یاروش رهبر افراط گرایان راست گرا (رهبر گروهی که به یهودی ستیزی معروفند)دیداری با سفیر اسرائیل در اوکراین ترتیب داد و به وی اطمینان داد که حزب راستگرا کاملا آنتی سمیتیسم و یهود ستیزی را رد می کند و هرگز این موارد را قبول نخواهد کرد.

گروه بین‌الملل مشرق - نقش موثر و پررنگ صهیونیست‌ها در حوادث اوکراین بر کسی پوشیده نیست "مشرق" پیش از این دو گزارش "جغد شوم ناآرامی‌های اوکراین کیست؟" و "اسرائیل چگونه تظاهرات اوکراین را نظامی کرد/40 زن و مردی که دستور آشوب از "دلتا" می‌گرفتند" در مورد نقش صهیونیست‌ها در حوادث اوکراین پرداخته است.



از سوی دیگر منابع مختلف غربی و شرقی همگی از تاثیرگذاری بالای گروه‌های ملی گرای افراطی (نئونازی‌ها) اوکراین در ناآرامی‌های اخیر این کشور علیه رئیس‌جمهور پیشین اوکراین خبر داده‌اند. این درحالیست که تاریخ نئونازی‌های اوکراین، آکنده از یهود ستیزی است. بنابراین سوالی که ناظران را به خود جلب کرده؛ این است که چطور در میدان اعتراضات شهری کیف که در حد یک جنگ شهری سازمان یافته پیش رفت، صهیونیست‌ها و یهودستیزان دیروز به اتحادی راهبردی علیه یانکویچ نزدیک به روسیه رسیدند؟

بحران اوکراین زوایای پنهان بسیاری دارد که عموم مردم از آن بی‌خبرند، این مسئله ناشی از تقابل‌های سرویس‌های اطلاعاتی کشورهای مختلف در میدان استقلال "کیف" است. به نظر می‌رسد که یکی از این زوایا به جنگ قدرت میان دو جناح از یهودی‌های اوکراین مربوط بوده باشد؛ شاید اتحاد امروز یهودیان غربگرای اوکراین که تحت تاثیر رژیم صهیونیستی هستند با افراطیان نئونازی یهودستیز، برای حذف جناح یهودی‌های نزدیک‌تر به روسیه بوده باشد.

تلاش‌های نئونازی‌های کیف برای فاصله گرفتن از ماهیت ضدیهودی‌شان که بعد از استقرار دولت موقت اوکراین دیده می‌شود نیز احتمالا به همین دلیل است. برای حذف و محدود کردن پوتین چه اشکالی دارد با صهیونیست‌ها متحد شویم؟

مجله "فارین پالیسی" آمریکا به قلم "JOSH COHEN" (وی عضو سابق وزارت امورخارجه آمریکا و مجری اجرای اصلاحات اقتصادی در جمهوری شوروی سابق بوده است) طی تحلیل مفصل به این اتحاد محال اما به وقوع پیوسته اشاره کرده است و پایگاه خبری - تحلیلی "مشرق" برای اولین بار بخش‌هایی از این متن را بدون رد یا پذیرش مفاد آن منتشر می‌نماید:



معنای تصویر زیر که در یکی از شهرهای شرق اوکراین نصب شده است، این است که ساکنان دو راه بیشتر ندارند یا باید تحت حکومت روسیه باشند  و یا باید حکومت نازیها را تحمل کنند.



ولادیمیر پوتین در جنگ تبلیغاتی که میان روسیه و اوکراین درگرفته است، ریشه های ناسیونالیستی دولت جدید در کیف را نشانه گرفته و می‌گوید که نئونازیها، مخالفان روسی و نیز یهودستیزهای اوکراین با هم علیه روسیه اتحاد استراتژیک بسته اند.

پوتین به برخی رویدادهای تلخ اوکراین اشاره کرده است از جمله خشونت علیه یهودیان طی شورشهای اوکراین علیه حکومت لهستان در قرن 17 و 18 که به قتل عام هزاران تن در شهرهایی مانند اودسا، کیروگراد و اودسا منجر شد. در طول جنگ جهانی دوم نیز پلیس مخفی اوکراین تحت آموزشهای نیروهای اس اس نازیها، نقش فعالی در نابودی حدود 900 هزار یهودی اوکراینی ایفا کرد.

جالب است که در ماههای گذشته نیز یهودیان بسیاری به صورت مشکوکی هدف تهاجم و حملات فیزیکی به ویژه در کیف قرار گرفتند. کنیسه‌های ویران شده در شهرهای زاپروژیا و سیمفروپول به همراه اعلامیه‌های یهود ستیزانه که در شهرهای شرقی مانند دونستک، (شورشیان مسئولیت این بیانیه ها را رد کرده اند و آن را یک فریب نامیدند) اقدامات مرموزانه ای هستند که در بحران اوکراین دیده می شود. با توجه به این حوادث این سوال ارزش فراروانی دارد که بپرسیم یهودیان اوکراین چه آینده ای در پیش دارند؟



در این مسئله شکی نیست که شورشیان در انقلاب اوکراین از دو سوی دو سازمان هدایت می شوند: حزب سیاسی سووبودا و حزب راست افراطی. حزب راست افراطی در آغاز به عنوان یک اتحاد شبه نظامی از چندین گروه کوچک ملی گرا تشکیل شده بود که نقش کلیدی در خشونت های تظاهرکنندگان علیه دولت یانکوویچ ایفا می کرد. دیمتری یاروش رهبر افراطی های راست گرا یکی از پیروان و ستایش کنندگان استپان باندرا رهبر پارتیزان های ناسیونالیست اوکراین است که از سال 1944 تا پایان جنگ جهانی دوم در کنار نازیها جنگید. اگرچه یاروش وی را یک ملی گرا می نامد و عنوان می کند که ملی گرایی این رهبر پارتیزان به معنای عقاید ضدیهودی وی نبوده است.

اما نگرانی اصلی یهودیان اوکراین حزب سووبودا است که اظهارات و بیانیه های یهودستیزانه این حزب، جای هیچ شکی نداشته و بر کسی پوشیده نیست. اولخ تیانیبوک، رهبر حزب «سووبودا» در سخنرانی سال 2004 در پارلمان اوکراین و نیز 2005 در یک نامه سرگشاده به رئیس جمهور این کشور، این مسئله را مورد تأکید قرار داده بود که اوکراین در کنترل یک «مافیای روسی یهودی» است و خواستار اقدام دولت برای توقف «فعالیت های جنایی» این یهودیان سازمان یافته شده بود.



این حزب در انتخابات سال 2012 پارلمان اوکراین با کسب ده درصد آرا شگفتی ناظران را برانگیخت و به عنوان چهارمین حزب بزرگ اوکراین شناخته شد. اعضای حزب سووبودا در حال حاضر تعدادی از وزارتخانه های دولت موقت از جمله وزارت دفاع را به دست گرفته اند. اگرچه سووبودا عقاید و افکار یهودستیزانه را در میان خود به شدت تکذیب کرده است اما نگرانی در مورد ایدئولوژی این حزب در میان یهودیان اوکراین همچنان پابرجاست.
 
با این تفاسیر آیا باید جنبش میدان در اوکراین را همانطور که پوتین توصیف کرده است، یک قتل عام نامید تا یک انقلاب؟ با این وجود یهودیان اوکراین از اینکه پوتین در جنگ تبلیغاتی خود از آنها استفاده می کند، سخت به خشم آمده اند. این در حالی است که جمعیت قابل توجهی از راست گرایان افراطی در جنبش میدان اوکراین حضور دارند.



خاخام بلیخ به عنوان یکی از خاخام های مشهور اوکراین در سخنانی اظهار داشته است: «تهدید روسیه، یهودیان و اوکراینی ها را به هم نزدیک کرده است. در حوادث ناگوار میدان اوکراین، یهودیان دوشادوش سایر ملت اوکراین بودند و سه تن از کشته شدگان نیز یهودی بودند و حتی راست گرایان در تکریم یکی از یهودیانی که توسط تک تیزاندازها کشته شدند، بسیار فعال عمل کردند.

در کنار این فداکاری ها باید به این رویداد بسیار مهم نیز اشاره کنیم که حتی فیلم آن را می توان در گوشی های موبایل دید و آن اینکه 5 تن از افسران ارشد نیروهای دفاعی اسرائیل که قبل ار این به اسرائیل مهاجرت کرده بودند به اوکراین بازگشتند تا هدایت و رهبری یک گروه 40 نفره از معترضان را به دست بگیرند. هم اکنون نیز ولادیمیر گروسمن از چهره های برجسته یهودیان، نخست وزیر موقت اوکراین است و کلومویسکی یکی دیگر از یهودیان، سمت فرمانداری دنپروپترووسک، استانی در جنوب شرق اوکراین را بر عهده دارد.»

جناح راست گرا در اوکراین نیز به صورت علنی از برخی عقاید خود تجدید نظر کرده و به یهودیان اوکراین تعهد داده است که امنیت آنها حفظ شود. در این راستا یاروش رهبر افراط گرایان راست گرا (رهبر گروهی که به یهودی ستیزی معروف بودند) دیداری با سفیر اسرائیل در اوکراین ترتیب داد و به وی اطمینان داد که حزب راستگرا کاملا آنتی سمیتیسم و یهودستیزی را رد می کند و هرگز این موارد را قبول نخواهد کرد.



پس از این دیدار سفارت اسرائیل در بیانیه ای در وبسایت خود تأکید کرد که جناح راست گرا، نژادپرستی به ویژه یهودستیزی را رد کرده است. پس از آن در 8 آوریل که یک بنای تاریخی قربانیان هولوکاست در اودسا تخریب و تصاویر و نمادهای نئونازی ها بر روی آن حک شد، راست گرایان به شدت آن را محکوم کردند و اعلام کردند که تمام تلاش خود را به کار خواهند بست تا این مجرمان را بیابند. دفتر حزب راست گرایان در اودسا نیز کمکهای مالی شایان توجهی به جامعه یهودیان این شهر کرد تا بتوانند از اموال یهودیان محافظت کنند و روز بعد نیز عکسهای این دو شخصیت دست در دست هم در بسیاری از رسانه ها منتشر شد. رویدادی که مطظمئنا دل پوتین را بسیار سوزاند.

همه این رویدادها نشان می دهد که پوتین نتیجه ای عکس آنچه در سر داشت، به دست آورد و رابطه یهودیان و ملت اوکراین را ارتقا داد. یهودیان به پوتین ثابت کردند که نمی تواند از ابزار آنتی سمیتیسم برای منافع خود استفاده کند. استفاده بدبینانه و هدفمند پوتین از یهودستیزی در راستای منافع  کرملین موجب شد که به نقل از تیموتی اسنایدر، یهودیان در اواکراین به یهودیان اوکراین تبدیل شوند.