کد خبر 1543810
تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۴۰۲ - ۰۴:۵۰

به گزارش مشرق، احسان کیانی، دکترای مطالعات خاورمیانه یادداشتی با عنوان حماس، داعش یا القاعده نیست را که برگرفته از نوشته کول‌بونزل، کارشناس «مؤسسه هووِر» در فارن‌افرز است را در کانال تلگرامی خود منتشر کرد:

کول‌بونزل، کارشناس «مؤسسه هووِر» طی یادداشتی در «فارن‌افرز » مورخ ۱۱ آبان ۱۴۰۲ به بیان این نکته پرداخته که چرا حماس متفاوت از تروریسم تکفیری یا آن‌چه «جنبش جهادی» نامیده، متفاوت است.

به بیان نویسنده، هر چه این درگیری گسترش یابد نفرت مسلمانان از جهان غرب افزایش می‌یابد ولی منجر به تعمیق «جهان‌بینی جهادی» نخواهد شد.

داعش طی مقاله‌ای در نشریه النبأ در ۲۰۱۶، حماس را به دلیل اعتقاد به دمکراسی تکفیر نمود، هم‌چنین بیان کرد که اولویت مبارزه باید «حکام مرتد خاورمیانه» باشد و نه اسرائیل.

طبق این یادداشت، ابومصعب‌الزرقاوی که از پیشگامان شکل‌گیری داعش بوده، مبارزه برای رهایی فلسطین را «یک هدف دور» در آینده قلمداد کرده و معتقد بود «رسیدن به بیت‌المقدس مستلزم مبارزه با مرتدین است».

نویسنده اشاره می‌کند که بعد از شکل‌گیری داعش نیز این گروه بارها نسبت به اینکه فلسطین «اولویت جهان اسلام» باشد انتقاد کرده و آن را نتیجه «فرصت‌طلبی بازیگران سیاسی» دانسته است.

وی می‌نویسد که گرچه القاعده به تجلیل از عملیات طوفان‌الاقصی پرداخته ولی گرایش اخوانی حماس موجب تمایز جدی آن با القاعده است که همواره منتقد عملکرد اخوان‌المسلمین بوده که به جای مبارزه، حاضر به همکاری در چارچوب «رژیم‌های موجود» در خاورمیانه شده است.

طبق این مقاله، بن‌لادن زمانی که حماس در انتخابات ۲۰۰۶ در غزه پیروز شد، به این گروه درباره «ماهیت شرک‌آمیز دمکراسی» هشدار داد. القاعده بعدها نیز حماس را به دلیل «عدم اجرای قوانین شریعت در غزه؛ روابط مساعد با حکومتی شیعی در ایران و محدودسازی فعالیت گروه‌های جهادی مانند جندانصارالله و جیش‌الامه» مورد انتقاد شدیدی قرار داد. در همین راستا بود که ابومحمدالقدسی، ایدئولوگ اردنی حامی القاعده، در جریان نبرد ۲۰۲۱ حماس و اسرائیل درباره شهدای حماس گفت:«هر کس در راه دموکراسی کشته شود شهید نیست».

کول‌بونزل به مواضع القاعده و داعش درباره طوفان‌الاقصی اشاره می‌کند. القاعده طی بیانیه‌ای مورخ ۱۵ اکتبر ۲۰۲۳ از این عملیات تجلیل کرد ولی به جای نبرد در فلسطین، خواستار ترور یهودیان و «صلیبیون در ابوظبی، دبی، رباط، جده، ریاض و منامه» شد.

داعش نیز طی سرمقاله النبأ مورخ ۱۹ اکتبر ۲۰۲۳ این عملیات را «حماقت حماس زیر پرچم ایران» عنوان کرده و به جای مبارزه با اسرائیل، خواستار «مبارزه با ارتش‌های دولت‌های مرتد جهان عرب» و حذف «جوامع یهودی ایالات متحده و اروپا» شد.

دیدگاه تکفیری القاعده و داعش مانع از آن است که اراده اعضای این گروه‌ها معطوف به نبرد برای آزادی قدس شود. در حالی که کابینه تل‌آویو و بخشی از رسانه‌های راست‌گرای نومحافظه‌کار آمریکایی سعی کردند با تشبیه حماس به تروریسم تکفیری، افکار عمومی غرب را علیه مقاومت تهییج نمایند.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

برچسب‌ها