کد خبر 373918
تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۰

فعالیت ۱۰ساله سرویس‌دهندگان اینترنت در کشور، پایان آذرماه به اتمام رسید و بزودی مجوزهای جدیدی برای شرکتهای اینترنتی صادر می‌شود که شرایط جدیدی را برای سرویس اینترنت حدود ۳۰ میلیون ایرانی رقم خواهد زد.

به گزارش مشرق،‌ مهلت تدوین پیش نویس شرایط حاکم بر پروانه فعالیت شرکتهای اینترنتی و بازنگری در مجوز فعالیت ارائه دهندگان این خدمات، طبق ضرب الاجل تعیین شده از سوی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات پایان آذرماه به اتمام رسید و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی شرایطی را برای فعالیت ۱۰ سال آینده خدمات اینترنتی در کشور تدوین کرد تا شرکتهای اینترنتی با دریافت مجوزهای جدید، خدمات اینترنت را با شرایط جدید ارائه کنند و براین اساس می توان امیدوار بود که این ساماندهی، چندگانگی ارائه خدمات اینترنت در کشور و سردرگمی کاربران اینترنت را پایان دهد.

هم اکنون در کشور شرکتهای اینترنتی با تعاریف مختلفی چون PAP، ISDP، PSTN و  ISPدر حال سرویس دهی به مشترکان هستند که ۱۱ شرکت PAP به دلیل ارائه خدمات اینترنت پرسرعت ADSL به کاربران خانگی، سهم بازار بیشتری در زمینه این خدمات دارند؛ از این رو سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، قرار است مصوبه ای را به کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات ببرد تا این شرکتها، در شرایط جدید به فعالیت خود ادامه دهند.

بازنگری در فعالیت شرکتهای اینترنتی کلید خورد

بازنگری در پروانه فعالیت شرکتهای اینترنتی و حل موضوع توزیع چندگانه اینترنت در کشور زمستان سال ۹۲ از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کلید خورد و این سازمان در ابتدا بازنگری در مجوز فعالیت شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت پرسرعت (PAP) را که ۱۰ سال از ارائه خدماتشان در کشور می گذرد در دستور کار قرار داد؛ در آن زمان، رگولاتوری تمدید مدت پروانه این شرکتها برای ۵ سال را بررسی کرد که این تصمیم به دلیل جامع نبودن کل فعالیت فعالان صنف اینترنت با انتقاداتی از سوی این شرکتها همراه شد.

پس از انتقاداتی که به تصمیم رگولاتوری برای بازنگری در مجوزهای اینترنت وارد شد، نشستهای تخصصی از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با فعالان صنف اینترنت برپا شد و در نهایت رگولاتوری اواخر سال ۹۲ درخواست فعالان صنف اینترنت را مبنی بر جامع دیدن مجوز اینترنت پذیرفت.

از این رو پیش نویس پروانه ای در دو حوزه دسترسی و سرویس اینترنت، تهیه و برای نظرخواهی در اختیار شرکتهای دارنده مجوز فعالیت شامل ISP و ISDP و PAP ها قرار گرفت و تا پایان شهریورماه به این شرکتها زمان داده شد تا نظرات خود را اعلام کنند که در این زمینه شرکتهای اینترنتی کوچک، شرکتهای بزرگ اینترنتی و اعضای سازمان نظام صنفی رایانه ای که در این بخش فعالیت دارند نظرات خود را ارائه کردند و در نهایت پیش نویس مقررات جدید برای ارائه خدمات اینترنت در کشور تدوین شد.

جزئیات مجوز جدید برای خدمات اینترنت در کشور  

به گزارش مهر، پیش‌نویس صدور پروانه جدید ارتباطات ثابت با تجمیع پروانه‌هایPAP ، PSTN ، ISDP و ISP در کشور و شکل‌گیری دو پروانه جدید شامل FCP و ISP نهایی شد و قرار است در جلسه آینده کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به ریاست محمود واعظی به تصویب برسد.

طبق این پیش نویس، اصلاح ساختاری پروانه‌های حوزه ارتباطات ثابت در دستور کار قرار گرفته و متقاضیان و دارندگان پروانه ارائه خدمات در حوزه های مختلف اینترنت باید برای فعالیت در این بخش پروانه جدید دریافت کنند.

در این راستا، قائم مقام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی جزئیات پروانه جدید دسترسی باند وسیع به صورت ثابت را برای ارائه خدمات اینترنت در کشور تشریح کرد.

لطف الله سبوحی در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص جزئیات ارائه مجوز به فعالان حوزه اینترنت کشور اظهار داشت: این پروانه جدید با تعریف دسترسی باند پهن ثابت برای شرکتهای فعال در حوزه اینترنت تعریف شده است.

وی با بیان اینکه قصد نداریم شرکتهایی که هم اکنون در این بخش فعال هستند مانند ISP و ISDP ها را تعطیل کنیم، افزود: در این طرح به دنبال این هستیم که مدلی برای فعالیت شرکتهای اینترنتی ارائه کنیم که به نفع همه باشد و تمامی شرکتها در قالب این مدل مجوز جدید برای فعالیت اخذ کنند.

سبوحی با تاکید براینکه در این طرح، شرکتهای ارائه دهنده اینترنت پرسرعت ADSL یا همان PAP ها الزام به دریافت این مجوزها دارند، گفت: تغییر محور فعالیت این شرکتها در این مجوز دیده شده است. چرا که این شرکتها که تعدادشان نیز زیاد نیست، قدرت زیادی در حوزه اینترنت دارند و فعالیتشان جامعیت بیشتری دارد. براین اساس اخذ مجوز جدید برای فعالیت این شرکتها الزامی خواهد بود.

تمدید پروانه فعالیت شرکتهای اینترنتی مستلزم پرداخت حق امتیاز

قائم مقام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با بیان اینکه الزامی برای دریافت این مجوز برای شرکتهای ISP و ISDP که شرکتهای کوچکتری در این کسب و کار هستند وجود ندارد، گفت: این شرکتهای کوچک نیز می توانند تجمیع شده و در قالب این مجوز به فعالیتشان ادامه دهند اما الزامی برای این موضوع وجود ندارد و به هیچ وجه کسب و کارشان تهدید نخواهد شد.

وی با تاکید براینکه این مجوز، پروانه ای عمومی برای دسترسی باند وسیع به صورت ثابت است که در جلسه آینده کمیسیون تخصصی تنظیم مقررات قبل از کمیسیون اصلی نهایی می شود به مهر گفت: در این آیین نامه محدودیت فناوری برداشته شده و شرکتهای اینترنتی می توانند خدمات مختلف ارائه کنند، شبکه سازی کنند و امکان عمده فروشی اینترنت نیز برای آنها دیده شده و فقط به کاربر نهایی سرویس نخواهند داد.

سبوحی افزود: در این آیین نامه پرداخت حق سهم و حق امتیاز نیز به دولت دیده شده و شرکتهای PAP ملزم خواهند شد که در فرصت مشخصی این الزامات را اجرایی کنند چرا که در غیر اینصورت پروانه فعالیتشان تمدید نمی شود.

افزایش کیفیت خدمات اینترنت و نظارت بر فعالیت شرکتهای اینترنتی

به گفته این مقام مسئول در رگولاتوری، پروانه جدید شرکتهای اینترنتی، کاهش هزینه تمام شده را برای شرکتهای اینترنتی به همراه خواهد داشت و از طرفی ایجاد شرکتهای بزرگ، نظارت مستمر از سوی رگولاتوری، پاسخگویی بهتر و افزایش کیفیت خدمات به کاربران اینترنت و ارائه سرویس توافقنامه کیفیت خدمات – SLA - از دیگر اهداف اجرای این طرح خواهد بود.

سبوحی افزود: براساس این پیش نویس دارندگان پروانه ارتباطات ثابت (FCP) مجاز به راه اندازی شبکه مستقل ارتباطی (انتقال و دسترسی) و نیز ارائه خدمات ارتباطی و انتقال داده ثابت بر بستر آن خواهند بود و دارندگان پروانه خدمات ثابت (ISP) هم می‌توانند از پورت ها و اتصالات ایجاد شده توسط اپراتورهای مجاز مانند شرکت‌های دارای پروانه  FCP، بهره برداری کرده و آنها را به مشتریان نهایی عرضه کنند.

منبع: مهر