کد خبر 1510890
تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۲

برخلاف برجسته‌کردن نقش دستمزد پایین داوران در اشتباهات تاثیرگذارشان در فصل گذشته از سوی کمیته داوران، به نظر می‌رسد اعضای این کمیته باید ریشه این بحران را در مدیریت خودشان جستجو کنند.

به گزارش مشرق، قضاوت‌های پر حرف و حدیث داوران در ۲ فصل اخیر لیگ برتر فوتبال جنجال‌های زیادی را به همراه داشت. به طوری که با روند صعودی اشتباهات داوری، این دغدغه امروز تبدیل به یک بحران بزرگ در فوتبال ایران شده است. فصل گذشته اوج سوت‌های اشتباه و پر از حرف‌وحدیث داوران بود تا اهالی فوتبال بر ضرورت استفاده از کمک داور ویدئویی در لیگ ایران تاکید کنند. البته پروسه پیچیده ورود تجهیزات این سیستم به کشورمان با توجه به تحریم‌های ظالمانه غربی‌ها، امیدواری‌ها برای استفاده از VAR را به کمترین حد رسانده است و به نظر می‌رسد در فصل جدید هم از این سیستم در فوتبال ایران رونمایی نخواهد شد.

در صورت استفاده از کمک داور ویدئویی، اگر چه دغدغه باشگاه‌ها کمتر از قبل می‌شد اما مشکل داوری‌مان فراتر از استفاده کردن یا نکردن از کمک داور ویدئویی است.

اعتراف‌ مسئولان کمیته داوران در سمینار پیش فصل داوران و کمک داوران لیگ برتر فوتبال که این هفته برگزار شد، عمق فاجعه داوری در فصل گذشته را برملا کرد، فاجعه‌ای که البته خیلی از مربیان،بازیکنان و مدیران باشگاه‌ها آن را با تمام وجود در لیگ بیست‌ودوم احساس کردند.

خداداد افشاریان، رئیس کمیته داوران فدراسیون فوتبال در این سمینار آمار تکان‌دهنده‌ای از اشتباهات داوران در فصل گذشته را بیان کرد. به گفته افشاریان در فصل گذشته داوران ما در ٢١ درصد بازی‌ها اشتباهات تاثیرگذاری داشتند که در ١٢ درصد آنها اشتباهات روی نتیجه اثر گذاشته و نتیجه ۳۰ دیدار هم با اشتباه داور تغییر کرده است.

اعتراف رئیس کمیته داوران به اشتباهات تاثیرگذار داوری در بیش از یک پنجم مسابقات لیگ برتر، آماری نیست که به راحتی بتوان از کنار آن عبور کرد. اینکه از هر ۵ مسابقه در یک دیدار، داور اشتباهات بزرگی داشته است، یک فاجعه برای سیستم داوری ایران است که برای جلوگیری از گسترش آن، فدراسیون فوتبال باید یک فکر عاجل بردارد.

بیشتر بخوانید:

داوران سرشناس لیگ حذف شدند

اشتباه تاثیرگذار داوری در ۲۱ درصد مسابقات که باعث تغییر نتیجه ۳۰ مسابقه شد، به خصوص در بین تیم‌های بالا و پایین جدول، می‌توانست در معادله قهرمانی و سقوط تیم‌ها تاثیرگذار باشد. با توجه به اهمیت این مسئله باید فدراسیون فوتبال در مسیر اصلاح روشی که در آموزش و انتخاب داوران برداشته است، تجدیدنظر کند.

دستمزد پایین داوران، برجسته‌ترین مسئله‌ای بود که در سمینار پیش فصل داوری به عنوان یکی از عوامل مهم در کیفیت قضاوت‌ها مطرح شد و رئیس کمیته داوران هم در صحبت‎هایی که در جمع داوران داشت این مسئله را پررنگ کرد و خواستار افزایش دستمزد قضاوت‌ها به ده میلیون تومان برای هر مسابقه شد.

در اهمیت مسائل مالی تردیدی نیست اما به نظر می‌رسد مسئولان کمیته داوران با سنگین کردن کفه ترازو به سمت حق‌الزحمه قضاوت‌ها، سعی دارند بیشتر جنجال‌های داوری را به پول و حقوق داوران ارتباط بدهند. آدرس اشتباهی مسئولان کمیته داوران نه تنها به بهبود شرایط داوری‌ها منجر نخواهد شد، بلکه در نظر نگرفتن دلایل اصلی چنین بحرانی سبب خواهد شد که شرایط بحرانی‌تر هم شود.

جای شک و تردیدی نیست که قضاوت‌های داوری در دو فصل گذشته در یک شیب تند نزولی قرار گرفت و انتقادها از داوری را به بالاترین حد رساند. آن هم در شرایطی که حق‌الزحمه قضاوت‌ها هم در این دو سال نسبت به قبل از آن افزایش چشمگیری داشت، هر چند هنوز با رقم واقعی که حق و حقوق داوران را تامین کند، فاصله دارد.

با توجه به این مسئله، قضاوت‌های جنجالی کمترین ارتباط را با دستمزد پایین می‌تواند داشته باشد و کمیته داوران فدراسیون فوتبال باید با نگاهی خودانتقادی به آسیب‌شناسی این بحران بپردازد. در این مسیر احیای سیاست‌های انتخاب و آموزش داوران، برگزاری دوره‌های آموزشی ممتد برای داوران در کنار یک برنامه اصولی و علمی برای ظهور داورانی مانند علیرضا فغانی، می‌تواند دغدغه داوری را در فوتبال ایران به حداقل برساند.

هر چند برخی نگاه‌های نادرست به چینش و انتخاب داوران برای لیگ‌های مختلف، نقش مهمی در رسیدن داوری به وضعیت امروز داشته است. نگاهی که تا تغییر نکند و به سمت یک نگاه اصولی و علمی برای آموزش داوران سطح اول برنگردد، چالش‌های داوری فوتبال ایران با ورود کمک داور ویدئویی هم حل نخواهد شد!

منبع: ایرنا