کد خبر 1398227
تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۰۳:۲۵

مواد معدنی، ویتامین ها و خواص آرد گندم کامل یا آرد گندم سبوس دار به قدری زیاد است که نان تهیه شده با آرد کامل به عنوان یک غذای سالم و کامل شناخته می شود.

به گزارش مشرق، اگر میخواهید از خواص آرد گندم  ( به انگلیسی : Wheat Flour ) بهره مند شوید باید از آرد گندم کامل یا سبوس دار استفاده کنید. مصرف آرد گندم کامل میتواند باعث کاهش مشکلاتی از جمله کم خونی، کمبود مواد معدنی، سنگ کیسه صفرا، سرطان سینه، التهای مزمن، چاقی، سستی و ضعف، سل، مشکلات دوران بارداری و شیردهی و کاهش احتمال نازایی شود.

از آنجا که جوانه گندم حدود ۳ برابر بیشتر از گندم ویتامین ب دارد، مصرف آن برای کاهش مشکلات دستگاه گوارش، بیماری های پوستی، بیماری های تنفسی و قلبی عروقی استفاده می شود و به تعادل سطج کلسترول و محافظت از قلب کمک می کند.

انواع آرد گندم 

آرد گندم کامل یا آرد گندم سبوس دار : آردی که از پودر شدن دانه کامل گندم بدون هیچ گونه فراوری تولید می شود و حاوی فیبر بالا است. بهترین روش برای اطمینان از کامل بودن آرد گندم این است که دانه های گندم را تهیه کرده و به آسیاب ببرید تا برایتان آرد کنند. 

آرد جوانه گندم : آردی که از خشک کردن و پودر کردن گندم جوانه زده بدست می آید و حاوی فیبر بالاست. 

آرد سمولینا : آرد سمولینا مخصوص تهیه ماکارونی است و از نوع خاصی از گندم به نام دروم تهیه میشود. ذرات این آرد درشت تر از سایر آرد ها است و پروتئین بیشتری دارد ولی بدون سبوس است. 

آرد سفید : آردی که پوسته گندم یا سبوس گندم از آن جدا شده و صرفا از قیمت درونی یا نشاسته گندم تهیه شده است و بدون فیبر است. میزان جدا کردن سبوس از آرد سفید بسته به کاربری آن درجات مختلفی دارد.

آردهای سفید استفاده شده برای تهیه نان به خصوص نان سنگک و بیسکویت ها حاوی مقدار کمی سبوس گندم هستند ولی انواع آرد قنادی کمترین میزان سبوس را در بین آرد های سفید دارند به خصوص آردی که برای تولید زولبیا و بامیه استفاده می شود که به آرد درجه ۱ قنادی یا سه ستاره معروف است تا حد امکان سبوس گندم از آن جدا شده است. 

 

هر ۱۰۰ گرم گندم حاوی مواد مغذی زیر است :  

کالری      ۳۴۰
فیبر غذایی     ۱۳.۱ گرم
پروتئین     ۹.۶ گرم
کربوهیدرات     ۷۴.۷۸ گرم
چربی     ۱.۲ گرم
نیاسین یا ویتامین  B۳      ۵.۳۴۷  میلی گرم معادل ( ۳۳ درصد نیاز روزانه )
 تیامین یا ویتامین B۱      ۰.۲۹۷ میلی گرم ( ۲۵ درصد )
پانتونیک اسید یا ویتامین  B۵        ۱.۰۱۱ میلی گرم ( ۲۰ درصد )
ریبو فلاوین یا ویتامین B۲      ۰.۱۸۸ میلی گرم ( ۱۴ درصد )
پیریدوکسین یا ویتامین B۶      ۰.۱۹۱ میلی گرم ( ۱۱ درصد )
فولات یا ویتامین B۹      ۲۸ میکروگرم ( ۷ درصد ) 
کولین     ۳۱.۲ میلی گرم ( ۶ درصد )
منگنز     ۳.۳۹۹ میلی گرم ( ۱۴۸ درصد )
مس     ۰.۴۷۵ میلی گرم ( ۵۳ درصد )
روی     ۲.۹۶ میلی گرم ( ۲۷  درصد )
سلنیم     ۱۲.۷ میکروگرم ( ۲۳ درصد )
آهن     ۳.۷۱ میلی گرم ( ۲۱ درصد )
پتاسیم     ۳۹۴ میلی گرم ( ۱۶ درصد )
منیزیم     ۱۱۷ میلی گرم ( ۹ درصد )
فسفر     ۳۲۳ میلی گرم ( ۷ درصد )

خواص آرد گندم سبوس دار

زمانی که از خواص آرد گندم برای بدن و فواید آن صحبت می شود در واقع منظور خواص آرد گندم سبوس دار است ، اغلب مواد مغذی ویتامین های مفید گندم در سبوس آن قرار گرفته است و جدا کردن سبوس باعث به جای ماندن بخش نشاسته ای و از بین رفتن بخش بسیار مهم خواص گندم می شود.

آرد سبوس دار در اصطلاح صنعتی به آردی گفته می شود که سبوس گیری آن کمتر از ۱۵ درصد باشد. آرد سبوس دار رنگی تیره دارد و به عنوان آرد گندم کامل شناخته می شود و به همین دلیل پرطرفدار است. 

سبوس گندم به عنوان یک درمان موثر برای بیمارانی که از یبوست مزمن و اختلالات روده بزرگ رنج می بزند شناخته شده است. از آنجا که آرد مورد استفاده از صنایع غذایی بدون سبوس است و حتی مواردی که به عنوان آرد سبوس دار شناخته میشنود درصد سبوس بسیار کمی دارند ، سبوس گندم به طور جداگانه بسته بندی و به فروش می رسد.

براساس گفته پژوهشگران سبوس گندم غنی ترین منبع غذایی حاولی فیبر و الیاف مورد نیاز برای سلامت کلی بدن و دستگاه گوارش است. مصرف آرد گندم سبوس دار یا سبوس گندم می تواند از نظر سلامت برای بدن فواید زیادی داشته باشد از جمله :

آرد گندم غنی شده, اهمیت آرد گندم, آرد گندم سبوس دار

خواص آرد گندم سبوس دار

- سرشار از فیبر و مواد مغذی

- پیشگیری از پیری زودرس

- پیشگیری و کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی

- پیشگیری از بیماری انسداد عروق کرونر

- کاهش سرطان کولون و راست روده 

- بهبود متابولسیم

- کنترل چاقی

- پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲

- کاهش التهاب مزمن

- پیشگیری از سنگ کیسه صفرا

- بهبود حرکات روده 

- پیشگیری از آسم کودکی

- کاهش علایم یائسگی

خواص آرد گندم برای کودکان

برای بهره مندی از خواص آرد گندم برای کودکان به خصوص نوزادان باید سعی کنید از آرد گندم سبوس دار  یا آرد جوانه گندم استفاده کنید. 

بهترین روش استفاده از آرد گندم برای نوزاد یا کودک عزیز شما تهیه فرنی با آرد گندم است. 

۱ قاشق مربا خوری آرد گندم سبوس دار را با ۲ استکان شیر مخلوط کنید و روی حرارت ملایم مدام هم بزنید تا غلیظ شود.

اگر میخواهید فرنی را برای نوزاد تهیه کنید نیاز به افزودنی های دیگر نیست ولی برای طعم دادن بیشتر به فرنی بعد از غلیظ شدن  میتوانید ۵۰ گرم کره و ۱ پینچ نمک و ۱ قاشق مرباخوری شکر هم به آن اضافه کنید و هم بزنید شکر و کره حل شود و از روی حرارت بردارید.

خواص آرد گندم برای پوست

آرد گندم خاصیت روشن کنندگی برای پوست دارد و میتوانید از آن در ترکیب انواع ماسک های روشن کننده و سفید کننده پوست استفاده کنید. 

آرد گندم کمک میکند چربی طبیعی پوست برگردد و پوستی سفیدو شفاف داشته باشید.

ماسک روشن کننده آرد گندم و روغن گل رز

مقداری آرد گندم را با ترکیب ۳ به ۱ ، آب و روغن گل رز خمیر کرده و روی پوست صورت یا دست و پا بمالید و بگذارید کاملا خشک شود و سپس آبکشی نمایید. 

ماسک سفید کننده صورت آرد گندم با شیر

۲ قاشق غذاخوری آرد گندم ، یک چهارم قاشق غذاخوری زردچوبه و ۲ قاشق غذاخوری شیررا مخلوط کرده و به مدت ۲۰ دقیقه روی صورتبگذارید و سپس با آب سر بشویید. 

استفاده از این ماسک هفته ای ۲ بار باعث میشود رنگدانه های پوست و لک های آکنه کاهش پیدا کرده و پوستتان درخشان و با طراوت شود. 

اسکراب بدن آرد گندم 

شما میتوانید از اسکراب بدن آرد گندم برای لایه برداری پوست و روشن تر شدن رنگ کلی پوست استفاده کنید. ۲ قاشق غذاخوری آرد دگندم را با ۱ قاشق پودر چوب صندل یا پودر قهوه اسپرسو یا ترک که قبلا عصاره اش گرفته شده ، یک سوم قاشق چایخوری زردچوبه و ۱ قاشق غذاخوری پودر دال عدس درشت و نصف فنجان عسل یا ۱ لیوان گلاب مخلوط کنید تا مواد حالت خمیری بگیرد. 

اسکراب را روی بدن بمالید و ۵ دقیقه اساژ بدهید و سپس ۲۰ دقیقه صبر کنید و با آب سرد آبکشی نمایید. 

باز کردن منافذ پوست با ماسک آرد گندم 

۲ قاشق غذاخوری آرد گندم را با ۲ قاشق غذاخوری ماست مخلوط کنید ، اگر خمیر بیش از حد سفت بود میتوانید کمی آب جوش اضافه کنید.

ماسک را روی صورت بکشید و بعد از ۲۰ دقیقه بشویید. 

این ماسک برای پوستهایی که منافذشان بسته شده است بسیار عالی است و میتواند چربی ها و آلودگی های جمع شده در منافذ پوستی را بیرون بکشد. 

مضرات آرد گندم 

زمانی که از مضرات ارد گندم صحبت میشود منظور آرد سفید گندم است که بخش مفید آن یعنی پوسته گندم که حاوی فیبر ، الیاف، پروتئین و مواد معدنی و ویتامین ها است از آن جدا شده ا ست. 

با جدا شدن سبوس از گندم ، در واقع فواید و ریزمغذی های گندم از آن جدا ،  فقط بخش نشاسته ای داخل گندم باقی می ماند و آرد سفید تولید می شود که برای تهیه انواع نان ، کیک ، شیرینی ، بیسکویت و غیره مورد استفاده قرار می گیرد. 

زیاده روی در مصرف آرد سفید میتواند با مضراتی برای بدن همراه باشد از جمله : 

اسیدی شدن خون

سطح PH بدن انسان باید حدود ۴.۷ باشد. زاده روی در مصرف آرد سفید گندم میتواند باعث اسیدی شدن خون شود.  اسیدی شدن PH بدن منجر به افزایش التهاب ، تضعیف سیستم ایمنی بدن و کاهش استحکام استخون ها می شود. 

بالا رفتن قند خون

زیاده روی در مصرف مواد غذایی تولید شده با آرد سفید گندم به دلیل وجود نشاسته زیاد میتواند برای سلامت بدن مضر باشد. آمیلوپکتین A ، کربوهیدرات گندم است که به راحتی میتوند  سطح قند خون را افزایش بدهد. مصرف دو برش نان سفید میتواند به اندازه چند شاخه نبات یا ۶ قاشق چایخوری شکر ، قند خون را افزایش دهد. 

افزایش التهاب بدن

زیاده روی در مصرف غلات تصفیه شده و بدون سبوس میتواند باعث بروز التهاب مزمن در بدن شود. 

بالا رفتن های مداوم قند خون در اثر مصرف مواد نشاسته ای به مرور زمان باعث ایجاد بیماری قند ف  بیمارهای التهابی از جمله آرتریت و بیماریهای قلبی می شود. 

اختلال متابولیسمی

یکی از مضرات زیاده روی در مصرف آرد سفید گندم ، اختلالات متابولییسمی است که در نهایت منجر به افزایش ذخیره چربی در بدن خواهد شد.

مصرف زیاد آرد گندم سفید باعث بالا رفتن شاخص قند خون در بدن و در نتیجه کاهش چربی سوزی و ذخیره شدن چربی در بدن و افزایش وزن خواهد شد. 

مشکلات دستگاه گوارش 

مصرف همزمان آرد سفید گندم با سایر مواد خوراکی باعث می شود که هنگام هضم ، ۸۰ درصد فیبر مواد غذایی را از دست بدهید. 

التهاب ناشی از گندم در روده ها باعث می شودکه روده نتواند از خواص فیبرهای غذایی استفاده کند و در نتیجه قادر به سم زدایی و تمیز کردن دیواره هایش نخواهد بود و به مرور دچار اختلال کارکردی می شود.

آلرژی غذایی

پروتئین موجود در گندم ، به نام گلوتن شناخته می شود که خاصیت ارتجاعی دارد ، همین خاصیت ارتجاعی باعث ایجاد بافت نرم نان می شود. 

برخی از افراد به گلوتن آلرژی دارند که در صورت عدم تشخیص میتواند منجر به بیماری سختی شود.

منبع:ایسکانیوز