کد خبر 1601352
تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۹:۵۷

محمد جواد ظریف گفت: مدتی بود که دانشگاه‌های آمریکا سیاسی نبودند و حتی جنبه محافظه‌کاری گرفته بودند. تحولات در غزه باعث شد که دانشگاه‌های آمریکا دوباره زنده شوند.

به گزارش مشرق، جشن امضای کتاب «پایاب شکیبایی» نوشته محمد جواد ظریف وزیر سابق امور خارجه کشورمان غروب امروز در غرفه انتشارات اطلاعات برگزار شد. او پس از این مراسم در جمع خبرنگاران حاضر شد.

ظریف درباره چرایی انتخاب انتشارات اطلاعات برای انتشار کتاب جدید خود گفت: اولا ارادت ویژه‌ای به مرحوم آقای دعایی و آقای صالحی دارم. ثانیا مجموعه اطلاعات را بسیار دوست دارم، چرا که انتشارات بسیار معتبری است و مخاطبان زیادی دارد. کتاب «راز سر به مهر» بنده که توسط همین انتشارات منتشر شده، به چاپ چهارم رسیده است. برهمین اساس، احساس کردم که این کتاب نیز اثر مفیدی برای این انتشارات است. یکی دو کتاب دیگر نیز در دست کار دارم که به زودی از همین انتشارات منتشر خواهد شد.

وی با اشاره به اهمیت نگارش این اثر گفت: معتقدم بیان تاریخچه‌ای از دوران هشت ساله وزارت بنده در دولت تدبیر و امید ضرورت دارد و باید کتابی درباره آن نوشته می‌شد. از سویی دیگر، به نظرم باید برخی برداشت‌ها که بیش از خاطره است، تبیین شود. خاصیتی که این کتاب دارد این است که تمام پیش‌زمینه‌های تاثیرگذار بر روابط خارجی به ویژه زمینه‌های داخلی و نهادهای ذی‌ربط در سیاست خارجی را بیان کرده است. حتی چیدمان اتاق وزیر هم در این کتاب آمده است. شاید از نظر برخی، این حجم از جزئیات خسته‌کننده باشد اما اگر بخواهیم تصویر جامعی از سیاست خارجی داشته باشیم باید به همه این جزئیات دقت داشت.

وزیر سابق امور خارجه تاکید کرد: در فصل آخر این کتاب و سخن پایانی، توصیه‌هایی برای آینده کردم و چالش‌هایی را مطرح کردم که حاصل همه زندگی کاری من است. خوب است به این نکات توجه شود. همچنین به عناصر مختلف درگیر در سیاستگذاری، تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری در ایران را پرداختم. برخی از آنها را آسیب‌شناسی کردم که برای علاقه‌مندان قابل مطالعه خواهد بود. امیدوارم این کتاب، انتقال تجربه‌ای به افرادی باشد که در آینده در این زمینه کار خواهند کرد.

ظریف درباره کتاب قبلی خود با عنوان «سر به مهر» توضیح داد: برای من، مهم‌تر از کتاب «پایاب شکیبایی»، کتاب «راز سر به مهر» است؛ اولین بار در تاریخ ایران است که مذاکرات در زمان حیات مذاکره‌کنندگان و توسط خود آنها نوشته می‌شود. مهم است که تجربیات را مکتوب کنیم و به جای آنکه به حدس، گمان و ادعا واگذار کنیم، آنها را با سند و مدرک منتشر کنیم. دقت داشته باشید جنس این کتاب و کتاب دیگرم که درباره بعد از برجام است، با جنس کتاب پایاب شکیبایی فرق دارد. این کتاب‌ها نگاهی به گسترش فرهنگ سیاسی در کشور و فهم بهتر شرایط دارد.

ظریف در بخش دیگری از سخنان خود درباره وضعیت نشر گفت: شرایط نشر در کشور، با توجه به قیمت کاغذ و دشواری‌ها مناسب نیست و قیمت تمام شده کتاب برای کتابخوان‌ها بالاست. البته امیدوارم با بهبود شرایط، این مشکل برطرف شود.

او در پاسخ به سوالی درباره تحولات اخیر در دانشگاه‌های آمریکا و جنبش‌های دانشجویی علیه رژیم صهیونیستی گفت: بنده به عنوان کسی که در جنبش‌های دانشجویی در آمریکا حضور داشتم و عکسی در کتاب «آقای سفیر» دارم، به شما می‌گویم تصاویری که اخیرا درباره وضیعت‌ دانشگاه‌های آمریکا می‌بینیم، چیز جدیدی نیست و در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی نیز رخ داده است. مدتی بود که دانشگاه‌های آمریکا سیاسی نبودند و حتی جنبه محافظه‌کاری گرفته بودند. تحولات در غزه باعث شد که دانشگاه‌های آمریکا دوباره زنده شوند و سیاست‌ورزی در بین دانشجویان آمریکایی دوباره زنده شود. این تحول، بسیار مهم و مبارک است.

وی درباره نحوه برخورد دولت آمریکا و نیروهای امنیتی‌شان با این تحولات گفت: قطعا قابل قبول نیست و البته جدید هم نیست. در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی نیز همین اتفاقات و یا حتی بدتر از این در دانشگاه‌های آمریکایی اتفاق افتاده است. اگر در ۲-۳ دهه گذشته چنین اتفاقاتی در آمریکا نداشتیم به این دلیل است که دانشگاه‌ها سیاسی نبودند و از صحنه سیاست‌ورزی خارج شده بودند. می‌بینیم به محض اینکه دانشگاه‌ها به صحنه سیاست‌ورزی برمی‌گردند، برخورد هم مشابه است.

ظریف در پایان گفت: می‌بینیم که در برخی دانشگاه‌های آمریکایی و اروپایی حتی تصمیم گرفتند ارتباطات با رژیم صهیونیستی را قطع کنند و یا حداقل درباره این موضوع حرف زدند. به نظرم این تحولات بسیار مهم است. فراموش نکنید لابی‌صهیونیستی در آمریکا بسیار قدرتمند است. اینکه دانشجویان توانستند تا این حد در برابر چنین لابی بایستند، تحول بسیار مهمی است. همین که توانستند حرفشان را پیش ببرند، کار بزرگی کردند.

منبع: تسنیم