کد خبر 1401846
تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۴

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده تبیین نوشت:

اندیشکده آمریکایی مطالعات راهبردی و بین‌المللی و مؤسسه بروکینگز، چندی پیش گروهی متشکل از ۱۰ کارشناس را در یک کارگاه دو روزه گردآوردند تا به پرسش‌هایی پیرامون عوامل مؤثر بر روابط واشنگتن و پکن پاسخ بدهند. خلاصه خروجی این نشست‌ها بدین شرح است:

پایداری نظم بین‌المللی کنونی

چین از نظم فعلی روابط بین‌الملل ناراضی است و معتقد است نهادهای جهانی تحت هژمونی آمریکا هستند. دستگاه سیاست خارجی آمریکا باید میان دو گزینه پذیرش خواسته‌های تجدیدنظرطلبانه چین درباره نظم کنونی و یا مقاومت در برابر آنها، با وجود محدودیت‌ها و کاهش اراده اِعمال قدرت آمریکا، توازن ایجاد نماید و به طیفی از گزینه‌های متعدد دست یابد که کدام ویژگی نظم کنونی برای آمریکا حیاتی است و کدام را می‌توان تغییر داد.

 آینده روابط چین و روسیه

نارضایتی‌های مشابه چین و روسیه درباره توزیع قدرت در نظام بین‌الملل به تعمیق روابط خواهد انجامید. گزینه اختلاف‌افکنی میان این دو توسط آمریکا، مقبولیت اندکی نزد کارشناسان دارد. اما مقابله با این دو در یک جبهه نیز محدودیت‌هایی برای منابع و تمرکز سیاست خارجی آمریکا در دیگر نقاط جهان ایجاد می‌کند. علاوه بر اینکه موجب نزدیکی بیشتر این دو کشور خواهد شد.

چین: به قله رسیده است یا همچنان در حال صعود است؟

در خصوص افزایش قدرت نظامی و صنعتی چین و نفوذ سیاسی پکن بر نخبگان کشورهای هم‌سو، بین کارشناسان اجماع نظر وجود دارد. ولی برخی معتقدند که گسترش نقش دولت در سیاست‌گذاری‌های تجاری و مالی طی سال‌های آتی، رشد اقتصادی چین را محدود خواهد کرد.

 مسأله تایوان

در این خصوص میان کارشناسان اختلاف‌نظر جدی وجود دارد. برخی معتقدند چین در اولین فرصت برای الحاق تایوان اقدام نظامی خواهد کرد. برخی دیگر گمان دارند که پکن درصدد «پیروزی بدون جنگ» بر تایوان است.

روابط ایالات متحده و چین در حال گذار است. نحوه درک تحولات درون ساختار تصمیم‌گیری چین و به ویژه میزان و چگونگی دوام قدرت ژی جین‌پینگ از مهم‌ترین ابهامات راهبردی آمریکا در سیاست‌گذاری در مقابل پکن است.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.