کد خبر 339048
تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۶:۳۱

آژانس امنیت ملی آمریکا در سال 2007 موتور جستجویی شبیه به گوگل طراحی کرده بود که نهادهای دولتی و جاسوسان کاخ سفید با استفاده از آن به متادیتای میلیون‌ها کاربر اینترنت دسترسی یابند.

 گروه جنگ نرم مشرق- از این طریق حجم زیادی از اطلاعات کاربران از جمله تماسها، پیام‌ها، داده‌های ارسالی در مسنجرها و ... قابل ردگیری، سازمان‌دهی و دسته‌بندی می‌شود.

این موتور جستجو که ICReach نام دارد،  بر مبنای 850 میلیارد قطعه جداگانه متادیتا که از سال 2007 تا به حال جمع آوری شده‌اند شکل گرفت. این متادیتاها از طریق جاسوسی از مکالمات و تماس‌های افراد اعم از آمریکایی و غیرآمریکایی در اینترنت شکل گرفته‌اند و لزوما مربوط به اتباع خارجی نیستند. این امر یک تخلف آشکار از سوی آژانس امنیت ملی آمریکاست که وظیفه تعریف شده آن، صرفا جاسوسی از اتباع و کشورهای خارجی است.

منظور از متادیتا، داده هایی است که حول موضوعات خاص مورد توجه کاربران شکل گرفته و جمع آوری می شوند. به عنوان مثال با تکرار برخی موضوعات خاص در مکالمات تلفنی و اینترنتی افراد کلیدواژه های مورد توجه آنها با عنوان متادیتا جدا شده و اطلاعات بر همین مبنا طبقه بندی می شود.

جستجوگر ICReach قادر به گنجاندن تاریخ، زمان و مدت زمان مکالمات و همین طور شماره تماس گیرنده و فردی که با او تماس گرفته شده در متادیتا است. در مورد کاربران تلفن همراه شماره خاص IMEI گوشی، ویژگی‌های شبکه اپراتور مورد استفاده و ایستگاه زمینی آن هم به این اطلاعات اضافه می شود. در مورد تماس‌های اینترنتی ادرس ایمیل و در مورد چت‌ها مشخصات فنی مسنجر مورد استفاده هم در نظر گرفته می‌شود.

آژانس امنیت ملی آمریکا مدعی است جاسوسان این کشور از طریق این جستجوگر اینترنتی نمی توانند به محتوای ارتباطات مردم دسترسی داشته باشند.در واقع ICReach به ماموران اطلاعاتی آمریکا کمک می کند تا سرنخ هایی در ارتباط با موضوعات مورد بررسی و تهدیدات امنیتی بیابند و موضوعات مختلف را تعقیب کنند.

به غیر از آژآنس امنیت ملی آمریکا، نهادهای اطلاعاتی انگلیس،کانادا، استرالیا و نیوزلند هم به این موتور جستجو دسترسی داشته اند. در داخل آمریکا این داده ها در اختیار سیا و Defense Intelligence Agency قرار گرفته است. در سال 2010 حدود هزار تحلیلگر در 23 نهاد دولتی آمریکا به این موتور جستجو دسترسی داشته اند.

منبع: فارس