به گزارش مشرق، «خمیس الخنجر» رئیس ائتلاف السیاده عراق امروز یکشنبه شرط ورود به ائتلاف سه جانبه را حل و فصل پرونده قضایی سیاستمداران سنی دانست.
وی به بغداد الیوم افزود: توافق شده است که دولت الکاظمی به ایفای نقش در این زمینه بپردازد.
بیشتر بخوانید:
حضور الکاظمی در نشست ایران و عربستان
از سوی دیگر مشعان الجبوری از رهبران ائتلاف السیاده عراق هم گفت: یکی از مهمترین شروط ما با جریان صدر این است که دولت الکاظمی به حل و فصل قضایی پرونده سیاستمداران سنی بپردازد.
این درحالی است که «احمد الاسدی» رئیس تشکل «السند الوطنی» عراق امروز یکشنبه از دستگاه قضایی عراق خواست که حامیان تروریست را محاکمه کند.
وی در توییتی اعلام کرد: ما بر موضع مخالف خود مبنی بر اینکه اختلافات سیاسی و تلاش برای در تنگنا قرار دادن رقبا، عاملی برای چشم پوشی از حامیان تروریست و عوامل فتنه شود به شدت تاکید داریم. ما مخالف این هستیم که حل و فصل آنها با پایمال کردن خون شهیدان و جانفشانی ملت عراق تمام شود.
الاسدی تاکید کرد: ما از دستگاه قضایی عراق می خواهیم که به روند محاکمه آنها ادامه دهد و به این صدای ناکوک و گوشخراش توجه نکند.
گفتمان از نوع افطاری سیاسی
فارغ از پرونده سیاسیون سنی و بحث و جدلی که درباره آنها وجود دارد، موضوع قابل توجه سفرهای افطاری سیاسیون عراقی است.
العربی الجدید در گزارشی در این باره آورده است: سفرههای «افطاری سیاسی» در بغداد پایتخت عراق در ماه مبارک رمضان ادامه داشته است و رهبران احزاب و سیاسیون هر چند روز یکبار به افطاری دیگر رهبران گروهها و فراکسیونهای سیاسی در منازلشان یا رستورانها دعوت میشوند و پس از صرف افطار چند ساعت به گفتگو با یکدیگر میپردازند.
هدف از این افطاریها، گفتوگوهای متقابل و تلاش برای آب کردن یخ اختلافات میان شخصیتهای دارای اختلاف در سایه ماه رمضان است.
با این وجود، افطاریهای سیاسی که از آغاز ماه مبارک رمضان در بغداد ترتیب داده شده است، خالی از نشست مشترک میان دو قطب اختلاف سیاسی کنونی یعنی جریان صدر و هیئت هماهنگی گروههای شیعی بوده است هرچند رهبران گروههای سیاسی مختلف که مواضع جانبدارانه و یا بیطرفانه در بحران کنونی دارند، پشت یک میز نشستهاند.
پس از تصمیم «سید مقتدی صدر»، رهبر جریان صدر در تعلیق مذاکرات با هیات هماهنگی و اعطای مدت ۴۰ روزه به آنها برای تشکیل دولت جدید بدون حضور جریان متبوع خود، این چهارمین هفته متوالی است که عراق شاهد بنبست سیاسی است که پیچیدهتر از دفعات پیشین به نظر میآید.
صدر پس از آن مذاکرات با هیات هماهنگی را تعلیق کرد که در قالب «ائتلاف نجات میهن» متشکل از حزب دموکرات کردستان و ائتلاف «السیاده» اهل سنت کوشید رئیس جمهوری جدید را انتخاب کند، اما با اقدام هیئت هماهنگی جلسات پارلمان از حدنصاب افتاد.
علیرغم اینکه دیدارهای مستمر طی روزهای گذشته، رهبران گروههای سیاسی شیعی، اهل سنت و کُرد را دور یک میز جمع کرد، اما دو طرف اصلی نزاع یعنی جریان صدر و هیات هماهنگی هیچ دیداری با یکدیگر نداشتهاند؛ امری که ناظران آن را دلیل افزایش رکود در گفتگوهای دو طرف ارزیابی میکنند.
سفرهای افطاری و سحری ابزاری برای یافتن راهکارهای حل بحران سیاسی
از سوی دیگر، نمایندگان و سیاسیون اظهار داشتند سفرههای افطاری وسحری ابزاری برای یافتن راهکارهای حل بحران کنونی است، اما گفتگوهای واقعی میان احزاب پس از پایان ماه مبارک رمضان آغاز خواهد شد و دیدارهای افطاری کنونی «سرد و اغلب تعارفگونه است.
در همین رابطه، «احمد الموسوی»، نماینده پارلمان عراق و عضو هیئت هماهنگی گفت: در سفرههای سیاسی افطاری و سحری گفتگوهای جدی صورت نمیگیرد اما شاید بتواند در تلطیف فضا میان برخی گروههای سیاسی تاثیرگذار باشد.
وی تاکید کرد: تاکنون هیچ مذاکره واقعی صورت نگرفته است و از زمان مهلت ۴۰ روزه جریان صدر تا به امروز، کشور در بن سیاسی به سر میبرد.
وی گفت: گفتگوهای سیاسی در افطاری و سحریها بیشتر یک عادت و رسم اجتماعی عراقی است که وارد عرصه سیاسی هم شده است لذا میبینیم که هیچ بیانیه یا موضعگیری رسمی از سوی احزاب و گروههای سیاسی پس از جلسات افطاری یا سحری صادر نمیشود و مذاکرات واقعی و جدی برای برونرفت از بحران سیاسی کنونی پس از تعطیلات عید فطر آغاز خواهد شد.
از سوی دیگر، «صلاح الدلیمی،» عضو ائتلاف السیاده گفت: دیدارهای سیاسی شبانه در ماه رمضان بیانگر مواضع سیاسی واقعی احزاب نیست و تنها برای تلطیف فضا انجام میشود و هدف از آن حل اختلافات سیاسی و دستیابی به توافقات نیست.
از سوی دیگر «احمد الشریفی»، پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی عراق گفت: بحران سیاسی عراق به دلیل پافشاری دو طرف منازعه (جریان صدر و هیات هماهنگی گروههای شیعی) عمیقتر شده است و بر خلاف دیگر احزاب و گروههای سیاسی تاکنون در ماه رمضان هیچ دیداری با هم نداشتهاند.
الشریفی گفت: بحران کنونی خطرناکتر است و از تنشها در آینده خبر میدهد به خصوص که بازیگر خارجی هم تاثیرگذار نیست و طرفهای خارجی هم نتوانستهاند همانند گذشته به اختلافات احزاب برای تشکیل دولت توافقی پایان دهند.
تداوم رکود و بن بست سیاسی در عراق
«غیاث سورچی» یکی از رهبران برجسته اتحادیه میهنی کردستان تاکید کرد که هیچ تحولی در مذاکرات بین احزاب سیاسی در عراق بوجود نیامده و همه این احزاب سکوت کرده اند.
غیاث سورچی در گفتگو با «موازین نیوز» گفت: هیچ مذاکره ای در سطح سیاسی بین همه احزاب انجام نشده و هیچگجونه تحولی در دیدگاههای های نیروهای سیاسی در عراق بوجود نیامده است.احزاب سیاسی در حال حاصر به سکوت خود ادامه میدهند و این سکوت در خانه کردها نیز پا برجاست.
دیدگاههای اتحادیه میهنی به هیئت هماهنگی نزدیک است
از سوی دیگر «محمود خوشناو» عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق در گفتگو با خبرگزاری «ارث نیوز» با بیان اینکه «هیچگونه ائتلافی بین ما و چارچوب هماهنگی و سایر ائتلاف ها وجود ندارد، گفت: «اتحادیه میهنی دارای توافقات و مشترکاتی با چارچوب هماهنگی است و دیدگاههایش به مواضع این چارچوب نزدیک است.
خوشناو افزود: اتحادیه میهنی به برهم صالح، نامزد خود برای منصب ریاست جمهوری عراق، پایبند است و ما حتی اگر مطمئن شویم که او پیروز نمیشود، او را رها نخواهیم کرد و او تنها نامزد ما برای منصب ریاستجمهوری باقی خواهد ماند.
وی با تاکید براینکه لجاجت سیاسی نه به کُردها و نه به منافع عمومی اقلیم کردستان خدمت می کند، در ادامه افزود: اکنون میبینیم که حزب دموکرات کردستان تمامی مناصب حاکمیتی در اقلیم را در اختیار گرفته است.
خوشناو ادامه داد: حزب دموکرات در اولین نشست مجلس نمایندگان، منصب نایب رئیسی این مجلس را به دست آورد و در حال حاضر خواهان منصب ریاست جمهوری عراق است و مطمئن هستیم که در آینده همه پستهای وزارتی را مطالبه خواهد کرد. حتی در مورد کمیسیونهای مجلس، اکثریت آنها از سوی دموکراتها تصرف شدهاند ، درحالی که اتحادیه میهنی در هیچ یک از کمیسیونهای پارلمانی حضور ندارد.
با وجود گذشت چند ماه از برگزاری انتخابات پارلمانی در اکتبر گذشته، هنوز تکلیف رئیس جمهور جدید، فراکسیون اکثریت و دولت جدید مشخص نیست.