در دنیای امروز همه چیز به همه چیز مرتبط است. کافی است قلم‌مان را روی کاغذ ایرانی بچرخانیم تا برای هزاران نفر ایجاد شغل کنیم و معاش بسیاری از هموطنان‌مان از همین چرخش قلم تأمین شود.

گروه فرهنگی مشرق - عباس محبعلی : حمایت از تولید داخلی و کار ایرانی یکی از مباحث مهمی است که مقام معظم رهبری در مقاطع مختلف بر آن تأکید و به دولت‌های مختلف گوشزد کرده‌اند. ایشان هفته گذشته نیز در جمع کارگران و بعضی از اعضای هیأت دولت با اشاره به گستردگی دستگاه‌های دولتی، دولت را بزرگترین مصرف‌کننده کالا خواندند و به وزیر کار تأکید کردند: در دولت اصرار و پافشاری کنید که مصارف دستگاه‌های دولتی، مطلقاً داخلی باشد و دولت هرگونه مصرف کالاهای ریز و درشت خارجی را در صورت وجود مشابه داخلی، بر خود حرام بداند.

کم توجهی مسولان به کاغذ داخلی

این مقدمه برای این آمد تا به یک مسئله مهم یعنی صنعت نشر کشور برسیم. مسئله‌ای که سال‌هاست آمارهای نگران کننده‌ای از آن منتشر می‌شود، در حالی که طبق گفته مسئولان وزارت علوم تنها حدود 4 میلیون دانشجو در مقاطع مختلف مشغول تحصیل بوده و سالانه حدود 300 هزار نفر از آنان فارغ‌التحصیل می‌شوند. نکته جالب اینجاست که در سال 93 تنها 38 هزار و 16 عنوان کتاب چاپ اول با زبان فارسی در کشور داشتیم و تنها 26 هزار و 961 عنوان چاپ مجدد در کشور صورت گرفته است. کافی است همین آمار را در تعداد دانشجویان و فارغ‌التحصیلان تقسیم کنیم تا به عمق فاجعه‌ای که در حال رخ دادن است پی ببریم. کافی است تنها همین تعداد از افراد جامعه وارد چرخه کتاب و کتابخوانی شوند تا علاوه بر متحول کردن صنعت نشر، بخشی از اقتصاد کشور را شکوفا کنند.

با نگاهی به وضعیت صنعت نشر کشور متوجه می‌شویم که بخش عمده‌ای از مشکلات آن به ناقص بودن چرخه تولید و عرضه محصولات فرهنگی و در نهایت بی‌توجهی به مصرف کالاهای فرهنگی با محور کتاب بر می‌گردد. 



علاوه بر این آمار اسف بار تولید کاغذ داخلی در سایه کم‌توجهی به تولیدات فرهنگی از جمله کتاب روزبه‌روز نگران کننده‌تر می‌شود. کم‌توجهی ارگان‌های دولتی به عنوان یکی از مصرف‌کنندگان بزرگ محصولاتی چون کاغذ نیز بر مشکلات تولید داخل می‌افزاید. کافی است نگاهی به اشتغالزایی صنعت تولید کاغذ بیندازیم تا به استراتژیک بودن آن برای کشورها پی‌ببریم و به مباحثی چون حفظ جنگل‌ها و منابع طبیعی، آلودگی خاک و آب نیشخند بزنیم و آن را ریشه در غرض‌ورزی کسانی بدانیم که از تولید داخل ضربه می‌خورند.

جدول زیر آمار تولید بزرگترین کشورهای تولیدکننده کاغذ در سال 2011 است که بسیاری مسائل را دستگیرمان می‌کند.


ردیف

کشور

تولید در ۲۰۱۱
۱٬۰۰۰ تن

مشارکت
۲۰۱۱

رتبه
۲۰۱۰

تولید در سال ۲۰۱۰
۱٬۰۰۰ تن

۱

چین

۹۹٫۳۰۰

۲۴٫۹٪

۱

۹۲٫۵۹۹

۲

ایالات متحده آمریکا

۷۵٫۰۸۳

۱۸٫۷٪

۲

۷۵٫۸۴۹

۳

ژاپن

۲۶٫۶۷۸

۶٫۷٪

۳

۲۷٫۲۸۸

۴

آلمان

۲۲٫۶۹۸

۵٫۷٪

۴

۲۳٫۱۲۲

۵

کانادا

۱۲٫۱۱۲

۳٪

۵

۱۲٫۸۷۸

۶

کره جنوبی

۱۱٫۴۹۲

۲٫۹٪

۸

۱۱٫۱۲۰

۷

فنلاند

۱۱٫۳۲۹

۲٫۸٪

۶

۱۱٫۷۸۹

۸

سوئد

۱۱٫۲۹۸

۲٫۸٪

۷

۱۱٫۴۱۰

۹

برزیل

۱۰٫۱۵۹

۲٫۵٪

۱۰

۹٫۷۹۶

۱۰

اندونزی

۱۰٫۰۳۵

۲٫۵٪

۹

۹٫۹۵۱


مجموع جهانی

۳۹۸٫۹۷۵

۱۰۰٪


۳۹۴٫۲۴۴


جالب این که این صنعت سال‌ها، در انحصار کامل ایالات متحده آمریکا قرار داشت، تا اینکه در سال 2009جمهوری خلق چین در تولید کاغذ و خمیرکاغذ از آن پیشی گرفت. امروز همه این ده کشور که در تولید کاغذ رتبه اول جهانی را دارند در صنایعی چون کشاورزی و محصولات صنعتی نیز پیشگام هستند. امروز فناوری‌های نوین تولید کاغذ موجب شده تا درصد کمی از مواد اولیه از قطع درختان جنگل‌ها حاصل شود. ساقه کتان ، شاهدانه، پنبه، ساقة گیاهانی مانند گندم ، جو (کاه) ، نی ، کنف و غیره. انواع کاغذ‌های باطله و یا خرده‌ها و قطعات مقوای کهنه و الیاف تفاله نیشکر از جمله موادی است که در صنعت کاغذسازی از آن بهره فراوان می‌برند. امروز کسانی که موجب از بین رفتن مزارع نیشکر، پنبه، گندم، برنج و... در کشور شدند باید در پیشگاه ملت پاسخ‌گو باشند که علاوه بر خروج سرمایه‌های داخلی برای واردات عظیم محصولات مصرفی، صنایع جنبی مانند تولید کاغذ در کشور را نیز به نابودی کشاندند.

اینکه رهبر معظم‌انقلاب بر مصرف کالاهای داخلی تأکید می‌کنند ناشی از جهان‌بینی عمیق و البته آینده نگری ایشان است و بر شناخت نقاط حساس اقتصاد از سوی ایشان دلالت دارد. وقتی مصرف داخلی به‌رغم‌تبلیغات گسترده بعضی شبه‌روشنفکران و افرادی که در مافیای واردات دست دارند الگوی مردم و ارگان‌های دولتی قرار گیرد، بازار کار و سرمایه داخلی از گردش منطقی برخوردار خواهد بود.

در دنیای امروز همه چیز به همه چیز مرتبط است. کافی است ما یک قاشق چایخوری شکر تولید داخل در لیوان چای صبحانه‌مان بریزیم تا معاش هزاران نفر از هموطنان‌مان از همین یک قاشق تأمین شود. کافی است قلم‌مان را روی کاغذ ایرانی بچرخانیم تا برای هزاران نفر ایجاد شغل کنیم. کافی است ...