کد خبر 1572068
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۶

عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران گفت: با وجود اقدامات انجام شده در طول سالهای گذشته اما هنوز متوسط دریافت روزانه سدیم مردم ایران حدود ۹ تا ۱۰ گرم است.

به گزارش مشرق، مجید حاجی فرجی با اشاره به اجرای پویش تغذیه سالم در کشور با رویکرد کاهش مصرف نمک و افزایش مصرف لبنیات اظهار داشت:‌ متاسفانه برخی افراد گرفتار باورهای نادرست و یا تبلیغات نابجا در مورد تغذیه می شوند که می تواند به سلامت خانواده لطمه بزند.

وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه با اجرای پویش ملی سلامت و غربالگری دو بیماری پرفشاری خون و دیابت، افرادی که از بیماری خودشان اطلاعی نداشتند، آگاه شدند تا با انجام اقدامات پیشگیرانه به مراحل حاد نرسند. در زمینه تغذیه نیز ارائه اطلاعاتی در مورد تشدید یا ابتلا به بیماریها، نقش بسزایی در سلامت افراد دارد.

رییس اسبق دانشکده و انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور با اشاره به سدیم و نمک دریافتی از بسیاری از مواد غذایی، گفت: برخلاف باورهای مردم که تصور می‌کنند فقط نمک در سفره و یا نمکی که در غذا استفاده می‌کنند، حاوی سدیم و زمینه ساز پرفشاری خون و یا بیماری‌های کلیوی است اما سدیم در بسیاری از مواد غذایی خام مانند سبزیجات، گوشت های فرآوری شده و نان هم وجود دارد.

حاجی فرجی با بیان اینکه از دو دهه پیش تا کنون کاهش میزان نمک در نان در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، در دستور کار قرار گرفت، گفت: خوشبختانه میزان نمک در نان به کمتر از یک گرم رسیده در حالیکه تا چندین سال پیش میزان نمک موجود در نان به دلایل مختلف، بیشتر از سه گرم بود و مردم روزانه فقط ۳ گرم سدیم دریافتی بدن شان را از طریق نان، مصرف می کردند.

این متخصص تغذیه ذائقه مردم ایران را استفاده از غذاهای با نمک و چربی بالا دانست و گفت: در یک دهه قبل، میزان دریافت سدیم در خانوارها، ۱۳ تا ۱۵ گرم و بیش از ۵ برابر مقدار استاندارد و توصیه شده جهانی بود که خوشبختانه در سالهای اخیر با اقدامات عملی و فرهنگی، این میزان، کاهش یافته و مردم آگاهی بیشتری پیدا کرده اند که موجب کاهش مصرف نمک، کنار گذاشتن و یا کم کردن نمک در سفره و کاهش میزان نمک در نان، کمتر از یک گرم شده است.

به گفته عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران با وجود اقدامات انجام شده در طول سالهای گذشته اما هنوز متوسط دریافت روزانه سدیم مردم ایران حدود ۹ تا ۱۰ گرم است که نیاز است به ۳ تا ۵ گرم در روز، برسد.

حاجی فرجی تاکید کرد: نمک، حامل خوبی برای یُد است که از حدود ۳۰ سال پیش، گروهی با مشاهده افزایش گواتر به ویژه در برخی مناطق حاشیه شهرها تصمیم به غنی سازی نمک با یُد گرفتند که بعد از دو دهه، شیوع گواتر در جامعه به کمتر از دو درصد رسیده و توفیق بسیار خوبی برای کشور محسوب می شود.

وی توصیه ها در فضای مجازی برای مصرف نمک های دریا، سنگ و رنگی را فاقد مستندات و ارزش عملی ارزیابی کرد و گفت: تبلیغات زیادی در مورد مصرف این نمک ها نه به عنوان نمک و سدیم حتی به عنوان دارو، می شود که هیچ مستند علمی برای مصرف این نمک ها وجود ندارد و هیچ کار علمی و تحقیقاتی در مورد آنها انجام نشده است که متاسفانه این تبلیغات به افزایش سدیم دریافتی مردم منجر می شود.

این متخصص تغذیه با اشاره به غیر بهداشتی بودن نمک های دریا، سنگ و رنگی، گفت: این نمک ها فاقد پروانه بهداشتی و مجوزهای وزارت بهداشت است که حاوی املاح بسیاری از عناصر فلزی و غیرفلری هستند و می توانند صدمات و عوارضی را برای بدن ایجاد کنند و نه تنها فوایدی برای بدن ندارند بلکه موجب تحمیل عوارض نیز می شود.

منبع: ایرنا