رژیم صهیونیستی از عملیات هلی‌برن کماندویی‌اش در بعلبک دو هدف داشت؛ یکی به اسارت گرفتن سیدحسن نصرالله و دیگری آزاد کردن دو اسیر صهیونیست؛ ماجرای این اهداف در مستندی از مجید کلهر روایت شده است.

گروه فرهنگی مشرق- مجید کلهر روز سوم جنگ 33 روزه اسرائیل علیه حزب‌الله، به لبنان رفت و بیشتر از پنجاه روز در لبنان ماند و از وقایع مهم این جنگ عکس و تصویر گرفت. او بعد از اتمام جنگ هم پروژه مقاومت اسلامی لبنان را رها نکرد و با پژوهش‌هایش در خصوص این جنگ و تصاویری که از آن ثبت کرده بود، 6 فیلم مستند درباره مقاومت و این واقعه مهم ساخته است. آنچه در ادامه می‌آید گفت‌وگو با این عکاس و مستندساز درباره آثاری است که در لبنان ساخته، این بخش نخست مصاحبه است و بررسی تک‌تک آثار او در بخش‌های بعدی این گفت‌وگو منتشر می‌شود؛

*آقای کلهر، شما چند مستند درباره مقاومت 33 روزه حزب‌الله تهیه کرده‌اید و برای ساخت این‌ها مطالعات و پژوهش‌هایی داشته‌اید و در مدت ساخت آن‌ها هم ارتباط نزدیکی با مجاهدان مقاومت داشتید، برای کسانی که هنوز اطلاع چندانی از جنگ 33 روزه ندارند، ابتدا توضیح دهید که اساسا چرا رژیم صهیونسیتی به لبنان حمله کرد؟

برای پاسخ به این سوال شاید بتوان قضیه را از سال 2000 دنبال کرد، اگر چه شروع این جنگ ابعاد گسترده‌تری هم داشته ؛ اما پس از خروج ارتش رژیم صهیونیستی در تابستان سال 2000 میلادی از جنوب لبنان و بعد از گذشت شش سال از آن شکست، رژیم صهیونیستی که همواره به دنبال گرفتن انتقام از شیعیان لبنان و مجاهدان مقاومت اسلامی بود، در تابستان سال 2006 به بهانه اسیر کردن دو سرباز اسرائیلی توسط نیروهای حزب‌الله، با چراغ سبزی که آمریکا به او نشان داد و همکاری جبهه‌ استکبار جهانی دست به یک تهاجم و جنگ تمام عیار علیه کشور و مردم لبنان و نیروهای مقاومت اسلامی زد.

صهیونیست‌ها فکر می‌کردند با یک تهاجم گسترده زمینی، هوایی و دریایی و ظرف چند روز می‌توانند مقاومت را از پای درآوردند و با رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده خود بار دیگر بر لبنان مسلط شوند، اما آن‌ها پس از شکست خوردن در جبهه‌های گوناگون و متحمل شدن خسارت‌های مختلف، پس از 33 روز حتی به کوچک‌ترین اهداف خود نرسیدند و در نهایت با شکستی بزرگ‌‌تر و فضاحت بارتر از شکست سال 2000 مجبور به پذیرش آتش‌بس شدند؛ و مقاومت اسلامی بار دیگر به جهانیان ثابت کرد که با اتکا به خدا و بهره‌گیری از تعالیم اسلام و نیروی ایمان و اعطای جان و مال می‌توان در مقابل رژیمی غاصب و ارتشی که ادعای شکست ناپذیری دارد، مقاومت کرد و به پیروزی رسید و وعده‌های الهی را تحقق بخشید.

*چه شد که شما تصمیم به ساخت فیلم مستند درباره این جنگ گرفتید؟

پس از پایان جنگ و بدست آمدن این پیروزی بزرگ برای مقاومت اسلامی و جهان اسلام و اهمیت آن برای مسلمانان و همچنین با توجه به تاکیدی که رهبر معظم انقلاب به برادران حزب‌الله داشتند مبنی بر تلاش برای جمع آوری و ثبت و ارائه وقایع و خاطرات این حماسه بزرگ تصمیم به ساخت مستند گرفتیم. برای این کار به همراه جمع کوچکی از دوستان تلاش کردیم که در قالب یک مجموعه مستند چند قسمتی، گوشه‌هایی از حماسه‌های حزب‌الله لبنان را برای استفاده هرچه بیشتر نسل حاضر و آیندگان و نیز ثبت آنها در تاریخ به تصویر بکشانیم.

*ساخت فیلم‌های مستندتان را چطور شروع کردید و انتخاب سوژه‌ با چه معیاری انجام گرفت؟

برای کار ابتدا دست به مطالعه و پژوهش در ابعاد گوناگونی زدیم و پس از تحقیقات و مطالعات اولیه درباره جنگ 33 روزه اسرائیل علیه لبنان و همچنین مراجعه و استفاده از تصاویر و عکس‌هایی که در حین جنگ گرفته بودیم و نیز شنیدن خاطرات برخی از فرماندهان و رزمندگان مقاومت و شرح نبردهای آنان چندین موضوع را که دارای ابعاد اجتماعی و مردمی و همچنین دارای اهمیت استراتژیک و دربردارنده روح حماسی و جهادی بودند، برای ساخت مستند انتخاب کردیم.

*چند فیلم مستند از مقاومت 33 روزه حزب‌الله تهیه کردید و در چه مرحله‌ای هستند؟

کلا 5 موضوع یا عنوان است که عبارتند از «هلی‌برن کماندوهای رژیم صهیونیستی به شهر بعلبک و بیمارستان دارالحکمه»، «روستای الطیبه»، «بزرگ‌ترین‌ هلی برن تاریخ ارتش اسرائیل در وادی الحجیر و روستای الغندوریه در آخرین روزهای جنگ»، «مجتمع مسکونی امام حسن (ع)» و «حاج سهیل». کارهای تولید و تصویر برداری این فیلم‌ها تمام شده و در حال حاضر در صورت حمایت‌ مالی کار تدوین و تکمیل آن‌ها را انجام می‌دهم.

*اگر موافقید درباره موضوعات هر یک از این فیلم‌ها صحبت کنیم. نخست به «هلی‌برن کماندوهای رژیم صهیونیستی به شهر بعلبک و بیمارستان دارالحکمه» بپردازیم. هدف از ساختن این مستند چه بود؟

  در ساخت این مستند پرداختن به چند محور اساسی را مد نظر داشتیم؛ یکی «بررسی اهمیت تاریخی و جغرافیایی و استراتژیک منطقه بعلبک برای مقاومت» و دیگری « رخدادهای مهم منطقه بعلبک در تاریخ مقاومت اسلامی لبنان» بود. همچنین «نشان دادن جایگاه بعبلک در جنگ 33 روزه»، «بررسی اهداف رژیم صهیونیستی از عملیات ‌هلی‌برن گسترده به بعلبک در روز بیست و دوم جنگ»، « تشریح عملیات‌ هلی برن و محورهای حمله – نیروهای به کار گرفته شده برای این عملیات»، «ماجرای ربوده شدن خانواده نصرالله و چگونگی آزاد شدن آنها»، «ماجرای یورش کماندوهای صهیونیست به بیمارستان و مقاومت شهیدان رضا مدلج و عاکف امهز» و «بررسی نتایج حاصل از این عملیات برای مقاومت و ارتش رژیم صهیونیستی» از دیگر محورهای مورد بررسی ما بود که تلاش کردیم در این مستند به خوبی تبیین شوند.

*شهر بعلبک پیشینه تاریخی و آثار باستانی زیادی دارد و تقریبا شهر شناخته شده‌ای است که در شمال شرقی لبنان واقع شده است. چرا این شهر باید درگیر جنگ می‌شد؟

بله. شهر معروف و تاریخی بعلبک در شمال شرقی لبنان و در نزدیکی مرز سوریه قرار دارد، بعلبک تنها بواسطه وجود آثار تاریخی فراوان و قلعه معروف ژوپیتر با ستونهای سر به فلک کشیده شهرت ندارد، بلکه این شهرت، دلیل دیگری هم دارد؛ این شهر زادگاه و پایگاه یکی از معروف‌ترین و پیروزمندانه‌ترین حرکت‌های مقاومت در منطقه و جهان اسلام بر ضد اشغالگران صهیونیستی، یعنی مقاومت اسلامی حزب الله است.

بعد از تجاوز ارتش اسرائیل به لبنان در ژوئن 1982 میلادی و اشغال بیروت و تشکیل هسته‌های مقاومت اسلامی، نیروهایی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تحت نام قوای محمد رسول الله(ص) و به فرماندهی جاوید الاثر حاج احمد متوسلیان، به جهت کمک و دفاع از لبنان وارد منطقه بقاع و این شهر شدند، و این منطقه و مخصوصاً شهر بعلبک همچون مادری مهربان سپاهیان و مجاهدان و رزمندگان مقاومت را در آغوش خود جای داد که این امر در تمامی طول این سالها و تا به امروز ادامه دارد.

پس از شروع جنگ 33 روزه شهر بعلبک نیز مانند دیگر شهرهایی که با مقاومت ارتباط داشتند از حملات وحشیانه اسرائیل در امان نماند و بارها مورد تهاجم هوایی و موشکی اسرائیل قرار گرفت و بسیاری از محله‌ها و خانه‌های این شهر و منطقه ویران شد، اما رژیم صهیونیستی برای گرفتن انتقام از مردم این شهر به این حملات بسنده نکرد و در بیست و دومین روز جنگ، برای به دست آوردن مجموعه‌ای از اهداف و در دو محور در این شهر دست به عملیات گسترده هلی‌برن نیروهای کماندو زد؛ هدف اول آنها در این عملیات به اسارت درآوردن سیدحسن نصرالله، دبیر کل حزب الله به همراه خانواده‌اش بود و هدف دیگر آن‌ها تصرف بیمارستان دارالحکمه در نزدیکی شهر بعلبک برای بدست آوردن مجموعه‌ای از اهداف، که یکی از آنها آزاد کردن دو سرباز اسرائیلی اسیر شده توسط حزب‌الله بود. زیرا رژیم صهیونیستی فکر می‌کرد سربازانش در این بیمارستان در حال معالجه و نگهداری هستند.

*آیا رژیم صهیونیستی توانست به اهدافش برسد؟

داستان این مستند همین است؛ آنها برای هدف اول خود طبق اطلاعات غلطی که داشتند شخصی به نام حسن دیب نصرالله را به همراه خانواده‌اش به‌دلیل تشابه اسمی با دبیر کل حزب الله، بدون هیچ گونه مقاومتی از طرف آنان ربودند و به فلسطین اشغالی منتقل کردند.

حسن دیب نصر‌الله

اما برای بدست آوردن هدف دوم خود پس از نزدیک شدن به بیمارستان با مقاومت قهرمانانه یکی از پرستاران و نیز یکی از  رزمندگان مقاومت که برای بررسی اوضاع به آنجا فرستاده شد بود مواجه شدند که بعد از دادن تلفات جانی و پس از شهادت این عزیزان توانستند بیمارستان را اشغال کنند ولی وقتی به بیمارستان رسیدند متوجه شدند که اسرای اسرائیلی در آنجا نیستند؛ نیروهای رژیم صهیونیسیتی هنگامی که به هیچ یک از اهداف خود در بیمارستان دست نیافت، پس از تخریب قسمت‌های مختلف بیمارستان، آنجا را با خفت ترک کرد.

منبع: تسنیم


مخاطبان محترم گروه فرهنگی مشرق می توانند مقالات، اشعار، مطالب طنز، تصاویر و هر آن چیزی که در قالب فرهنگ و هنر جای می گیرد را به آدرس culture@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود.