به گزارش مشرق، «ویلیام لای» معاون رئیس دولت تایوان و نامزد انتخابات ریاستی آتی در این جزیره در اظهاراتی تحریکآمیز خطاب به چین، گفت که تایپه در برابر تهدیدهای پکن هرگز تسلیم نمیشود.
لای که به نیویورک رفته، بامداد امروز (دوشنبه) طی سخنرانی در جمع حامیان خود گفت: «اگر تایوان امن باشد، کل جهان نیز امن خواهد بود و اگر تنگه تایوان در صلح باشد، پس جهان نیز در صلح خواهد بود».
سران دولت خودخوانده تایوان بهطور سنتی از سفر به آمریکا برای رفتن به معدود کشورهایی که روابط رسمی دیپلماتیک با این جزیره را حفظ کردهاند، استفاده میکنند و این بار لای قرار است بعد از آمریکا، در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید پاراگوئه شرکت کند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، او در این سفر به آمریکا، که پکن آن را قویاً محکوم کرده، تمایل خود را برای گفتگو با چین در صورت انتخاب شدن به ریاست دولت تایوان را تکرار کرد.
دولت پاراگوئه یکی از ۱۳ کشوری است که علیرغم مخالفتها و هشدارهای مکرر چین، روابط رسمی و دیپلماتیک با دولت منطقهای تایوان را حفظ کرده است. با این حال، اصل سفر به آمریکا اهمیت بیشتری دارد زیرا لای برای جانشینی «تسای اینگ ون» رئیس کنونی تایوان، در انتخابات بعدی در ژانویه تلاش میکند.
معاون رئیس تایوان در این سخنرانی مدعی شد: «هرچقدر هم که تهدید اقتدارگرایی [چین] برای تایوان بزرگ باشد، ما مطلقاً نه ترسیدهایم و نه هراسان هستیم؛ بلکه ما از ارزشهای دموکراسی و آزادی دفاع خواهیم کرد».
طبق این گزارش، لای با ابراز تعهد خود به حفظ صلح و وضعیت موجود در تایوان، در صورت پیروزی در انتخابات ریاستی این جزیره، گفت که بسیار تمایل دارد تا بر اساس اصل اساسی کرامت و برابری، با چین گفتگو کند و به دنبال صلح و ثبات باشد.
تایپه و واشنگتن توقفهای بین سفرهای خارجی مقامات تایوانی در آمریکا را امری عادی دانسته و دلیلی برای واکنش تلافیجویانه چین به بهانه اقدام تحریکآمیز نمیبینند، اما پکن این سفرهای کوتاه را نشانه دیگری از حمایت آمریکا از تایوان دانسته و اغلب واکنش نشان داده است.
به نوشته رویترز، او با ادعای اینکه از حاکمیت تایوان محافظت خواهد کرد، افزود: «فقط مردم تایوان میتوانند آینده خود را تعیین کنند و تایپه و پکن تحت حاکمیت یکدیگر نیستند».
در این مراسم، «اینگرید لارسون» مدیر عامل اندیشکده «موسسه آمریکایی در تایوان» بهعنوان یک نهاد دولتی غیرانتفاعی که روابط غیررسمی با تایوان دارد نیز حضور داشت.
تایوان بخشی از چین محسوب میشود که ادعاهای جداییطلبانه دارد؛ ادعاهایی که کشورهای جهان و سازمان ملل متحد بهرسمیت نمیشناسند. پکن همواره با هرگونه تماس بین نمایندگان تایوانی و مقامات غربی به ویژه مسئولان عالیرتبه سیاسی یا نظامی از کشورهایی که پکن با آنها روابط دیپلماتیک دارد، مخالف بوده و میگوید این سفرها، اصل چین واحد را نقض میکند و سیگنالهای نادرستی به نیروهای جداییطلب تایوان ارسال میکند.