اهمیت داستان اقلیمی از آن جهت برای نوجوانان بیشتر است که حس ازخودبیگانگی را در وجودشان از بین برده و موجب تقویت غرور ملی می‌شود. این حس خوب در درک سایر مفاهیم داستان برای نوجوان کمک‌کننده خواهدبود.

به گزارش مشرق، کتاب مأموریت فلامینگوها رمانی است اقلیمی که برای گروه سنی نوجوان نوشته شده است. این رمان پُرماجرا در دوران کرونا روایت می‌شود و در ضمنِ حوادث و ماجراهای داستان در دنیای پر از هیجان نوجوانی، طاهره مشایخ نویسنده کتاب به معرفی و بیان قهرمانی‌های میرزا کوچک‌خان بزرگ‌ترین شخصیت مبارز گیلانی هم پرداخته است.

کتاب مأموریت فلامینگوها در سالن آموزش‌وپرورش بندر کیاشهر به همت نهاد کتابخانه‌ها و اداره آموزش‌وپرورش با همکاری کانون ادبی راوی گیلان و حضور پُرشور جمعی از دانش‌آموزان دوره متوسطه نقد و بررسی شد. در ابتدای جلسه، سمیه سلیمانی نویسنده و منتقد صحبت‌هایش را با تعریفی از داستان اقلیمی آغاز کرد و گفت: «وقتی عناصر و ویژگی‌های بومی و محلی یک منطقه خاص در ماجراها و حوادث و به‌طور کلی متن داستان منعکس می‌شوند؛ ما با یک داستان اقلیمی روبه‌رو هستیم. اهمیت داستان اقلیمی از آن جهت برای نوجوانان بیشتر است که حس ازخودبیگانگی را در وجودشان از بین برده و موجب تقویت غرور بومی و ملی می‌شود. این حس خوب در درک سایر مفاهیم داستان برای نوجوان کمک‌کننده خواهد بود. مأموریت فلامینگوها نمونه‌ای از یک رمان موفق اقلیمی است. نویسنده، داستان را از بندر کیاشهر آغاز می‌کند و در ماجراهای داستان با نام بردن از سایر شهرهای گیلان و اشاراتی به آنها حق مطلب را درباره استان ادا کرده و با ذکر نام و قهرمانی‌های میرزا کوچک‌خان به معرفی این قهرمان بومی-ملی و شاید بتوان گفت فراملی می‌پردازد.»

وی در ادامه درباره ساختار داستان اظهار داشت: «داستان از استخوان‌بندی قوی برخوردار است. شخصیت اصلی هفت گام مدنظر نویسندگان را در جریان داستان طی می‌کند و می‌توان تحول شخصیت قهرمان داستان را مشاهده کرد. مقتضیات دوران نوجوانی در شخصیت‌های داستان به‌گونه‌ای جاگذاری شده که نوجوان بودن آنها در سرتاسر داستان مشخص و باورپذیر است.»

این منتقد در ادامه گفت: «از نکات بسیار مهم در نوشتن رمان داشتن افتتاحیه مناسب است. ابهامی که در ابتدای مأموریت فلامینگوها وجود دارد به نظر می‌رسد که با روحیه جست‌وجوگر و هیجان‌طلب نوجوان هماهنگ است. همین که یونس، شخصیت اصلی داستان تصویر این همه قهرمان را در ذهن خود مرور می‌کند؛ این سؤال پیش می‌آید که ماجرا از چه قرار است و مخاطب برای رسیدن به پاسخ این سؤال؛ خواندن کتاب را دنبال می‌کند. از طرفی نویسنده توانسته کنجکاوی و تعلیق را تا صفحات پایانی کتاب برای مخاطب حفظ کند.»

وی همچنین شخصیت‌های مختلف داستان را از نقاط قوت کتاب دانست و اظهار داشت: «در داستان شخصیت‌های نوجوان را در تیپ‌های مختلفی می‌بینیم. از نوجوان مؤدب و آرام گرفته تا نوجوان پُر شر و شوری چون دانیال. همچنین مسئله نوع ارتباط نوجوان با خانواده و واکنش خانواده نسبت به رفتارهای دوران نوجوانی در داستان به‌خوبی مطرح شده است.»

این منتقد همچنین درباره رویکرد حماسی کتاب گفت: «ردی از حماسه میرزا کوچک‌خان در مأموریت فلامینگوها بود. به‌طور کلی می‌توانیم بگوییم حماسه حرکتی قهرمانانه در جهت مثبت است. البته که این تعریف کامل و جامعی از حماسه نیست. ماندگاری قهرمانان حماسی در ذهن مردم جامعه به ناخودآگاهی جمعی برمی‌گردد. ناخودآگاهی جمعی مجموعه اثراتِ حوادث و اتفاقاتی هستند که در خاطره یک ملت باقی می‌مانند. قیام میرزا هم از همین دست اتفاقات است. حرکتی قهرمانانه که در یک برهه بسیار حساس از تاریخ ایران، برای نجات مردم شروع شد.»

در ادامه این نشست نوجوانانی که این کتاب را خوانده بودند سوالات خود را از نویسنده پرسیدند. عمده سؤال‌ها درباره زبان داستان، ماجراها، تصمیمات شخصیت‌های داستان، شخصیت‌های فرعی، افتتاحیه داستان بود. طاهره مشایخ نویسنده کتاب هم در ضمن پاسخگویی به سؤالات یکی از دانش‌آموزان عنوان کرد که شخصیتِ خواهر امیر و نشانه‌های کمرنگی که از حساسیت امیر روی این شخصیت دیده می‌شود؛ به منظور بیان رابطه عاشقانه بین آنها نبوده؛ بلکه این ماجرا فقط برای تلطیف ذهن مخاطب گنجانده شده است.

این نویسنده همچنین درباره اسم شخصیت اصلی هم گفت: «انتخاب اسم شخصیتِ اصلی و قرار گرفتن کنش‌های او در کنار ماجراهای مربوط به میرزا کوچک‌خان کاملاً غیرارادی بوده و می‌توان گفت که تحت‌تأثیر همان خرد جمعی شکل گرفته است.»

گفتنی است کتاب ماموریت فلامینگوها نوشتهٔ طاهره مشایخ است. شرکت چاپ و نشر بین الملل این رمان نوجوان با چاشنی محدودیت‌های کرونایی را روانهٔ بازار کرده است.