به گزارش مشرق، در آستانه سال تحصیلی جدید، رسانههای معاند مقداری سر و صدا و فضاسازی تصنعی ایجاد کردند و متأسفانه برخی افراد بیاطلاع و مغرض در داخل کشور با همراهی این رسانههای معاند که به توسعه علمی ایران اسلامی علاقمند نیستند، تلاش میکنند تا با روشهای مختلف، برای ما مشکلآفرینی کنند تا رشد علمی ما را متوقف کنند. آنها سعی دارند با بکارگیری تمامی ابزارها، ما را به مسائل و موضوعات حاشیهای مشغول کنند تا نتوانیم به اهداف اصلیمان دست پیدا کنیم.
انتظار میرود دانشگاهها که در خط مقدم جبهه فرهنگی قرار گرفتهاند، از سوی مسؤولان و توده مردم مورد حمایت ویژه قرار گیرند و همچنین مسؤولان و مردم با مشاهده برخی تحرکات و اقدامات ناپسند که توسط عده معدودی با هدف تخریب وجهه دانشگاه صورت میگیرد، بردباری پیشه کنند و اطمینان داشته باشند که با تدبیر دانشگاهیان و حمایتهای لازمی که از سوی نهادهای مربوطه برای تقویت جنبههای سختافزاری و نرمافزاری دانشگاه صورت خواهد گرفت، دانشگاه تهران در راستای خدمت به جامعه و پیشرفت مادی و معنوی کشور بیش از پیش خواهد درخشید.
این بخشی از صحبتهای سیدمحمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران است.
مقیمی در رابطه با آغاز سال تحصیلی و موجسواری رسانههای معاند و دامن زدن به برخی حواشی از جمله اخراج اساتید دانشگاهی و جلسه دفاع دانشجویی با لباس تروریستهای پژاک در دانشگاه تهران صحبت کرده است که مشروح گفتوگو با مقیمی را در زیر میخوانید:
* مهارتآموزی را به طور جدی در دستور کار داریم
در آستانه سال تحصیلی جدید هستیم، ابتدا کمی از برنامههایتان برایمان بفرمایید.
در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ خبرهای خوبی در رابطه با افتتاح پروژههای مختلف خواهیم داشت، با شروع سال تحصیلی ۱۴۰۳ – ۱۴۰۲ بحث مهارتآموزی دانشجویان را به صورت جدی و گسترده اجرایی خواهیم کرد و یک فضای پویا و شاداب را برای کل دانشجویان و دانشگاه ایجاد خواهیم کرد، اردوهای راهیان پیشرفت و مهارتورزی را به صورت ویژه در دستور کار داریم به طوری که تمام دانشجویان کارشناسی دانشگاه تهران بتوانند اردوهای مهارتی را تجربه کنند.
* دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی بسیار مورد طمع دشمنان است
با وجود این برنامههایی که برای پیشبرد اهداف دانشگاه دارید گویا با حواشی هم رو به رو هستید، به تازگی مسائل رسانهای درباره دانشگاه تهران مطرح شده است، از برکناری اساتید تا دفاع از پایاننامهای با لباس تروریستهای پژاک؛ به نظر میرسد وجود این حواشی کار مدیریتی را سخت کند، از سختیها و تلخیهای دوره مدیریتیتان برایمان بگویید.
امروزه دیگر برای همگان مسجل شده است جبههای که در مقابل ملت ایران گشوده شده، جبهه فرهنگی است و دشمنان تلاش میکنند با روشهای مختلف مبناهای فکری و عقیدتی مردم، بویژه قشر فرهیخته دانشگاهی را با ارائه اطلاعات نادرست و شبههانگیز و با سوء استفاده از برخی کاستیهای اقتصادی و مدیریتی، ویران سازند و مبناهای فکری کاملاً متفاوت با پیشینه تمدنی ایرانی و اسلامی ما را جایگزین سازند. طبیعی است در این عرصه، دانشگاه در خط مقدم قرار دارد و در این میان دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی بسیار مورد طمع دشمنان است اما خوشبختانه قاطبه اعضای هیأت علمی و دانشجویان نسبت به این شرایط آگاهی و هوشیاری دارند.
به هر حال ما با یک شرایط پویایی مواجه هستیم، هر روز موضوعی جدید در محیط دانشگاه مطرح میشود و نیاز است متناسب با این موضوعات که از جنسهای مختلف هستند، اقدامات محتوایی و شکلی متناسب از سوی مدیریت دانشگاه به مرحله اجرا درآید. در این شرایطی که من آن را نبرد فرهنگی و رسانهای نامگذاری میکنم، نیازمند این هستیم که سربازان و فرماندهان خط مقدم را از جنبههای مختلف تغذیه کنیم.
دائما نیاز داریم تا با ذینفعان مختلف به ویژه اساتید و دانشجویان راجع به موضوعات حادث شده گفتوگو کنیم و با تبیین ابعاد موضوع، به اقناعسازی مخاطبان بپردازیم.
* دانشگاههای کشورمان با سیاستهای تحریمی و تخریبی دشمنان همواره مورد هجمه هستند
همه میدانیم که ساختار دانشگاههای ما برای چنین شرایطی طراحی نشده و همانند دانشگاههای دیگر کشورها بر اساس مأموریتهای علمی و پژوهشی ساختاربندی شده است. اما بر خلاف دانشگاههای دیگر کشورها، دانشگاههای کشورمان با سیاستهای تحریمی و تخریبی دشمنان همواره مورد هجمه هستند. با وجود فقدان ساختارهای از قبل طراحی شده برای مواجهه با چنین شرایطی، مدیران دانشگاه تهران با لطف خداوند متعال و با روحیه جهادی و ابتکارات فردی توانستهاند عملکرد خوبی داشته باشند و همواره مورد تحسین قرار گرفتهاند.
در آستانه سال تحصیلی جدید، رسانههای معاند نیز مقداری سر و صدا و فضاسازی تصنعی ایجاد کردند و متأسفانه برخی افراد بیاطلاع و مغرض در داخل کشور با همراهی این رسانههای معاند که به توسعه علمی ایران اسلامی علاقمند نیستند، تلاش میکنند تا با روشهای مختلف، برای ما مشکلآفرینی کنند تا رشد علمی ما را متوقف کنند، آنها سعی دارند با بکارگیری تمامی ابزارها، ما را به مسائل و موضوعات حاشیهای مشغول کنند تا نتوانیم به اهداف اصلیمان دست پیدا کنیم.
با وجود چالشهایی که سال گذشته داشتیم ولی دانشگاه تهران همچنان رتبههای بالا را در عرصه جهانی کسب کرده و در مقایسه با سالهای گذشته در برخی از نظامهای رتبهبندی جهانی حائز رتبه اول شده و در این شرایط، رتبههایی را کسب کرده که هیچ دانشگاه ایرانی تاکنون موفق به کسب آن نشده است
در حال حاضر تقریباً در همه رتبهبندیهای معتبر بینالمللی، دانشگاه تهران در سطح ملی در رأس است و در آخرین رتبهبندی که مربوط به دانشگاه ملی تایوان است، با ارتقای ۸۳ پلهای در رتبهبندی عملکرد مقالههای علمی دانشگاههای جهان به رتبه زیر ۳۰۰ دنیا دست پیدا کردهایم که البته رتبه زیر ۳۰۰ دنیا طی ۲ سال گذشته در رتبهبندی وبومتریکس هم سابقه دارد. تا چنین موفقیتهایی مطرح میشود، در کنارش چند موضوع حاشیهای نیز مطرح میکنند تا شیرینی اخبار غرورآفرین را تحت تاثیر قرار دهند.
دشمنان تلاش میکنند تا با کوچکترین اقدامی در محیط دانشگاه، هیاهوی رسانهای راه بیندازند و با موجسواری بر آن رویداد - که در جامعه ۵۰ هزار نفری دانشگاه تهران که گفتمان علمی در آن آزاد است و رخداد برخی از آنها امری طبیعی است - به خیال خودشان بین جامعه دانشگاهی با توده مردم و حاکمیت فاصله بیندازند.
انتظار میرود دانشگاهها که در خط مقدم جبهه فرهنگی قرار گرفتهاند، از سوی مسؤولان و توده مردم مورد حمایت ویژه قرار گیرند و با مشاهده برخی تحرکات و اقدامات ناپسند که توسط عده معدودی و با هدف تخریب وجهه دانشگاه صورت میگیرد، بردباری پیشه کنند و اطمینان داشته باشند که با تدبیر دانشگاهیان و حمایتهای لازمی که از سوی نهادهای مربوطه برای تقویت جنبههای سختافزاری و نرمافزاری دانشگاه صورت خواهد گرفت، دانشگاه تهران در راستای خدمت به جامعه و پیشرفت مادی و معنوی کشور بیش از پیش خواهد درخشید.
* در ۲ سال گذشته حتی یک مورد اخراجی هم نداشتهایم
پیرامون خروج اساتید از دانشگاهها برایمان صحبت کنید.
مدتی است در فضای مجازی و رسانههای معاند بحث خروج اساتید دانشگاهی را مطرح میکنند. باید بگویم در دانشگاه تهران در ۲ سال اخیر حتی یک مورد اخراجی نداشتهایم. مواردی وجود دارد که استاد حقالتدریس یا پیمانی بوده که بنا به دلایلی آن فرد موفق به کسب شاخصهای علمی لازم نشده و گروه آموزشی نسبت به آن فرد ارزیابی مثبت نداشته است؛ بنابراین طبیعی است وقتی قرارداد استادی یکساله است و پس از پایان مدت قرارداد مجدداً با وی قراردادی منعقد نمیشود، این حالت دیگر معنای اخراج ندارد و فقط به معنای پایان قرارداد رسمی سازمان است؛ ضمن اینکه اگر به این موضوع نگاه کنیم همواره شاهد این نوع قراردادها و رفتن و آمدنها هستیم.
در مقایسه بازه زمانی ۲ سالهای که از دوره مدیریت جاری دانشگاه میگذرد با سالهای قبل در دانشگاه تهران، ما حتی کمترین ریزش را داشتهایم و رویکردمان یک رویکرد مثبت و همکاری، همدلی و فرصت دادن به افراد است. اصل را بر این میگذاریم که اعضای هیأت علمی دانشگاه نیز نیتشان خیر است و اگر حرفی میزنند و سوء تفاهمی ایجاد میشود را تبیین و تشریح کنیم. معتقدیم از طریق تمام ذینفعان دانشگاه باید نسبت به هنجارها و ارزشها حساسیت داشته باشیم و مقررات را رعایت کنیم؛ اما افرادی نیز هستند که این مقررات را رعایت نمیکنند که در رابطه با آنها تلاش میکنیم با ارتباطات راغبانه، اثرگذار و دوستانه و بدون اعمال قدرت قانونی و سازمانی عمل کنیم اما در برخی موارد نیز به منظور حفظ مصالح محیط علمی، مواجهه قاطعانه داریم.
* برخورد با مقصران جلسه دفاع دانشجویی با لباس تروریستهای پژاک
طی روزهای اخیر از جلسه دفاع دانشجویی با نام «لیلا – حسینزاده» که به عنوان دانشجوی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران معرفی میشد، ویدئویی در فضای مجازی منتشر شد، در این ویدئوی کوتاه که در یک کادر بسته گرفته شده، نوع پوشش و همچنین تمجید وی از برخی مؤسسان گروهکها و فرقههای تجزیهطلب منقرضشده، مشاهده شد، پیرامون این موضوع نیز برایمان صحبت کنید.
توضیح و موضع رسمی دانشگاه تهران طی اطلاعیهای منتشر شد، اکثریت قاطع از اعضای هیأت علمی دانشکده علوم اجتماعی نیز بیانیهای در محکومیت این اشتباه فاحش صادر کردند. گذشته از اینکه برگزاری جلسه دفاع برای فرد محروم از تحصیل، موضوعیتی نداشته است؛ اما نوع مواجهه اساتیدی که در آن جلسه حضور داشتهاند به هیچ وجه متناسب با ارزشهای ملی، دینی و دانشگاهی نبوده است.
بر اساس گزارش کمیته ویژهای که مسؤول بررسی موضوع کردم، افراد خاطی به هیأت انتظامی دانشگاه تهران و معاونت دانشجویی دانشگاه معرفی شدند. مقرر شد تا زمان صدور رأی توسط این مراجع، دو عضو هیأت علمی حاضر در جلسه از کار تعلیق شوند و تعدادی احکام انضباطی برای سایر عوامل مشارکتکننده صادر شد.
* نوید رئیس دانشگاه تهران به جامعه دانشگاهی
با توجه به اینکه دوره مدیریتی شما مصادف با اغتشاشات شد؛ سروسامان دادن به این اوضاع چه دستاوردی برای شما به همراه داشت؟
درسآموخته مهم ما در دوره التهابات این بود که بین اساتید و دانشجویان آنطور که شایسته است ارتباط و تعامل وجود ندارد و باید بتوانیم مرجعیت استادان را تقویت و بهبود ببخشیم.
خیلی از مسائل ما حلشدنی است، به هر حال این جوانان همه فرزندان ما هستند و پویایی و ویژگیهای خاصی دارند و حرفهایی نیز برای گفتن دارند. مدیریت و اساتید باید حرفهای جوانان را بشنوند. بخشی از مطالبات دانشجویان و اساتید به حق است. کشور با ظرفیتی که دارد شایسته جایگاه خیلی بالاتری است ولی این جوانان تجربه کافی برای تشخیص مناسب موانع و چالشها را ندارند؛ بنابراین باید به کمک هم این چالشها را تبیین کنیم و از ظرفیت آنها برای اقتدار و سربلندی ایران عزیز استفاده کنیم.
جوانها و دانشجویان ما با خلاقیت و ذهن نوآورانهای که دارند، یک فرصت بینظیر هستند. دشمنان تلاش میکنند این فرصت را به انفعال بکشانند یا در راستای عکس منافع ملی به جریان اندازند.
یکی از ضعفهای ما این است که نتوانستهایم رابطه استاد و شاگردی را به خوبی برقرار کنیم، بنابراین بحث شاگردپروری باید در اولویت قرار گیرد، ضمن اینکه باید به تولیدات علمی و رتبهبندیها توجه داشته باشیم، بایستی اثربخشی دانشگاه برای حل مسائل جامعه را ارتقا دهیم و رضایت تمام ذینفعان دانشگاه را تامین کنیم
مسائل جامعه و دانشگاه چند لایه و پیچیده است و باید از طریق تعامل درست بین استادان و دانشجویان، ضمن تقویت مهارت علمی و تخصصی، جنبههای فرهنگی و اجتماعی را در قالب برنامههای جامع و به هم پیوسته مورد توجه قرار دهیم. در این راستا اردوهای مهارتی برای دانشجویان برگزار خواهیم کرد تا هم دانشجویان و اساتید را به یکدیگر نزدیک کنیم و هم فعالیتهای فرهنگی را به نحو احسن در یک قالب منسجم با فعالیتهای علمی آمیخته کنیم. این طور نیست که فعالیت فرهنگی، یک فعالیتی مجزا از فعالیت علمی باشد. همه کارکردهای دانشگاه با یکدیگر مرتبط هستند و نمیشود آنها را به صورت جدا از هم مدیریت کرد.
مهمترین نویدی که میتوانم به جامعه دانشگاهی بدهم این است که در دانشگاه تهران شاهد یک فضای نشاطآفرین و پویا برای دانشجویان خواهیم بود. همانطور که مقام معظم رهبری میفرمایند: «امیدآفرینی در دانشجویان یکی از مهمترین مؤلفههایی است که دشمن روی آن دست گذاشته است.» بنابراین با وجود هجمه سنگینی که از سوی اتاقهای فکر دشمن وجود دارد و با روشهای متنوع عملیات روانی بر روی ناامیدسازی دانشجویان و خبرسازیها و شایعهسازیها کار میکنند، کار ما بسیار دشوار است و انشاءالله با توکل به خداوند و ظرفیتهایی که داریم میتوانیم از این موانع هم عبور کنیم تا بتوانیم به آنچه که استحقاق مردم و دانشگاهیان است، دست پیدا کنیم.