جوگیر شدن برخی رسانه‌های اصلاح‌طلب در شب نمایش گروه واگنر در روسیه نشان داد که رسانه‌های حامی صلح به وقتش اهل جنگ هستند!

سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارش‌ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژه‌های مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه‌های کشور قرار می‌دهیم.

در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.

******

روزنامه‌های امروز یکشنبه ۴ تیرماه در حالی چاپ و منتشر شد که گزارش شب شورش واگنرها در روسیه، وضعیت محیط زیست در برنامه‌های توسعه و موافقت شورای نگهبان با انتخابات تناسبی در تهران در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

آخرین پروژه ناتو برای ضد حمله به روسیه در جنگ اوکراین شکست خورد؛ اما برخی رسانه‌ها آنچنان با شور و شوق به این ماجرا پرداختند که گویی یک حادثه بزرگ در راه است، از جمله روزنامه‌های اصلاح‌طلب که واگنرها را تا کاخ کرمیلن پیش برده و سپس عقب نشینی کردند! این جوگیری سیاسی از جانب شبکه رسانه‌ای لیبرال‌ها سابقه‌ای بس طولانی دارد!

روزنامه هم‌میهن درباره عملیات نمایشی واگنرها نوشته است:

بالاخره غافلگیری پیش‌بینی‌شده رخ داد. واگنر، گروه شبه‌نظامی دست‌پرورده کرملین، علیه مسکو شورید. اختلافات بین این گروه و ارتش رسمی روسیه از مدت‌ها پیش نشانه‌های خود را بروز داده بود، اما گلایه‌های هرازگاهی یوگنی پریگوژین نسبت به عدم حمایت کافی از سوی ارتش، جمعه‌شب سرانجام به نقطه‌ای رسید که در آن، رهبر واگنر رسماً علیه وزارت دفاع روسیه اعلام جنگ کرد و فرمان را از سمت کی‌یف به سمت مسکو چرخاند تا گفت‌وگوها درباره «کودتا» از نوع شبه‌نظامی، فضای اخبار روسیه را پر کند و در نهایت، شخص ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه با ورود به ماجرا واگنر را خائن بنامد. ماجرا البته سابقه‌ای قدیمی دارد، اما مرحله تازه آن، تغییر وضعیت رابطه از همکاری به دشمنی، با ادعای پریگوژین مبنی بر حمله ارتش روسیه به مواضع این گروه کلید خورد.

این روزنامه نوشته است:

نقطه مشترک در موضع‌گیری‌های پریگوژین و پوتین این است که هر دو از تلاش برای نجات مردم روسیه می‌گویند. حساب کاربری وزارت دفاع اوکراین در توئیتر نیز در این میانه به این موضع‌گیری مختصر اکتفا کرد: «ما داریم نگاه می‌کنیم.» ساعاتی بعد، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین نیز در توئیتر نوشت: «ضعف روسیه آشکار است.» وی افزود: «روسیه هرچه سربازان و مزدورانش را بیشتر در سرزمین ما نگه دارد، آشوب، درد و مشکلات بیشتری برای خودش خواهد ساخت.»

روزنامه اعتماد نیز در تیتر یک خود به گزارش شب شورش پرداخته و می‌نویسد:

شاید یکی از اصلی‌ترین دلایل اقدام جمعه شب پریگوژین، نزدیک شدن به ضرب‌الاجل وزارت دفاع برای ادغام واگنر در ارتش باشد. پریگوژین هفته پیش گفته ‌بود که ژنرال‌های مسکو اطلاعات غلطی دراختیار رییس‌جمهور قرار می‌دهند و وضعیت میدان نبرد اوکراین را به خوبی برای او تشریح نمی‌کنند. بنیانگذار گروه واگنر، از جمعه شب تنها هدفش را سرنگون کردن فرماندهان فاسد عنوان می‌کند و بعد از سخنرانی دیشب ولادیمیر پوتین، با انتشار فایل صوتی مدعی شد که اقدامش فقط برای «نجات وطن» انجام می‌شود و متهم کردنش به خیانت «یک اشتباه بزرگ» از سوی پوتین بود.

روزنامه شرق نیز در گزارشی با عنوان شورش آشپز نوشته است:

در روزهایی که روسیه شرایطی دشوار و طاقت فرسا را در جنگ اوکراین سپری می کند، ضربه ای مهلک به اعتبار مسکو و ولادیمیر پوتین وارد شد. شبه نظامیان واگنر که در سال های اخیر تحت فرمان ولادیمیر پوتین در لیبی، سوریه و اوکراین جنگیده اند، به دلیل «ناکارآمدی نظامی» علیه کارفرمای خود شورش کردند و پوتین را در موقعیتی بی سابقه قرار دادند. «یوگنی پریگوژین»، فرمانده ارتش خصوصی واگنر که در ماه های گذشته برای روسیه در خاک اوکراین جنگیده است، به دنبال اختلافات فزاینده با فرماندهان نظامی مسکو اعلام کرد که نیروهایش را برای «سرنگونی رهبری نظامی» به مسکو اعزام خواهد کرد. پریگوژین همچنین در ساعات اولیه صبح روز گذشته اعلام کرد که نیروهایش از اوکراین وارد خاک روسیه شده اند و به شهر روستوف که مقر فرماندهی ارتش روسیه در منطقه جنوبی است و بر جنگ اوکراین نظارت می کند، رسیده اند. او می گوید این پیشروی تا مسکو ادامه خواهد داشت.

شورش اصلاح‌طلبان رادیکال علیه اصلاح‌طلبان

اصلاح‌طلبان در حال گرم کردن برای انتخابات هستند یا تکاپو برای سرد کردن فضای انتخابات؟ سخنان حجاریان پرده از این سوال برداشته است.

روزنامه صبح نو در نقد سخنان تئورسین اصلاحات نوشته است:

حجاریان در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد، بار دیگر پا به میدان گذاشت تا با تحقیر اصلاح‌طلبانی که مثل او فکر نمی‌کنند، رادیکالیسم را پمپاژ کرده و اصلاحات را منزوی سازد. فروض و شروط حجاریان برای مشارکت اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس در شرایطی است که به نظر می‌رسد قاطبه اصلاح‌طلبان، حداقل در عالم نظر، قائل به مشارکت هستند. تعیین شرط و شروط برای حضور در انتخابات مجلس را باید به نوعی تجدید قوای اصلاح‌طلبان رادیکال و شورش آنها علیه سایر اصلاح‌طلبان قلمداد کرد. سلطه ایده‌های امثال حجاریان طی چهار سال گذشته موجب شد که اصلاح‌طلبان، دو انتخابات مجلس یازدهم و ریاست‌جمهوری سیزدهم را تحریم کنند و در انزوا فرو بروند. چنانچه اصلاح‌طلبان بخواهند بار دیگر به ایده‌های تمامیت‌خواهانه، فانتزی و محفل‌گرایانه حجاریان سوق پیدا کنند، انزوای آنها تشدید خواهد شد و دیگر نمی‌توانند به کنشگری مؤثر دست بزنند.

این روزنامه به نقل از گرامی‌مقدم فعال اصلاح‌طلب می‌نویسد:

رئیس جبهه باید تمامی حسنات و ویژگی‌های یک لیدر را داشته باشد. یک فرد جوان‌تر، قاعدتا از ویژگی‌هایی شامل تجربه، صبوری، درایت و نفوذ در حاکمیت، پشتوانه اندیشه‌ای و جایگاه سیاسی برخوردار نیست؛ اما جمله این ویژگی‌ها، در نبوی وجود دارد. وقتی فردی در رأس این جبهه قرار می‌گیرد، باید توانایی رایزنی با احزاب و جریانات سیاسی خارج از جریان اصلاحات و حتی با حاکمیت را داشته باشد.