رئیس سازمان سنجش گفت: انتظار ما از وزارت ارتباطات این است که در روز آزمون از ساعت ۸ صبح تا ساعت ۱۱ عکس و فایلی رد و بدل نشود به این ترتیب امنیت آزمون تامین می شود و اینترنت قطع نمی شود.

به گزارش مشرق، دکتر عبدالرسول پورعباس در نشست تبیین ابعاد اجرایی و حفاظتی نوبت دوم کنکور ۱۴۰۲ در محل پژوهشگاه شیمی افزود: آزمون سراسری یک فرآیند ملی است و همه دستگاههای انتظامی، حراستی، امنیتی، اجرایی، قوه قضائیه، پلیس فتا، پلیس امنیت، فراجا و دستگاه های پشتیبانی دست به دست هم داده اند که این آزمون به بهترین شکل برگزار شود.

وی افزود: نوبت دی ماه کنکور ۱۴۰۲ به خوبی برگزار شد و همه دستگاه ها نقش مثبتی بازی کردند و به معنی واقعی کلمه در سطح ملی با همدلی همه دستگاه ها برگزار شد. حراست کل به صورت ویژه ورود کرد و نیروها را به کمک نیروهای اجرایی فرستادند.

رئیس سازمان سنجش تاکید کرد: به طور قاطع می گویم که نوبت اول کنکور ۱۴۰۲ بدون هیچ گونه شک و شبهه ای بود. تخلفات جزئی رخ داده بود که ۶۷ نفر دستگیر شدند ولی یک مورد گزارش تقلب نه از دستگاه های امنیتی، نه از دستگاه های نظارتی و نه از سازمان سنجش بیرون نیامد. بررسی های فنی ما در سنجش نشان داد که هیچ مورد تشابه و شبهه ای وجود ندارد.

وی گفت: با توجه به اینکه از امسال ۴۰ درصد سوابق تحصیلی تاثیر قطعی دارد، آزمون های آموزش و پرورش هم بسیار اهمیت دارد و حساسیت هر دو آزمون را باید درک کنیم.

پورعباس با اشاره به آغاز فرآیند تحول در سنجش گفت: تصمیمات جدید را به امید هوشمندی و هوشیاری عوامل اجرایی می گیریم. در دو یا سه آزمون گذشته این تغییرات را اجرا کردیم. چیدمان های مختلف سوال، چیدمان های مختلف پاسخنامه، نحوه ارسال، حذف بسیاری از فرآیندهای دست و پاگیر، حذف ثبت نام شب آزمون، حذف تغییر حوزه، حذف فرآیندهای شبهه دار بخشی از این تغییرات بوده اند. تعدد پاسخنامه ها برای عوامل اجرایی مشکلات زیادی داشت اما با هوشمندی عوامل مدیریت شد.

وی گفت: فرآیند اجرایی آزمون سراسری با تحول اساسی همراه خواهد بود. دستورالعمل این موضوع تهیه شده است.

رئیس سازمان سنجش از طراحی پرتال های جدید برای فرآیندهای جدید آزمون های الکترونیک خبر داد و گفت: یکی از این پرتال ها، طراحی سوال است. از تمام معلمان و اساتید دانشگاهها می خواهم که در پرتال طراحی سوال مشارکت کنند. لازمه آزمون های الکترونیک داشتن بانک سوال غنی است. پرتال طراحی سوال قابلیت کاربری راحتی دارد و هر فردی یک کارپوشه دارد و تمامی فعالیت های آن در کارپوشه ضبط می شود.

وی گفت: هم در آموزش و پرورش و هم در وزارت علوم و هم در هر کدام از زیرنظام ها مقرر شده است که فعالیت در پرتال طراحی سوال، در فرآیندهای آتی فرد موثر باشد. به عنوان مثال در رتبه بندی معلمان و ارتقای اعضای هیات علمی موثر خواهد بود. به میزانی که فرد فعالیت موثر داشته باشد و سوالی که طراحی کرده به مخزن وارد شود و یا در مراحل دیگر برود، امتیازهایی به فرد تعلق می گیرد. در نهایت جوایزی به بهترین سوالاتی که طراحی شده، تعلق می گیرند.

پورعباس افزود: پرتال دیگر پرتال عوامل اجرایی است و تاکنون ۲۳ هزار نفر در این پرتال عضو شده اند. شرط لازم بکارگیری عوامل اجرایی در آزمون ها، حضور در پرتال است. سوابق اجرایی و آموزشی فرد ثبت می شود و می دانیم کیست و کجا ایستاده است. در آزمون های الکترونیک نمی توانیم با افراد متفرقه کار کنیم و باید افراد در مسیر آموزش و ارتقاء شغلی شان در این مسیر باشند.

وی گفت: از سال آینده کسی که در پرتال ثبت نشده باشد به عنوان عوامل اجرایی آزمون به کار گرفته نمی شود. اکنون ۱۲۳ هزار نفر فعال هستند که بدون شناسنامه کاری در آینده با مشکل مواجه می شوند.

رئیس سازمان سنجش خاطرنشان کرد: تمامی نرم افزارهای لازم برای برگزاری آزمون های الکترونیک حتی سخت افزارهای لازم هم فراهم شده است. این سخت افزار به جای دفترچه و پاسخنامه داوطلب روی میز قرار می گیرد. این ابزار صفحه هوشمندی دارد که تنها با اثر انگشت داوطلب فعال می شود و یک سوال می آید و پاسخ انتخاب می شود و بعد سوال بعدی روی صفحه می آید.

وی گفت: پس از آزمون با یک نتیجه شفاف مواجه خواهیم شد. امنیت آزمون الکترونیک تضمین خواهد شد. صدها فعالیت حذف خواهد شد. مخازن، حمل و نقل، جمع آوری پاسخنامه، ارسال به تهران، قرائت، اسکن حذف می شود. این فعالیت هوشمندانه خواهد بود و خواهش می کنم عوامل اجرایی خود را با این هوشمندسازی وفق بدهند.

پورعباس افزود: از ماه گذشته به صورت تستی این کار را شروع کرده ایم. تست از یک نفر تا صدهزار نفر انجام خواهد شد. سال آینده که قرار است آزمون ها به صورت الکترونیک برگزار شود مطمئن هستیم که تمام فرآیندها صدها بار تست شده است.

وی افزود: اولین سخت افزاری که ساخته شده برای این کار یک سخت افزار هوشمند است که هیچ ارتباط فیزیکی با بیرون ندارد. هیچ ارتباط الکترونیکی با بیرون برقرار نمی کند. این سخت افزار بر بستری فعال است. صحبت های خوبی را با اپراتورها و وزارت ارتباطات داشتیم که آزمون الکترونیک به نحوی برگزار شود که تمام این مشکلات حل شود.

رئیس سازمان سنجش خاطرنشان کرد: در روزی که آزمون به صورت الکترونیک برگزار شود از وزارت ارتباطات خواهیم خواست که ارتباطات را تقویت کند و اینترنت و سرعت شبکه را تقویت کند.

وی درباره موضوع قطع اینترنت در زمان برگزاری آزمون سراسری گفت: ما برای امنیت آزمون ده ها فرآیند پیش بینی کردیم که برخی از آنها را می توان گفت و برخی از آنها را نمی توان نام برد. آخرین حلقه امنیت آزمون موضوع اینترنت است. دو خواست در این میان وجود دارد. می دانم اینترنت جزء لاینفک زندگی و حق مردم است و نباید خدشه به آن وارد شود. تجارت، زندگی، رفت و آمد، بیمارستان، سلامت و خورد و خوراک مردم همه بسته به اینترنت است.

پورعباس گفت: از سوی دیگر همه امنیت آزمون در اختیار سازمان سنجش نیست و بخشی از آن در اختیار سایر سازمان ها است. جمعیت داوطلبان و خانواده های آنها حدود ۱۵ میلیون نفر است. وظیفه من در سازمان سنجش ایجاد امنیت سایبری و ایجاد امنیت فضای مجازی نیست بلکه وظیفه من برگزاری آزمون استاندارد و سالم است اما در جهت آن امنیت باید اقدام کنم.

وی گفت: انتظار ما از وزارت ارتباطات این است که امنیت آزمون سراسری را به هر شکلی که می دانند فراهم کنند. در روز آزمون از ساعت ۸ صبح تا ساعت ۱۱ می خواهیم عکس و فایلی رد و بدل نشود. بیش از این نمی خواهیم. همین الان صدها عکس در شبکه های مجازی در دنیا رد و بدل می شود که در ایران قابل دریافت نیست. برای سه و چهار ساعت این امکان را وزارت ارتباطات دارد که کد عکس را محدود کند. سامانه ای را طراحی کنند و به اپراتورهای اصلی این موضوع را ابلاغ کنند. ضمن اینکه این کار را در مقاطع مختلف پیش از این انجام داده اند.

رئیس سازمان سنجش گفت: اگر این کار انجام شود، امنیت آزمون تامین می شود و نه اینترنت قطع می شود و نه شبکه تحت تاثیر قرار می گیرد. فقط فایل های عکس را با سه ساعت تاخیر کد کنند. ما و مردم از آنها تشکر می کنیم.

منبع: مهر