کلینیک درمان باروری متصل است، محققین از جنین‌های مراحل اولیه برای پژوهش‌های پزشکی استفاده می‌کنند...»(۷)

CNN: ایرانیان می‌توانند به‌عنوان قدرتی بزرگ خودشان را مطرح کنند

در گزارش CNN درباره یکی از همایش‌های موسسه رویان آمده بود: «... مقامات موسسه تحقیقات باروری رویان، فعال‌ترین گروه درمان ناباروری در ایران از جمله برگزارکنندگان این کنگره نیز هستند.

پرفسور مری پولن از دانشگاه استنفورد می‌گوید: من واقعاً تحت تأثیر قرار گرفته‌ام از محققین ایرانی که صحبت کرده‌اند و از آنجایی‌که این یک کنگره بین‌المللی است، سطح تحقیقاتی که ارائه شده است، واقعاً بالا است.

دکتر آلن هرش دیشنری از دانشکده داروسازی UCLA نیز اظهار می‌دارد: این یک کنگره بسیار عالی است، تحقیقات و صحبت‌ها در سطح بسیار بالایی است.

دکتر مانس شولر از دانشگاه پنسیلوانیا می‌گوید: اگر ایران در این‌باره با همین سرعت که در حال توسعه است، پیش برود، می‌توانند به‌عنوان قدرتی بزرگ خودشان را مطرح کنند...»(۸)

تولید داروها و واکسن کرونا

ایندیپندنت فارسی (وابسته به آل‌سعود) از دیگر رسانه‌های زنجیره‌ای غرب که مرکزش در لندن قرار دارد، در ۱۲ ژانویه ۲۰۲۱ (۲۲ دی ماه ۱۳۹۹) در خودکفایی ایران در زمینه داروها و وسائل تشخیص و درمان کرونا علی‌رغم تحریم‌های فلج‌کننده غرب، به معرفی و شرح عملکرد ستاد اجرایی فرمان امام و بنیاد «برکت» پرداخت و نوشت:

«... تقریبا تمامی بخش‌های مربوط به مهار و مقابله با کرونا ... از تولید صدها هزار لیتر محلول ضدعفونی و ژل ضدعفونی ... تا «تولید دستگاه اکسیژن‌رسان» (ونتیلاتور) در یکی از شرکت‌های «دانش‌بنیان» ستاد اجرایی و تولید لباس‌های ایزوله در «بنیاد برکت» این ستاد (تولید می‌شود). افتتاح خط تولید «کیت تشخیص فوری کرونا» نیز از دیگر موارد است... (همین‌طور) «واکسن کرونای ایرانی»... این واکسن صددرصد ایرانی را شرکت دارویی (برکت) زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان امام تولید کرده و تا شش ماه دیگر ظرفیت تولید آن به ۱۲ میلیون دُز در ماه می‌رسد...»(۹)

کشورهای غربی آماده پذیرش ایران در باشگاه کشورهای هسته‌ای بودند

در اواخر سال ۱۳۹۱ که هنوز چشم‌انداز روشنی از پیروزی مدعیان اصلاحات و تدبیر و امید در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری رویت نمی‌شد، یک مرکز مطالعات امنیتی رژیم صهیونیستی اعلام کرد در چالش هسته‌ای با غرب، موفقیتی بزرگ در انتظار ایران است.

به گزارش وب‌سایت «انستیتو مطالعات امنیت ملی اسرائیل» در همان زمان، پروفسور افرایم اسکولای از پژوهشگران ارشد این مرکز (وابسته به دانشگاه تل آویو) در گزارشی نوشت:

«گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که ایران تا چه اندازه در تولید اورانیوم غنی‌شده موفق بوده و چه توانایی‌های بالایی در تکنولوژی برخورداری از انرژی هسته ای به دست آورده است. رسیدن به این مرحله این نکته را به ما یادآور می‌شود که ایران به نقطه غیر قابل بازگشت در برنامه هسته‌ای‌اش رسیده است... این بدان معنا است که ایرانی‌ها به پیروزی بزرگی دست یافته‌اند. از اظهارات مقام‌های مذاکره‌کننده با ایران نیز می‌توان چنین چیزی را دریافت. این در ذات خود پیروزی بزرگی برای ایران محسوب می‌شود. بدین ‌ترتیب ایران ثابت کرد که می‌تواند تحریم‌های بین‌المللی را تحمل کند و هم زمان به پیشرفت هسته‌ای‌اش بپردازد.»(۱۰)

فیگارو: اکنون ایران می‌تواند مراکز نظامی و هسته‌ای اسرائیل را رصد کند

ژرژ مالبرونو، گزارشگر ارشد روزنامه فرانسوی فیگارو و متخصص در مسائل خاورمیانه، موفقیت ایران در پرتاب ماهواره نور-۱ را ستود و اظهار داشت: «ایرانی‌ها به یک رکورد فنی دست یافته‌اند که تنها شمار اندکی از کشورها آن را در اختیار دارند.(۱۱)

این تحلیل که توسط حساب توئیتری روزنامه فیگارو، قدیمی‌ترین روزنامه فعال در کشور فرانسه نیز باز نشر یافت به دستاوردهای این موفقیت برای ایران‌ اشاره کرد و نوشت:

«نور-۱، یک ماهواره اپتیکی یا جاسوسی است که قادر به تصویربرداری و رصد می‌باشد. ... و می‌تواند از پایگاه‌های نظامی و مرکز هسته‌ای دیمونای اسرائیل عکس‌برداری کند... ظرفیت و توانایی قراردادن یک ماهواره در مدار، خود عملی پیچیده است.»(۱۲)

لوموند: ایران با پرتاب نخستین ماهواره نظامی خود گام دیگری در راه تقابل برمی‌دارد

لوموند، روزنامه بزرگ عصر پاریس، در مقاله‌ای به قلم «الن کَوَل» با اشاره به پرتاب ماهواره نظامی نور از سوی سپاه پاسداران ایران، بر این باور است که جمهوری اسلامی ایران «پیام خود به دولت آمریکا را تجدید می‌کند. این پیام این است که «به‌رغم اثرات فاجعه بار اپیدمی کوویدـ١٩ در کشور و مشکلات ناشی از آن، جمهوری اسلامی سپر پائین نمی‌آورد».

این روزنامه نوشت: «موشک به‌کار رفته برای پرتاب این ماهواره با آنچه تا کنون برای پرتاب ماهواره‌های غیرنظامی به‌کار رفته بود، متفاوت است و برای نخستین‌بار تسلط سپاه را برای ساختن موشک‌های دوربُرد نشان می‌دهد».(۱۳)

فابیَن هاینز، کارشناس برنامه موشکی ایران در «مرکز جیمز مارتین برای مطالعات در بارۀ عدم گسترش تسلیحات اتمی» در این‌باره به لوموند گفت: «با این پرتاب، پاسداران انقلاب موتور پیچیده و تازه‌ای را به نمایش گذاشتند که می‌تواند در موشک‌های بالستیک قاره پیما به‌کار رود».(۱۴)

ایران در دفاع از قلمرو خود یک قدرت سهمگین محسوب می‌شود

در گزارش سال ۲۰۱۲ وزارت دفاع آمریکا از توان نظامی ایران که در اختیار کنگره آمریکا قرار گرفت آمده است: «... زمانی که بحث دفاع از خاک ایران مطرح می‌شود، این کشور یک نیروی شگفت‌انگیزی را به نمایش می‌گذارد؛ ایران به توسعه موشک‌های بالستیک خود با بردی که قابلیت رسیدن به دشمن‌های منطقه‌ای مانند اسرائیل و کشورهای شرق اروپا را دارد ... ادامه می‌دهد...»(۱۵)

پایه گذار صنایع موشکی اسرائیل: به احترام پیشرفت‌های تکنولوژیک ایران کلاه از سر برمی‌دارم

یوزی رابین، ملقب به پدر صنایع موشکی اسرائیل و رئیس پیشین سازمان دفاع موشکی رژیم صهیونیستی در سمینار یاد شده درباره موشک‌های ایرانی و سیستم‌های پیشرفته آن چنین می‌گوید:  «... از نظر فنی، ایرانی‌ها برای ما دشمن مهلکی هستند، ولی من مهندس هستم و نمی‌توانم یک کار مهندسی خوب را تحسین نکنم، دوباره می‌گویم که یک مهندسی بسیار هوشمندانه‌ای است. به‌نظر من بهترین موشک ایرانی‌ها، یک موشک کروز زمینی (سومار) است که از ۱۰ سال پیش منتظر آن بودیم. این یک دستاورد بوده و نمی‌توان این موشک را یک کپی تلقی کرد. دوباره می‌گویم که کلاهم را به احترام آدم‌هایی که از نظر فنی این کار را انجام دادند، از سرم برمی‌دارم...»(۱۶)

وقتی پهپاد فوق‌سری و گرانقیمت آمریکا توسط پدافند ایران شکار شد

«اولریخ فرانک» عضو اندیشکده «شورای اروپایی روابط خارجی» که به‌صورت ویژه بر پهپادها و پرنده‌های بدون سرنشین متمرکز است، ساقط شدن پهپاد فوق‌سری و گرانقیمت گلوبال هاوک در اواسط سال ۲۰۱۹ را «رخدادی مهم» توصیف کرد و نوشت: «چرا این ساقط کردن یک پهپاد ‌تریتون/گلوبال هاوک ایالات متحده توسط ایران از دید یک متخصص پهپادی «رخدادی بزرگ» است؟ اولا، گلوبال هاوک بزرگ‌ترین پهپاد جهان است. داریم درباره یک «اطلاعات‌خور» پرنده صحبت می‌کنیم، که پر است از تجهیزات با فناوری بالا. این سیستم فوق‌العاده گرانی است...

ثانیا، این پهپاد مشخصا طوری طراحی شده تا غیرقابل نفوذ باشد، چراکه در ارتفاعی فوق‌العاده بالا پرواز می‌کند. به همین دلیل، از دست دادن یک ‌تریتون/ گلوبال هاوک خسارت زیادی به ایالات متحده می‌زند.(۱۷)

حماسه اورهال و ساخت هواپیماهای جنگی جدید در آستانه آغاز جنگ تحمیلی از مجموع

۷۹ فروند، تعداد ۶۱ فروند هواپیمای تام کت در پایگاه هشتم شکاری موجود بود که تنها ۷ فروند آنها آماده عملیات بودند که آنها نیز آمادگی ۱۲ درصد نشان می‌دادند. در ابتدای جنگ تحمیلی فقط ۱۰- ۱۲ فروند این هواپیماهای جنگی قابل استفاده بودند و از اینجا بود که نخستین اورهال توسط متخصصان ایرانی آغاز شد و با کمترین امکانات در شرایط تحریم؛ تعداد هواپیماهای اف-۱۴ قابل پرواز را به ده‌ها فروند افزایش دادند که در طول دوران دفاع مقدس، از آسمان ایران حفاظت می‌کرد.

حکایت اورهال و تعمیر و ساخت قطعات و به پرواز درآوردن هواپیماهای اف-۱۴ و بالاخره طراحی و ساخت اف-۱۴ جدید، حماسه‌ای ناگفته است که در گزارش نسبتاً کامل مجله «Combat aircraft» برای مطبوعات تخصصی نقل شد.

اما به نوشته مجله«Combat aircraft»، کار مدرنیزه جنگنده‌های استراتژیک اف-۱۴ یا تامکت در ۲۰۰۹ میلادی آغاز گردید. این مدرنیزاسیون شامل تعویض قطعات الکترونیک قدیمی و قطعات مربوط به سامانه مهمات بود. همچنین سامانه جنگ الکترونیک با تعویض آنتن، پروسسور، تحلیلگر و سامانه پیش‌تقویت با قطعات جدید مدرن شد.(۱۸)

جنگنده‌ای که صدای اسرائیلی‌ها را درآورد

شبکه یورونیوز در سال ۱۳۹۷ از رونمایی نخستین هواپیمای جنگی ساخت ایران و آزمایش موفقیت‌آمیز آن گزارش داد: «... دوگلاس بری، کارشناس نظامی در امور هوا و فضا در مصاحبه با «CNBC» اظهار داشت: «ایرانی‌ها توان صنعتی لازم برای سوار کردن قطعات هواپیما را دارند... جان اسنلر، یک کارشناس نظامی دیگر نیز می‌گوید: «آنها [حکومت ایران] توانایی بومی خود را توسعه می‌بخشند.»(۱۹)

روبن اف جانسون از کارشناسان معروف هواپیماهای جنگی و بخش هوایی ارتش‌های دنیا که در ماهنامه Combat Aircraft در سال ۲۰۱۵ تحلیلی از موقعیت نیروی هوایی جمهوری اسلامی ارائه نمود: «... بی‌شک در تاریخ معاصر هیچ نیروی هوایی در جهان چون نیروی هوایی ایران (IRIAF) در زمینه نوآوری و به‌کارگیری مهارت‌های تطبیقی وجود نداشته است. نیروی هوایی ایران بیش از ۳۵ سال درگیر آماده‌سازی ناوگان آمریکایی فرسوده بوده... حال نیروهای مسلح ایران در پی به دست آوردن سامانه‌های نوین نظامی به‌ویژه جنگنده‌های جدید هستند... بر این اساس، ایران از طریق مهندسی معکوس، ساخت قطعات و صرفه‌جویی، از پس مشکل فرسایش تدریجی و طبیعی اثرگذار بر تجهیزات آمریکایی خود برآمد.»(۲۰)

ستون‌های متعدد قدرت نرم ایران: از دین و زبان تا تاریخ و فرهنگ

یکی از مفصل‌ترین گزارش‌های خارجی درباره ابعاد گسترده قدرت نرم ایران، اوایل ماه مارس ۲۰۱۷ در مجله «دیده‌بان محیط عملیات» وابسته به «دفتر مطالعات نظامی خارجی» ارتش آمریکا به قلم «مایکل روبین» منتشر شد.

روبین گزارش خود را با این توضیح آغاز کرد: «رویکرد ایران به قدرت نرم، ماهرانه و متنوع است...برای درک قدرت نرم ایران، باید سابقه امپراتوری، تحولات مذهبی، زبان و فرهنگ فارسی، و تاریخ این کشور را به رسمیت شناخت... اگر تاریخ یکی از ستون‌های نفوذ ایران و یکی از نقاط‌اشتراکی باشد که مقامات این کشور، استراتژی‌های قدرت نرم را حول آن شکل می‌دهند، دین ستون دیگر [قدرت نرم ایران] است.»(۲۱)

منابع در دفتر روزنامه موجود می‌باشد.

منبع: کیهان