به گزارش مشرق، تا اوایل سال ۲۰۱۵ یعنی زمانی که ائتلاف عربی به رهبری عربستان و با چراغ سبز و حمایت آمریکا جنگ بزرگ علیه یمن را آغاز کند، صنعا از نیروی دریایی که قادر به تعیین قواعد درگیری در دریای سرخ و یا حمایت از آبهای منطقهای یمن باشد، برخوردار نبود و یک پایگاه دریایی در الحدیده با یک سری سلاحهای دفاعی قدیمی داشت.
اما با این وجود نابودی نیروی دریایی یمن یکی از اولویتهای ائتلاف متجاوز در حمله به این کشور بود. به طوری که در نیمه اول سال ۲۰۱۵ تسلیحات متعلق به پدافند ساحلی یمن طی دهها حمله تقریباً به شکل کامل منهدم شد و دولت صنعا این اقدام دشمن را در چارچوب طرحی برای هدف قرار دادن دریای سرخ و سواحل آن دانست و بنابراین اقدام به بازسازی نیروی دریایی یمن در شرایط پیچیده جنگی کرد.
در آن دوره یمنیها شروع به توسعه قابلیتهای دفاعی و رزمی نیروی دریایی خود کردند تا اینکه در سال ۲۰۲۰ نیروی دریایی یمن تبدیل به یکی از قدرتهای اصلی نیروهای مسلح این کشور شد و همچنان به توسعه و پیشرفت خود ادامه داد. در این مدت نیروی دریایی یمن موفق شد تعداد زیادی از عملیاتهای فرود دریایی که ائتلاف متجاوز برای اشغال سواحل یمن انجام داده بود را شکست دهد.
آمارهای صادر شده توسط وزارت دفاع صنعا تأیید میکند که نیروهای دریایی و دفاع ساحلی توانستند بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ بیش از ۳۴ عملیات خاص را با هدف قرار دادن کشتیها، ناوچهها و قایقها در امتداد ساحل تحت کنترل خود در استانهای حجه و الحدیده انجام داده و به مقابل بابالمندب و بنادر و تأسیسات دشمن برسند و عملیاتهای دریایی ائتلاف متجاوز را خنثی و تعدادی از کشتیهایی که به حریم آبی یمن تجاوز کرده بودند را توقیف کنند.
از بارزترین عملیاتها در این زمینه، هدف قرار دادن ناو «سوئیفت» امارات با موشک نیروی دریایی یمن در اوایل اکتبر ۲۰۱۶ بود. این ناو در عملیات مذکور خسارت هنگفتی متحمل و سپس به یکی از بنادر فروش ضایعات در یونان منتقل شد. همچنین نیروی دریایی یمن در ۳۰ ژانویه ۲۰۱۷ یک ناوچه سعودی را که درحال انجام عملیات خصمانه در مقابل الحدیده بود مورد هدف قرار داد.
در پی این حوادث، کشورهای عضو ائتلاف متجاوز شروع به ابراز نگرانی درباره نفوذ نیروهای یمنی به دریای سرخ و جنبش انصارالله را به استفاده از مینهای دریایی و به خطر انداختن کشتیرانی بینالمللی متهم کردند. این نگرانی ائتلاف متجاوز در پی فاش شدن این موضوع بود که مهندسان یمنی توانستند موشکهای دریایی C-۸۰۱ ساخت چین را در نوامبر ۲۰۱۷ توسعه داده و با نام «مندب ۱» به خدمت بازگردانند.
منابع نظامی آگاه به روزنامه الاخبار گفتند که این موشک در ۳ عملیات دفاعی با هدف قرار دادن شناورهای نیروی دریایی ائتلاف در سال ۲۰۱۸، توسعه یافت و چندین نسل از آن تولید شد. نیروی دریایی صنعا همچنین از آغاز تولید دو نوع مین دریایی شناور با نامها و مدلهای متعدد خبر داد که بارزترین آنها مین دریایی «ثاقب» ساخت داخل است که با مکانیزم مغناطیسی برای اتصال به بدنه متمایز میشود.
در همین دوره، صنعا بر نگرانی خود برای امنیت دریایی و امنیت کشتیرانی بینالمللی و تجارت بینالمللی تاکید و ائتلاف سعودی-آمریکایی را به تهدید منافع جهان در دریای سرخ از طریق تحرکات نظامی خصمانه متهم کرد.
یمن چگونه معادلات دریایی را تغییر داد
در اوایل سپتامبر ۲۰۲۲، نیروهای مسلح یمن از سواحل دریای سرخ، کار تکمیل و توسعه و ساخت نیروی دریایی را در یک رژه نظامی به نام «وعد الآخرة» که با شرکت بیش از ۲۵۰۰۰ رزمنده از نیروهای منطقه پنجم، نیروی دریایی، پدافند ساحلی و نیروی هوایی و پدافند هوایی برگزار شده بود، آغاز کردند.
در آن زمان صنعا با اعلام ورود تسلیحات جدید دریایی به صحنه برای اولین بار از تغییر معادله نظامی نیروی دریایی از جمله رونمایی از موشکهای دوربرد «مندب ۲» و میان برد «فلق ۱» خبر داد. این موشکها ساخت داخل یمن هستند و برای ضربه زدن به کشتیها و زیردریاییها در دریاهای آزاد استفاده میشوند. البته نیروی دریایی یمن هنوز این موشکها را که قدرت بالایی برای انهدام اهداف و غرق کردن کشتیهای جنگی دارند وارد نبرد نکرده است.
برد این نوع از موشکهای دریایی ۸۰ کیلومتر و وزن کلاهک آن ۵۱۳ کیلوگرم از وزن کل موشک ۲۵۲۳ کیلوگرمی و سرعت آن ۱۱۰۰ کیلومتر در ساعت است. همچنین سلاحهای با کیفیتی در نیروی دریایی وجود دارد که مرحله آزمایشی را برای رسیدن به سطح آمادگی پشت سر گذاشتهاند.
صنعا همچنین اعلام کرد دارای تسلیحات دریایی پیشرفتهای است که میتوان حاکمیت خود را بر تمام آبهای سرزمینی یمن تضمین کند و علاوه بر آن امکان هدف قرار دادن هر موضع متخاصم در هر نقطه از دریای سرخ و دریای عرب را دارد.
یمن همچنان به به توسعه قابلیتهای دفاعی دریایی خود ادامه داد و در جریان رویاروییهای کنونی با نیروی دریایی آمریکا در دریای سرخ نیز ثابت کرد که قدرت شکست دادن آمریکا در دریا را نیز دارد. علی رغم اعتراف طرف آمریکایی مبنی بر اینکه صنعا دارای تسلیحات دریایی پیشرفته است، آمریکاییها بسیاری از اتفاقات دردناکی را که برای ناوهای جنگی آنها در دریای سرخ در جریان درگیری با نیروهای یمنی رخ داده است، پنهان میکنند.