به گزارش مشرق، درگاههای پرداخت بانکی واسطههایی بین فروشنده کالا یا خدمات و خریدارانشان هستند. با استفاده از این واسطهها کل فرآیند طولانی پرداخت اعم از گرفتن شماره کارت، انتقال پول حضوری یا آنلاین و… خلاصه و به چند ثانیه تبدیل میشود، یعنی شما تنها در عرض چند ثانیه کافی است در آن درگاه شماره کارت و اطلاعاتی مثل تاریخ انقضا را وارد کنید و سپس یک دکمه پرداخت را فشار بدهید.
گفته میشود این شکل پرداخت امنتر و سریعتر از دیگر اشکال است و معمولا خیال هر دو طرف از بابت امن بودن آن راحت است. یکی از ارائهدهندگان درگاه پرداخت idpay یا آیدیپی است.
با استفاده از درگاه پرداخت آیدیپی میتوانید یک «فروشگاه الکترونیک» برای خودتان بسازید و برای هر کالای خاص یک لینک مستقیم پرداخت ایجاد کنید. این درگاه پرداخت اینترنتی زیر نظر شاپرک و درمجموع زیر نظر بانک مرکزی فعالیت داشت.
از معایب این درگاه پرداخت اینترنتی ظاهرا آنگونه که شرح داده شده این است که درگاه آیدیپی بهسرعت و در همان روز هزینه را تسویه میکند. همین عدم تسویه سریع با صاحبان کسبوکار دقیقا مشکلات این روزهای این شرکت را به وجود آورده است.
آنگونه که مالباختگان درگاه الکترونیکی آیدیپی میگویند ظاهرا از خرداد ماه ۱۴۰۲ پولهایشان توسط این شرکت بلوکه شده است. از آن زمان وقتی پیگیر پولهای بلوکهشده میشدند اپراتورها و صاحبان شرکت آیدیپی از صاحبان کسبوکار تا پایان سال برای تسویه مهلت میخواستند و در توجیه مساله هم بهانههای غیرواقعی میآوردند.
حالا یک ماه تمام از اسفند ۱۴۰۲ و وعده صاحبان شرکت آیدیپی گذشته است و آنگونه که به ما گزارش شده صاحبان شرکت آیدیپی دیگر پاسخ تماسهای صاحبان کسبوکاری که با آنها در تعامل بودند را نمیدهند و حتی شنیدهها حاکی از این است که شرکت مذکور تخلیه شده است.
از سوی دیگر و براساس گزارشهای مالباختگان آیدیپی، ظاهرا مجوز آیدیپی از سوی شاپرک لغو شده و شاپرک نیز مالباختگان را به سمت شکایت از مجرای دستگاه قضا سوق داده است. شرکتها و صاحبان کسبوکار رقمهای مختلفی را نزد این درگاه پرداخت دارند. رقمها ۱۸، ۳۰، ۱۰۰، ۵۰۰ و حتی ۷۰۰ میلیون تومان هم بود. آنگونه که در کارزار رفع مسدودیت کاربران آیدیپی نوشته شده؛ بیش از ۸۰ هزار نفر مبالغ بلوکهشده نزد این درگاه پرداخت دارند و هنوز و با گذشت بیش از شش ماه هیچ پاسخ و توضیحی در رابطه با این مساله از سوی صاحبان این درگاه پرداخت، شاپرک و البته بانک مرکزی ارائه نشده است.
فرهیختگان نوشت: مالباختگان درگاه پرداخت آیدیپی مهرماه ۱۴۰۲ یک کارزار مطالبه بررسی وضعیت و رفع مسدودیت مبالغ و حسابهایشان را در فضای مجازی ثبت میکنند. در این کارزار آمده است: «به اطلاع شما میرسانیم که ما یک جمعیت گسترده از شهروندان کشور، با آسیب جدی در ارتباط با خدمات درگاه پرداخت متعلق به شرکت آیدیپی روبهرو شدهایم. تا تاریخ اخیر، شرکت آیدیپی بهعنوان یکی از ارائهدهندگان اصلی درگاه پرداخت در کشور ما شناخته شده بود و از سوی شاپرک و بانک مرکزی تایید شده بود. این شرکت بهعنوان اصلیترین واسطه در انجام تراکنشهای مالی در اینترنت و برخط در ایران عمل کرده و برای هزاران شرکت و کاربر حقوقی و حقوقی این امکان را فراهم کرده بود که تراکنشهای مالی خود را با استفاده از این درگاه انجام دهند. اما اخیرا شاهد یک وقفه ناگهانی در ارائه خدمات توسط شرکت آیدیپی بودیم. بدون هیچگونه اطلاع قبلی یا توضیحی به کاربران این شرکت تصمیم به بلوکه کردن حسابهای بیش از ۸۰ هزار نفر از کاربران خود گرفت. این وقفه ناگهانی و بیپیشاطلاعی مشکلات جدی و بسیار زیانآوری را برای ما بهوجود آورده است. از آن زمان بسیاری از کاربران متضرر از این وضعیت با مشکلات بزرگتری مواجه شدهاند. معاملات تجاری برخی از آنها مختل شده و برخی دیگر از آنها بهشدت به تأخیر افتاده و بهعنوان انجامدهندگان معاملات کاربران خود، ضررهای مالی جدیای را تجربه کردهاند. بهعنوان شهروندان این کشور انتظار داریم مسئولان شاپرک و بانک مرکزی به بهعنوان ناظر بر عملکرد این شرکتها و درگاههای پرداخت نظارت کنند. ما از شاپرک و بانک مرکزی انتظار داریم از شرکت آیدیپی توضیحات دقیقی درخصوص این اقدامات ناگهانی و بدون هیچگونه توجیه عمومی مطالبه کند. ما از شاپرک و بانک مرکزی انتظار داریم که در راستای حل این مشکلات عجیب و ناراضیکننده برای کاربران، تحقیقات دقیقی را آغاز کرده و تمام اقدامات لازم را انجام دهند. در مقابل این وضعیت ناعادلانه و زیانآور برای کاربران ما از مسئولان شاپرک و بانک مرکزی میخواهیم که به مسائل ما توجه کنند و تأخیر در حل این مشکلات را به حداقل برسانند. ما بهعنوان کاربران و معاملهگران از شاپرک و بانک مرکزی انتظار داریم از حقوق و منافع مالی ما محافظت کنند و اطمینان دهند شرکتهایی که به نام و مشهوریت شاپرک و بانک مرکزی مشغول به ارائه خدمات هستند، وظیفهشان را بهدرستی انجام میدهند.»
علیرغم ثبت این کارزار و مطالبه جمعی از مالباختگان درگاه پرداخت اینترنتی آیدیپی اما همچنان بانک مرکزی برای شفاف کردن این تخلف ورود نکرده و مالباختگان با انبوهی از سوالات در رابطه با چرایی عدم پرداخت پولهایشان روبهرو هستند.