با توجه به حجیم عظیم اخبار فارسی و انگلیسی تولید شده توسط رسانه‌های جریان اصلی و اسلام‌ستیز غربی، شناخت، تحلیل و ردیابی هدفِ نویسنده خبر برای مخاطبان آن الزامی است. از این رو 20 تاکتیک اصلی از سلاح استراتژیک فریب جمعی را به مرور مورد بررسی قرار می‌دهیم.

گروه جنگ نرم مشرق- در ادبیات سیاسی از عبارت سلاح‌های انهدام جمعی (Weapons of mass destruction) زیاد استفاده می‌شود و منظور، سلاح‌های اتمی و شیمیایی و بیولوژیك است كه در مدت كوتاهی می‌تواند میلیون‌ها انسان را به قتل برساند. از زمان روی كار آمدن نومحافظه‌كاران و دولت بوش در آمریكا و اتكای بسیار زیاد این گروه جنگ‌طلب و مستعمره‌چی به دروغ و همراهی انواع رسانه‌ها در پخش و رواج دروغ‌ها اصطلاح سلاح‌های فریب جمعی(Weapons of Mass Deception) نیز رایج شده است.

این سلاح به عنوان یک سلاح استراتژیک دارای بیست تاکتیک اصلی است که سعی می‌شود هر کدام به صورت مجزا مورد بررسی و تدقیق به همراه ذکر مثال‌های متعدد قرار بگیرد:

برچسب‌زنی- تلطیف و تنویر انتقال- تصدیق- شایعه- کلی‌گویی- دروغ بزرگ- پاره‌حقیقت‌گویی- انسانیت‌زدایی و اهریمن‌سازی- پیشگویی‌های فاجعه‌آمیز- قطره چکانی- سانسور- جاذبه‌های جنسی- ایجاد تفرقه و تضاد- ترور شخصیت- تکرار- ماساژ پیام- ارعاب- مبالغه- مغالطه.

در شماره نخست به تشریح تاکتیک برچسب‌زنی پرداختیم و اکنون به سراغ تاکتیک دوم یعنی تلطیف و تنویر می‌رویم:

2. تلطیف و تنویر:

از تلطیف و تنویر (مرتبط ساختن مسئله‌ای زشت، خشن و کریه با کلمه یا مفهومی پر فضیلت) استفاده می‌شود تا مخاطب چیزی را بدون بررسی شواهد بپذیرد و تصدیق کند و یا اینکه زشتی آن امر در ذهن مخاطبان نرم و لطیف دیده شود یا حداقل از شدت زشتی آن کاسته گردد.



در این خبر، اشغال نظامی هائیتی توسط نیروهای آمریکایی، به نام بزرگترین کمک‌رسانی تاریخ معاصر تلطیف می‌شود.


در این خبر نیز، ورود 10هزار سرباز مسلح به کشور زلزله‌زده هائیتی با عنوان «کمک» توجیه و تلطیف می‌شود.


در این خبر، جاسوسی عظیم سازمان NSA از مردم آمریکا، با عنوان مبارزه با تروریسم و قانونی بودن توجیه و تلطیف می‌شود



ورود 130 مستشار نظامی آمریکایی که به نظر می‌رسد برای تسریع روند استقلال این منطقه انجام شده است، با عنوان ارزیابی نیاز به امدادرسانی تنویر و تلطیف شده است.


در این خبر نیز، همکاری ایالات متحده در اشغال سرزمین فلسطین و کشتار مردم بی‌گناه این کشور، با عنوان «کمک اضطراری» تنویر و توجیه شده است.



در خبر بالا آسیب‌های وارده به غیرنظامیان و کودکان فلسطینی، با عنوان «آسیب‌ها جانبی» تلطیف شده است تا از سویی از رژیم صهیونیستی رفع اتهام کرده و از سویی حماس را یک گروه لایق بمباران شدن نشان دهد.

وحید درمنکی فراهانی