کارشناس فوتبال ایران گفت: تیم ملی چگونه می‌خواهد بدون بازی تدارکاتی به جام جهانی برود؟ می ترسیم که بازی‌ها را بد ببازیم.

سرویس ورزش مشرق _ تیم ملی فوتبال ایران در دیداری تدارکاتی در قطر به مصاف تیم ملی الجزایر رفت که این بازی با نتیجه ۲ بر یک به سود الجزایر به پایان رسید. پس از این دیدار هجمه‌ها علیه سرمربی تیم ملی ایران و فدراسیون فوتبال زیاد شد و بسیاری از کارشناسان نبود بازی های تدارکاتی کافی و تاکتیک مناسب در تیم ملی را عامل این شکست دانستند و عنوان کردند که ایران با این سبک بازی در جام جهانی قطعا دچار مشکل خواهد شد.

مسعود اقبالی در گفتگو با مشرق درباره بازی ایران _ الجزایر گفت: ما انتظار داشتیم که بچه‌های تیم ملی بازی خوبی انجام ندهند. تیم ملی بازی تدارکاتی مناسبی نداشته و بچه ها از شرایط بازی کردن دور بودند. در هوای بسیار گرم و شرجی قطر در کنار هم تمرین کرده بودند و قوای بازیکنان تا حدود تحلیل رفته بود. در نتیجه از همان ابتدا مشخص بود که ما بازی خوبی در برابر تیم الجزایر انجام نخواهیم داد، تیم الجزایر هم تیم اول خود را به میدان نفرستاده بود. البته تیم الجزایر معمولا تیم قدرتمندی بوده و با بدشانسی به جام جهانی نرسیدند. در هر صورت ما در خط دفاعی و خط میانی ساختار مناسبی نداشتیم و تمام اصولی که باید در حمله و دفاع رعایت می‌شد، وجود نداشت. ارتباط بین خطوط در ساختار دفاعی و تهاجمی خیلی مهم است که در بازی الجزایر اصلا رعایت نشد. از طرف دیگر مربی باید از پست‌های تخصصی بازیکنان شناخت داشته باشد ولی در بعضی از پست‌ها از بازیکن غیر تخصصی استفاده شد. مثلا آقای نورافکن اصلا نباید دفاع وسط بازی می‌کرد ولی در اول بازی این اتفاق افتاد.

وی افزود: بازیکنان خط میانی ما در بازی با الجزایر اصلا در حد و اندازه‌های تیم ملی نبودند. طارمی و سردار آزمون هم از جریان بازی خارج بودند. در نیمه اول اصلا حضور آقای آزمون در زمین حس نشد و در نهایت مربی هم تعویضش کرد. این مشکلات بخاطر نبودن درک متقابل در تیم ملی است. بازیکنان چندین سال است که کنار هم دیگر بازی کردند ولی به دلیل اینکه ما اساسی فوتبال را بلد نیستیم، بازیکنان در تیم ملی هم نمی توانند فوتبال را در حد استاندارد اجرا کنند. بازیکنان قربانی یک سیستم ورزشی هستند که نتوانست بازیکنان را به استاندارد لازم برساند.

وی ادامه داد: اگر به تیم مقابل نگاه می کردیم، از فوتبال بازی کردنشان لذت می بردیم. بازیکنان الجزایر به خوبی وظایف خود را می دانستند ولی بازیکنان ما اصلا وظایف خود را نمی‌دانند، یعنی یک مدافع راست یا چپ نمی دانست چه وظیفه‌ای در دفاع و حمله دارد. بازیکنان تیم ملی مهارت‌های فردی مناسب هم نداشتند و از دادن چند پاس به یکدیگر قاصر بودند. این تیم چگونه می‌خواهد بدون بازی تدارکاتی به جام جهانی برود؟ ما می ترسیم که بازی‌ها را بد ببازیم. تیم‌هایی مثل ولز و آمریکا تیم‌های قدرتمندی هستند. بازیکنان آنها فیزیک مناسبی دارند. چگونه می‌خواهیم روبروی این تیم‌ها بازی کنیم. بازیکنان اگر بازی تدارکاتی نداشته باشند، با شرایط بد روانشناسی به جام جهانی می‌روند و اعتماد به نفسشان را از دست می دهند. قطعا تیم‌های بزرگ در مهم ترین تورنمنت فوتبال به ما رحم نخواهند کرد. اگر این روند ادامه پیدا کند، بعید نیست که ما بازی‌ها را با تعداد گل‌های بالا واگذار کنیم. اگر بازی‌های ولز را در لیگ ملت‌های اروپا تماشا کنید، درمی یابید که ولز هم می‌تواند به ما چند گل بزند.

کارشناس فوتبال ایران در خصوص اینکه فدراسیون برای فیفادی بعدی دو بازی تدارکاتی را در نظر گرفته است، اظهار داشت: ساختار فرهنگی و ذهنیت فوتبال ما دروغ است. مسئولین فقط فرصت و زمان می خرند تا بتوانند افکار پوپولیسمی را بر مردم اعمال کنند. اگر تیمی می خواهد بازی‌های تدارکاتی انجام دهد باید از قبل با آنها صحبت کرد. اکثر تیم‌ها از قبل برنامه ریزی و تیم‌هایی که قرار است با آنها بازی کنند را مشخص کردند. اگر ما با الجزایر بازی کردیم به این دلیل بود که الجزایر تیم اصلی خود را نفرستاده بود. البته شاید بتوان چند باشگاه برای بازی پیدا کرد. البته این امکان دارد که ما در اردوی آخر که نزدیک به جام جهانی است، بتوانیم چند بازی دوستانه با کشورهای دیگر فراهم کنیم.

اقبالی در پاسخ به این سوال که دوست داشتید ایران با چه تیمی بازی تدارکاتی داشته باشد گفت: ما باید با تیم‌هایی بازی کنیم که که استایل و سبک بازیشان شبیه به همگروهی‌هایمان باشد. آمریکا، انگلیس و ولز همگی در یک سبک بازی می کنند. ما باید تیمی را پیدا کنیم که بتواند به سبک این تیم‌ها فوتبال بازی کند. بازی با تیم‌های آفریقایی و آمریکای جنوبی مثل آرژانتین و برزیل به درد تیم ملی ایران نمی‌خورد. سه تیمی که همگروه ایران شدند، از شرایط فیزیکی خیلی خوبی برخوردار هستند، حفظ توپ خوبی دارند، در حمله بسیار سرعت عمل دارند و می تواند از قدرت سرزنی خود به خوبی استفاده کنند. ما باید به این موضوعات توجه کنیم و تیمی پیدا کنیم که به سبک این سه تیم فوتبال بازی کند. در غیر این صورت ما شانسی نخواهیم داشت.

اقبالی در مورد ااحتمال جانشینی کی‌روش به جای اسکوچیچ در نیمکت ایران خاطر نشان کرد: ما در جام جهانی ۹۸ آقای جلال طالبی را در آخرین روزها جایگزین کردیم. به همین دلیل ما تجربه این کار را قبلا داشته ایم. شما می توانید یک ماه یا ۲۰ روز مانده به مسابقات تیم را جمع کنید و به مربی جدید اطلاع دهید. کار مربی تیم ملی دقیقا چیست؟ مربی تیم ملی نباید بازیکنان را از شرایط بدنی آماده کند. مربی کارش تاکتیک و استراتژی تیمی است. یک ماه یا دو ماه فرصت برای هماهنگی بازیکنان کافیست و مربی می تواند تیم مورد نظر خود را بسازد. مربی می تواند با اطلاع دقیقی که از دیگران می گیرد بازیکنان تیم را بشناسد و در اسرع وقت تاکتیک مورد نیاز خود را اعمال کند. در حال حاضر اصل انتقال در دفاع و حمله در تیم ملی ایران دیده نمی‌شود. به نظر من هنوز هم برای آمدن آقای کی‌روش دیر نیست.

مدرس AFC ادامه داد: سرمربی که به جام جهانی می رود باید شخصیت رویداد جام جهانی و همچنین تجربه کافی را داشته باشد. سرمربی تیم ملی ایران این شخصیت و تجربه را ندارد. از طرف دیگر ما پول سرمربی دیگر را نداریم. کی‌روش در تیم‌های بزرگ جهان کار کرده بود و در سطح بین‌المللی شناخته شده بود. آقای کی‌روش مدیریت فوتبال ما را دید و دریافت که این مدیریت باعث آبروریزی فوتبال ایران می‌شود. در نتیجه همه امور را به دست خود گرفت. آقای کی‌روش تیم انتخاب و با آنها رایزنی می کرد. حتی گاهی قرارداد هم بسته می شد. کی‌روش به این نتیجه رسید که کار کردن در اینجا سخت است. بنابراین یک ساختار دفاعی مستحکم از ایران ساخت و برای ضد حملات برنامه داشت. همین کارها را در جام جهانی انجام داد و موفق هم بود. اگر ما کمی خوش شانس بودیم دوره قبلی جام جهانی از گروه خود صعود کرده بودیم. الان تیم ملی ما ضعیف تر از تیم ملی گذشته است و هم در ساختار دفاعی و هم در ساختار تهاجمی بد عمل می کنیم. با این وضعیت قطعا در جام جهانی مشکل می خوریم. در بازی با الجزایر خط میانی ما نتوانستند یک پاس خوب به طارمی و آزمون برسانند. همین بازیکنان در اروپا فوتبال خوبی ارائه می‌دهند.

اقبالی افزود: چرا باید سرمربی آقای نورافکن را در پست دفاع وسط بازی دهد. اگر احیانا در تیم باشگاهی این کار صورت می گیرد، باید این درک را داشته باشیم که سطح این مسابقات با مسابقات باشگاهی ایران متفاوت است و نباید بازیکنان را در پست غیر تخصصی خود بازی داد. با وجود این مشکلات سرمربی فعلی برای تیم ملی کوچک است. البته ما واقعا شانسی برای گرفتن مربی نداریم. فدراسیون پول ندارد که با مربی تراز اول دنیا قرارداد امضا کند.

کارشناس فوتبال در پایان بیان کرد: البته بعید می دانم کی‌روش قبول کند که با این شرایط به تیم ملی ایران بیاید. ساختار تیمی ما از هم گسیخته و کی‌روش نمی‌تواند با این ساختار، تیم ملی را درست کند. قطعا یک مربی آبروی خود را در نظر و بعد تصمیم می‌گیرد. آقای کی‌روش قبلا به جام جهانی رفته است و زیاد به دنبال شهرت نیست ولی آقای اسکوچیچ تا به حال جام جهانی نرفته است و به همین دلیل برای رسیدن به جام جهانی در برابر خیلی از مسائل سکوت می کند. خود آقای اسکوچیچ می داند که امکاناتی که می خواهد در اختیارش قرار نخواهند داد. کدام تیم در جهان با این وضعیت گرما و رطوبت در قطر اردو می زند. خود تیم ملی قطر اردوی خود را به اسپانیا برده است. بعد فدراسیون فوتبال ما برنامه ریزی کردند که در قطر اردو بزنند. بازیکنان در این هوا انرژی خود را از دست می دهند و احتمال آسیب دیدگی زیاد است.

*خبرنگار: احمد محمودی

برچسب‌ها