کد خبر 301310
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۴

سرانجام شایعات درباره شاهزاده بندر بن سلطان که نام او قرین «پرونده‌های کثیف» در منطقه است، به حقیقت پیوست و شاه سعودی رسما او را پس از شکست‌های متوالی بخصوص در سوریه، از منصب خود برکنار کرد.

به گزارش مشرق، تلویزیون عربستان سعودی شب گذشته اعلام کرد که ملک عبدالله بن عبد العزیز پادشاه این کشور با درخواست شاهزاده بندر بن سلطان برای کناره‌گیری از ریاست دستگاه اطلاعاتی عربستان موافقت کرد و سپهبد «یوسف الادریسی» را به عنوان جانشین وی برگزید.

روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی تحلیلی به بررسی پشت پرده‌های اقدام پادشاه عربستان در کنار گذاشتن بندر بن سلطان پرداخته است.

بر پایه این گزارش عبارت «بنا به درخواست او» عبارتی کافی است، نه تنها برای پایان دادن به مدت خدمت بندر بن سلطان به عنوان رئیس دستگاه اطلاعاتی عربستان بلکه پایانی برای آینده سیاسی وی به حساب می‌آید.

دستور پادشاه عربستان یک اقدام اداری روتینی نیست بلکه این اقدام اختلافات شلعه‌ورشده بین جناح‌های مختلف خاندان آل سعود بر سر قدرت را فاش می‌کند.

الاخبار در این گزارش تاکید می‌کند که دستور پادشاه عربستان برای انتخاب سپهبد یوسف الادریسی به عنوان رئیس دستگاه اطلاعاتی این کشور به جای بندر بن سلطان وی را تماما از معادله قدرت در عربستان خارج می کند.

با کنار گذاشتن خالد بن سلطان از منصب معاون وزیر دفاع و بعد از آن کنار گذاشتن بندر بن سلطان از سمت رئیس دستگاه اطلاعاتی این کشور، این مسئله را به خوبی نشان می‌دهد.

وزیر دفاع عربستان در حال حاضر «سلمان بن سلطان» است که خود را برای تحویل این منصب به یکی از فرزندان سلمان بن عبد العزیز ولی عهد عربستان آماده می‌کند.

الاخبار نوشت: کنار گذاشتن بندر بن سلطان با استناد به مجموعه‌ای از نشانه‌ها  قابل پیشبینی بود که رفتنش به آمریکا برای عمل جراحی اولین نشانه‌ به حساب می‌آید.

بعد از این جریان طولی نکشید که فاش شد رفتن بندر به آمریکا در چهارچوب اصلاحات مرتبط با ترکیب حکومت در عربستان و سیاست این کشور در قبال خارج صورت گرفته است و تنها بهانه‌ای برای دور کردن بندر از مرکز تصمیم گیری در ریاض بوده است.همچنین بعد از مدت زمان کمی مقرن بن عبد العزیز به عنوان جانشین ولی عهد عربستان انتخاب شد که در آستانه دیدار سرنوشت ساز باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا از عربستان صورت گرفت.

الاخبار در ادامه به بررسی جزئیات سفر اوباما به عربستان پرداخت و نوشت: در آن زمان اطلاعاتی در مورد دلیل تاخیر در سفر اوباما به عربستان و مذاکرات وی با ملک عبد الله، ولی عهد و مقرن بن عبد العزیز که سه ساعت به طول انجامید، منتشر نشد. شایعات زیادی در این باره منتشر شد که شاید مهمترین این شایعات آن دسته بود که این دیدار را غیر دوستانه توصیف می‌کرد؛ زیرا استقبال از باراک اوباما در فرودگاه عربستان شایسته رئیس جمهور یک کشور بزرگ در جهان نبوده و خروج وی از عربستان بدون مراسم بوده است.

بعد از گذشت چند روز برخی‌ها از بازگشت بندر بن سلطان به عربستان سخن گفتند همچنانکه برخی از اخبار حاکی از آن بود که چند روز قبل از اوباما به ریاض بازگشته است.

بعد از اینکه حدس و گمان‌ها در مورد بازگشت بندر به عربستان به یقین تبدیل شد، مجموعه‌ای از پرسش‌ها در مورد مراحل بعدی مطرح می‌شود.این پرسش‌ها در مورد شیوه توزیع قدرت در داخل خاندان آل سعود و در سطح روابط منطقه‌ای عربستان همچنین در مورد شبکه شرکای این کشور مطرح هستند. آیا برخی از اخبار در مورد کنار رفتن ملک عبد الله به واقعیت می‌پیوندد؟ در عربستان در مورد پرونده سوریه چه اتفاقی خواهد افتاد؟ روابط بین ایران و عربستان در سایه اطلاعاتی مربوط به دیدارهای سری که اخیرا بین طرفین صورت گرفته، به کجا خواهد رسید؟ تاثیر این تغییرات در پرونده عراق چه خواهد بود؟ همچنین در مورد پرونده لبنان و انتخابات پیش روی این کشور چه اتفاقی خواهد افتاد؟

منبع: فارس