به گزارش مشرق، زایلیتول یک شیرینکننده طبیعی است که به اندازه قند معمولی (سوکروز) شیرین است؛ زایلیتول یک قند الکلی طبیعی که در بسیاری از میوهها و سبزیجات یافت میشود (در مقادیر کم) میتوان از درختان خاص یا از فیبر گیاهی به نام زایلان به دست آید. . طعم آن به اندازه شکر معمولی شیرین است، اما تنها با نیمی از کالری در هر وعده.
زایلیتول خریداری شده در فروشگاه یک پودر سفید و کریستالی است که می تواند به عنوان جایگزینی برای شکر در تولید مواد غذایی استفاده شود. فواید زایلیتول برای سلامتی چیست؟
خوردن بیش از حد قند با تعداد زیادی از مشکلات سلامتی جدی از جمله دیابت، بیماری قلبی، چاقی و پوسیدگی دندان مرتبط است، بنابراین شیرین کننده های بدون قند مانند زایلیتول جایگزین قانع کننده ای هستند.
زایلیتول کالری و کربوهیدرات کمتری نسبت به شکر دارد و یک جایگزین عالی قند برای افرادی است که باید مراقب وزن، سطح قند خون خود یا هر دو باشند. الکل قند حاوی حدود ۲.۴ کالری در هر گرم است در حالی که هر گرم شکر معمولی ۴ کالری دارد؛ این باعث می شود که برای کسانی که می خواهند مصرف کربوهیدرات های ساده خود را محدود کنند همچون افراد مبتلا به دیابت یا سندرم های متابولیک مرتبط، زایلیتول گزینه خوبی باشد.
بر اساس اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، زایلیتول باعث افزایش قند خون نمی شود شاخص گلایسمی زایلیتول ۷ است، در حالی که قند معمولی دارای شاخص گلایسمی حدود ۶۰ است.
زایلیتول برای سلامت دندان شما مفید است زایلیتول ممکن است با کاهش سطح باکتری های بد در دهان از پوسیدگی دندان جلوگیری کند.
بر اساس بررسی منتشر شده در مجله انجمن بین المللی دندانپزشکی ، مصرف روزانه ۵ تا ۱۰ گرم محصولات حاوی زایلیتول (مانند قرص ها، آب نبات ها، آدامس، خمیر دندان یا دهان شویه) به طور قابل توجهی از ایجاد حفره و پوسیدگی دندان در مقایسه با محصولاتی که زایلیتول ندارند جلوگیری می کند.
زایلیتول در محصولات روزمره بسیاری از محصولات بدون قند موجود است ، از جمله آب نبات های بدون قند، آدامس، محصولات پخته شده، نعنا، شربت سرفه، ویتامین های جویدنی، برخی از کره های آجیل، بستنی و محصولات بهداشتی دهان مانند خمیر دندان و دهان شویه.
شما همچنین می توانید زایلیتول را به صورت عمده در فروشگاه های مواد غذایی یا خرده فروشی های آنلاین خریداری کنید تا در پخت و پز و پخت از آن استفاده کنید.
درباره عوارض جانبی احتمالی این ماده باید گفت که بیشتر افراد می توانند زایلیتول را بدون توجه به عوارض جانبی به رژیم غذایی خود اضافه کنند. اما برخی از افراد ممکن است مشکلات گوارشی مانند گاز، نفخ و اسهال را در صورت مصرف بیش از حد تجربه کنند.
اگر متوجه مشکلات گوارشی ناراحت کننده شدید، مصرف زایلیتول را کاهش دهید و آن را به آرامی مجدداً وارد کنید و اگر مشکلات گوارشی دیگری مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) دارید، به طور کامل از مصرف الکل های قندی خودداری کنید.