کد خبر 216671
تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۲۰:۱۴

فوق تخصص گوارش و کبد گفت: 10 درصد مردم در جامعه ایرانی قند خون دارند و 30 درصد از کبد چرب رنج می‌برند. بدون اینکه خود اطلاعی داشته باشند و اگر در زمینه نحوه زندگی و تغذیه فرهنگ‌سازی نکنیم کبد چرب در آینده یکی از دغدغه‌های جامعه خواهد بود.

به گزارش مشرق به نقل از مهر،  نوع تغذیه و شیوه غذا خوردن افراد جامعه باعث شده شیوع بیماریهای گوارش و کبد در کشور رو به افزایش باشد به طوریکه 10 درصد مردم قند خون دارند و 30 درصد از کبد چرب رنج می‌برند.

دکتر سیاوش ناصری مقدم فوق تخصص گوارش و کبد در نشست خبری اظهار داشت: مشکل ما چاقی کودکان است که فرآیند فیزیولوژی است و بار روانی که بعداً به جای می‌گذارد بسیار خطرناکتر از خود چاقی است و متأسفانه اغلب خانواده‌ها مایل‌اند، فرزندانی چاق داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه امروز در برنامه غذایی کودکان شکلات، شیرینی، انواع نوشابه‌ها و پفک که حاوی نمک بسیاری هم است جا خوش کرده که گرفتاری آن در آینده با بیماریهای قلبی عروقی، کلیوی و کبد چرب خود را نشان می‌دهد.

این فوق تخصص گوارش گفت: از زمانی که برای غذا خوردن بر سر سفره می‌نشینیم به مدت 15 تا 20 دقیقه طول می‌کشد تا فرمان سیری از مغز صادر شود و این نحوه غذا خوردن ما است که سبب می‌شود مقدار متناسبی غذا بخوریم یا سه بشقاب غذا بخوریم.

ناصری مقدم افزود: میکروب‌هایی در دستگاه گوارش و بدن ما وجود دارد که متناسب با نوع غذا خودشان را تطبیق می‌دهند. اگر از زمان کودکی قند، کربوهیدرات و نمک زیادی را به بدن تحمیل کنیم این میکروبها تغییر یافته و سازگار می‌شوند که در بزرگسالی مشکل‌سازند.

وی، میل به خوردن فست فود و غذای آماده را یکی دیگر از مشکلات پیش روی جامعه امروزی برشمرد و اذعان کرد: 25 درصد غذای مردم تهران از رستورانها تأمین می‌شود.

دکتر محسن نصیری طوسی فوق تخصص گوارش و کبد نیز در ادامه این نشست خبری خاطرنشان کرد: یکی از زمینه‌های ایجاد سرطان کبد، کبد چرب است و برای جلوگیری از کبد چرب باید دریافت کالری اضافه متوقف شود چرا که در رژیم غذایی ما دریافت کالری اضافی و نابجا زیاد شده که این امر به مرور تبدیل به چربی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه برخی غذاها به هیچ عنوان جنبه تغذیه‌ای برای سلامت انسان ندارند، افزود: برخی مواد غذایی با یک فرهنگ غلط در سر سفره غذایی ما شایع شده‌اند که شیرینی، نوشابه، آبمیوه‌های مصنوعی، فست فودها و حتی قند و شکر که حاوی کالری‌های زیادی هستند و بدن به آن احتیاجی ندارد از این دسته‌اند.

نصیری طوسی اظهار داشت: می‌توان خرما، کشمش، عسل طبیعی و کربوهیدراتهای موجود در غذا را به عنوان جایگزین قند و شیرینی در نظر گرفت.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران اگرچه مصرف نان و برنج را برای تغذیه ضروری دانست اما تأکید کرد که جامعه ایرانی بیش از نیاز بدن به دلیل تهیه آسان و ارزان قیمت بودن نسبت به بقیه غذاها و خوشمزگی از نان و برنج استفاده می‌کنند.

وی گفت: کالری اضافی در بدن به چربی تبدیل می‌شود و باید در کنار برنج مقداری سبزی، میوه و گوشت نیز قرار داد و ترجیحا قند و شکر باید از سبد غذایی حذف شود.

همچنین دکتر رضا ملک‌زاده رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز گفت: دو نوع سرطان کبد وجود دارد که یکی سرطان کبد اولیه با منشأ سرطانی شدن خود کبد است و دیگری به دلیل سرایت سرطان از اعضای دیگر به کبد است که آن سرطان ثانویه می‌نامیم و در کشور ما این نوع شایعتر است.

وی، یکی از دغدغه‌های 30 سال آینده که در ایران شایع خواهد شد را ابتلا به کبد چرب عنوان کرد و افزود: افرادی که کبد چرب دارند به مرور دچار سیروز کبدی و سرطان کبد خواهند شد.

این فوق تخصص گوارش اپیدمی چاقی در کشور را یکی از زمینه‌های افزایش کبد چرب عنوان کرد و گفت: بیش از 65 درصد مردم ما یا چاق هستند یا اضافه وزن دارند و مطالعات نشان می‌دهد زنان ایرانی چه در جامعه شهری و چه روستایی نسبت به زنان آمریکایی که در چاقی معروفند چاق تر هستند.

وی گفت: 10 درصد مردم در جامعه ایرانی قند خون دارند و 30 درصد از کبد چرب رنج می‌برند. بدون اینکه خود اطلاعی داشته باشند و اگر در زمینه نحوه زندگی و تغذیه فرهنگ‌سازی نکنیم کبد چرب در آینده یکی از دغدغه‌های جامعه خواهد بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، ابتلا به فشار خون و قرار گرفتن در معرض سکته‌های مغزی و قلبی را از عوارض ابتلا به کبد چرب اعلام کرد و گفت: اکثر افرادی که کبد چرب دارند از سکته قلبی می‌میرند.
وی در پاسخ به اینکه چگونه می‌توان از ابتلا به کبد چرب آگاه شد، گفت: کبد چرب علامت خاصی ندارد ولی افرادی که شکم بزرگ دارند باید برای چکاب مراجعه کنند که سونوگرافی از کبد و آزمایش خون برای تشخیص این عارضه بسیار کمک می‌کندو

ملک‌زاده با اشاره به اینکه بیماری‌های غیرواگیر در قرن 21 ، 80 درصد عوامل مرگ و میر را به خود اختصاص داده‌اند، افزود: وجود نمک و قند فراوان در غذاهای سنتی عامل اصلی ایجاد کبد چرب، سکته‌های قلبی و مغزی و بیماری‌های کلیوی است.

وی ادامه داد: از طرفی در سالهای گذشته فرهنگ مصرف فست‌فود در روستاهای کشور نیز رسوخ کرده و از طرفی خانواده‌های کارمند رغبت بیشتری برای مصرف فست‌فود دارند و این امر موجب شده تا به طور متوسط سن امید به زندگی در جامعه ایرانی نسبت به دنیا 10 سال کمتر باشد.

ملک زاده در مورد نقش استعمال مواد مخدر در ابتلا به سرطان‌های مختلف از جمله سرطان کبد گفت: طی مطالعه‌ای که در برخی نقاط کشور از جمله استان گلستان انجام دادیم نشان داد که مصرف تریاک و مشتقات آن حتی از سیگار نیز مضرتر است و افرادی که مواد مخدر مصرف می‌کنند 5 برابر بیشتر از افراد عادی در معرض خطر بیماریهای کبدی هستند.

وی تأکید کرد: اگر چه مصرف تریاک به طور کلی برای سلامت مضر است و طول عمر افراد را کوتاه می‌کند اما نباید فراموش کرد که افزایش قند خون، سکته قلبی و مغزی و شیوع 7 نوع سرطان مانند مری، معده، ریه، کبد و مثانه در افرادی که تریاک مصرف می‌کنند بیشتر است.

هفته سلامت گوارش با محوریت سرطان کبد از 2 تا 9 خرداد در تهران و 8 استان کشور به طور سراسری برای آموزش پزشکان و مردم در راستای راههای پیشگیری و تشخیص بیماریهای کبد برگزار می‌شود.