سامانه آرمان یک سامانه پدافندی کاملا متحرک است که پیش تر با عنوان سامانه “صیاد تاکتیکی” و در رژه ارتش در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ مشاهده شده بود.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، عملکرد درخشان پدافند هوایی کشورمان در مقابله با حمله اخیر رژیم صهیونیستی موجب شد بار دیگر رسانه ها و کارشناسان خارجی به تحسین سیستم های بومی طراحی و تولید شده توسط مهندسین ایرانی بپردازند.

به همین بهانه قصد داریم جدیدترین و قدرتمندترین سامانه های پدافندی که در سالهای اخیر رونمایی و وارد چرخه عملیاتی شده اند را معرفی کنیم.

سامانه باور ۳۷۳

سامانه موشکی باور ۳۷۳ یک سیستم موشکی پدافند هوایی از نوع دور بُردِ و خودکششی است که توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با همکاری قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طراحی و ساخته شده‌است و در سال ۱۳۹۸ نخستین بار رونمایی شد؛ کارشناسان نظامی علت اصلی طراحی باور۳۷۳ را تاخیر کشور روسیه در تحویل سامانه اس۳۰۰ و تلاش ایران برای اثبات فناوری بومی خود در راه ساخت تسلیحات پیشرفته می دانند.

پس از آخرین ارتقای انجام شده در ۱۴۰۱، این سامانه می‌تواند از فاصله ۴۵۰ کیلومتری هدف را شناسایی و رهگیری کرده و با استفاده از موشک های صیاد۴ در فاصله ۳۰۰ کیلومتری، تا ارتفاع ۳۲ کیلومتری با هدف درگیر شود.

سامانه مهران

سامانه پدافندی مهران اولین بار ۱۸آبان ۱۴۰۲در جریان بازدید حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه رونمایی شد. سامانه پدافندی متحرک مهران می‌تواند با انواع اهداف هوایی درگیر شود و برد آن ۳۲۰ کیلومتر است.

سامانه TELAR مهران به صورت یکپارچه بوده و رادار، سامانه اپتیکی، موشک و پست فرماندهی آن به صورت محمول بر روی یک خودرو قرار دارند و هر سامانه آن مجهز به ۴ فروند موشک مهران ۱ با برد ۲۰۰ کیلومتر یا مهران ۲ با برد ۳۲۰ کیلومتر است. برای این سامانه TEL با ظرفیت ۶ موشک طراحی شده که با TEL جدید سامانه سوم خرداد مشترک است.

سامانه سوم خرداد

پس از سرنگونی پهپاد پیشرفته گلوبال هاوک امریکایی در سال ۱۳۹۸ به اوج شهرت رسید؛ این سامانهٔ پدافند هوایی، از فناوری آرایه فازی بهره می‌برد. این سامانه، توانایی تمرکز همزمان روی ۴ هدف و شلیک ۸ موشک به طرف آن‌ها را به این سامانه داده‌است. پدافند هوایی سوم خرداد از موشک پدافند هوایی طائر۲ و ۳ بهره‌مند است که می‌تواند اهدافی تا فاصله ۲۰۰ کیلومتری را منهدم کند؛ این سامانه، مستقل بوده و نیازی به همکاری همزمان با دیگر سامانه‌ها برای عملیات ندارد.

سامانه آرمان

سامانه آرمان یک سامانه پدافند هوایی برد متوسط و ارتفاع بلند است که برای محافظت از نقاط حساس در برابر تهدیدهای هوایی مانند موشکهای بالستیک کوتاه برد، موشکهای ضد رادار و کروز و بمبهای هدایت شونده و بالگردها و پهپادها طراحی شده است. از مهمترین ویژگیهای این سامانه می‌توان به زمان واکنش کمتر از ۲۰ ثانیه، پوشش ۳۶۰ درجه ای منطقه عملیاتی، قابلیت درگیری همزمان با ۶ هدف، استقرار و آماده به کار شدن در ۳ دقیقه اشاره کرد.

سامانه آرمان یک سامانه پدافندی کاملا متحرک است که پیش تر با عنوان سامانه “صیاد تاکتیکی” و در رژه ارتش در فروردین ماه سال ۱۴۰۱ مشاهده شده بود. لازم به ذکر است نسخه صادراتی این سامانه نیز در نمایشگاه Army ۲۰۲۳ موسکو با نام “صیاد تاکتیکی” به نمایش گذاشته شد.

این سامانه به‌منظور بزرگداشت و حفظ یاد و نام شهید «آرمان علی‌وردی» از سامانه “صیاد تاکتیکی” به “سامانه آرمان” تغییر نام داده شده است.