روسیه هنوز شانس پیروزی دارد؛ به شرط حفظ مناطق راهبردی تحت کنترل خود در خاک اوکراین و رسیدن به هدف مد نظر ولادیمیر پوتین یعنی کنترل کامل منطقه دونباس.

سرویس جهان مشرق _ سیصد و شصت و هفتمین روز از جنگ میان روسیه و اوکراین آغاز شده است.

۱ سال پیش در چنین روزهایی ارتش روسیه در حال پیشروی برق آسا در خاک اوکراین از سه محور مختلف بود؛ مهمترین و حساس ترین محور عملیاتی که سرنوشت جنگ را تعیین می کرد در شمال شهر کی‌یف پایتخت اوکراین قرار داشت.

رویایی که بر باد رفت

روسها در ساعات ابتدایی نبرد طی یک عملیات خیره کننده موفق به هلی برن نیرو در فرودگاه بین المللی آنتونوف در نزدیکی شهر گوستومل شدند و ضمن تصرف فرودگاه و شهر در برابر ضد حملات سنگین ارتش اوکراین نیز مقاومت کردند.

فاصله فرودگاه تا شهر کی‌یف تنها ۲۵ کیلومتر بود و قرار بود با سرکوب پدافند هوایی اوکراین و امن کردن محیط اطراف فرودگاه زمینه پرواز و فرود ۲۰ فروند هواپیمای ترابری ایلیوشین ۷۶ را که هر کدام حامل ۱۲۰ نفر از نیروهای لشکر هوابرد VDV و قوای ویژه اسپتز ناتز بودند فراهم کنند تا حمله نهایی به سمت شهر کی‌یف آغاز شود، اما برنامه‌های ارتش روسیه با ضعف شدید نیروی هوایی و ناتوانی در سرکوب دفاع هوایی اوکراین با مشکل مواجه شد.

فرماندهی ارتش روسیه ناچار شد تمامی قوا و تجهیزات لشکر هوابرد را به شکل زمینی از مرز بلاروس به سمت کی‌یف اعزام کند؛ در طول مسیر این نیروها که ناچار بودند از جاده های اصلی به سمت پایتخت حرکت کنند اسیر کمین های گسترده و خونین پارتیزان های اوکراینی شدند؛ در نهایت آنها زمانی به حومه کی‌یف و شهرک های بوچا، ایرپین و ماکاریف رسیدند که اوکراین از شوک اولیه حمله خارج شده و خطوط دفاعی بسیار سنگین و متراکمی ایجاد کرده بود؛ علی رغم تلاش های متوالی و پذیرش خسارات و تلفات سنگین، قوای روسی موفق به عبور از خط دفاعی کی‌یف نشدند و بدین ترتیب طرح پیروزی سریع و تصرف پایتخت اوکراین که کاملا در دسترس بود با خطای فرماندهی و ضعف نیروی هوایی روسیه از دست رفت و ارتش روسیه پس از ۴۰ روز اقدام به عقب نشینی از پایتخت اوکراین کرد.

آیا ارتش روسیه هنوز شانس پیروزی در جنگ را دارد؟

طبیعی است که در هر شکست و ناکامی، درس ها و عبرت هایی وجود دارد؛ ارتش روسیه در نبرد کی‌یف شکست خورد و ناچار به انتقال نیروهای خود به جبهه شرقی اوکراین شد؛ استراتژی که اگر از ابتدای جنگ در نظر گرفته می شد شاید به طور قطع آنها امروز ۳ استان لوهانسک، دونتسک و خارکیف را به همراه بخش های بزرگی از زاپوروژیا و خرسون در کنترل خود داشتند و متحمل آن میزان از تلفات و خسارات در حمله ناموفق به پایتخت اوکراین نیز نمی شدند.


تغییرات نقشه میدانی جنگ اوکراین در 1 سال گذشته

به هر ترتیب امروز ارتش روسیه هنوز هم برای کسب پیروزی در جنگ شانس دارد؛ به شرط حفظ مناطق راهبردی تحت کنترل خود در خاک اوکراین و رسیدن به هدف مد نظر ولادیمیر پوتین یعنی کنترل کامل منطقه دونباس.

به همین منظور است که ارتش روسیه در ماه های گذشته فشار بیش از حد تصوری بر جبهه شهر باخموت وارد کرده است و در تلاش برای محاصره این شهر است؛ تصرف باخموت به عنوان پلی برای دستیابی به ۲ شهر راهبردی اسلاویانسک و کراماتورسک محسوب می شود و تصرف این دو شهر یعنی کنترل کامل بر منطقه دونباس.

علاوه بر فاز تهاجمی، ارتش روسیه بایستی فکری به حال دفاع از مناطق تحت کنترل خود در جنوب اوکراین نیز بکند؛ فراموش نکنیم که میلیاردها دلار تجهیزات مدرن غربی از جمله تانک های اصلی میدان نبرد، نفربرهای زرهی پیشرفته، سیستم های توپخانه ای جدید و احتمالا در آینده نه چندان دور جنگنده های رزمی و موشک های دوربرد برای ارتش اوکراین ارسال خواهند شد و توان تهاجمی این کشور را به شدت بهبود خواهند بخشید.

فرماندهی ارتش روسیه بایستی روش های دفاعی متفاوتی نسبت به گذشته طراحی کند تا حوادث تلخی نظیر عقب نشینی از خرسون و شرق خارکیف برای آنها تکرار نشود؛ اگر عقب نشینی از دو منطقه ذکر شده توجیه نظامی و تاکتیکی داشته باشد، در جبهه جنوب اوکراین جایی برای عقب نشینی نیست و در صورتی که قوای اوکراین از جبهه جنوب زاپوروژیا به سواحل دریای سیاه برسند ضربه ای جبران ناپذیر حتی به قیمت شکست کامل در جنگ به مسکو وارد خواهد شد.

تانک‌های لئوپارد لهستانی به دست ارتش اوکراین رسید

روز گذشته منابع اوکراینی با انتشار تصاویری از انتقال نخستین دسته از تانک های لئوپارد ۲ به این کشور خبر دادند.

دولت لهستان ۴ عراده تانک اصلی میدان نبرد Leopard۲-A۴ را به خاک اوکراین منتقل کرد که بخشی از طرح این کشور برای ارسال ۱۴ عراده از این مدل تانک است؛ ارسال این تانک ها به خاک اوکراین نشان می دهد دوره آموزشی خدمه اوکراینی در خاک لهستان پایان یافته و این کشور آماده استفاده از آنها در میدان نبرد است.

به جز لهستان، تا کنون کشورهایی نظیر آلمان (۱۸ عراده)، اسپانیا (۱۰ عراده)، فنلاند (۵ عراده) و سوئد (۱۰ عراده) از تانک های لئوپارد در مدل های مختلف را به خاک اوکراین ارسال خواهند کرد؛ همچنین از پرتغال، دانمارک و هلند نیز به عنوان کشورهایی که در آینده تانک های لئوپارد ۲ خود را برای اوکراین ارسال می کنند نامبرده شده است.

همچنین تصاویری از آغاز به کار گیری خودروهای رزمی پیاده نظام "بردلی" اهدایی ارتش امریکا در خاک اوکراین منتشر شده است؛ ۳ کشور امریکا، آلمان و فرانسه قرار است صدها دستگاه نفربر زرهی و خودروی رزمی از مدلی های بردلی، ماردر، استرایکر و AMX-۱۰ را در ماه های آینده به خاک اوکراین ارسال کنند.


استفاده ارتش اوکراین از نفربرهای برلی

علاوه بر این تصاویر جدیدی از سیستم های پدافندی میانبرد IRIS-T آلمانی منتشر شده است که قرار است در آینده نزدیک مجموعا به ظرفیت عملیاتی ۴ آتشبار کامل برسد.

برچسب‌ها