کد خبر 4120
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۲:۴۴

روز شنبه سوخت اصلي نيروگاه اتمي بوشهر به استخر جنب قلب راکتور منتقل مي شود تا 163 مجتمع سوخت هسته اي براي آغاز تپش قلب استثنايي ترين نيروگاه اتمي جهان، وارد قلب راکتور شوند.


به گزارش مشرق به نقل از ايرنا، صالحي " رييس سازمان انرژي اتمي ايران گفته است که سوخت اصلي نيروگاه از انباري که خارج از ساختمان راکتور قرار دارد، با حضور بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي خارج و در "استخر سوخت" نگهداري مي شود.
به گفته وي، پس از هشت روز، چنانچه روند کار مطلوب باشد و تمهيدات لازم انجام شود، انتقال سوخت از اين استخر به قلب راکتور انجام مي گيرد که اين مرحله نيز حدود 10 روز طول مي کشد که طي آن 163 مجتمع سوخت هسته اي اي يعني 82 تن سوخت اوليه وارد قلب راکتور شود.
82 تن سوخت اوليه نيروگاه اتمي بوشهر با غناي يک و شش دهم تا سه و شش دهم درصد در هشت محموله از 26 آذرماه تا هشتم بهمن ماه 86 از سوي روسيه وارد ايران شد.
رييس سازمان انرژي اتمي ايران مي گويد: پس از آنکه سوخت بطور کامل وارد قلب راکتور شد، اين نيروگاه آماده راه اندازي است.البته برخي معتقدند وقتي اولين مجتمع سوخت وارد قلب راکتور مي شود، مرحله راه اندازي آغاز شده است اما ما بر اين نظريم که راه اندازي را زماني اعلام کنيم که تمام مجتمع هاي سوخت وارد قلب راکتور شوند.
از اين رو به گفته صالحي، هفته سوم يا چهارم شهريور ماه ، راه اندازي با مفهومي که ايران مدنظرش است، انجام مي شود که البته راه اندازي راکتور نيروگاه به معناي اتصال برق راکتور به شبکه سراسري نيست بلکه راکتور شروع به توليد قدرت مي کند که براي وصل آن به شبکه سراسري، زماني حدود دو ماه نياز است.
قرار است "سرگئي کريينکو" رييس شرکت روس اتم و پيمانکار نيروگاه اتمي بوشهر نيز همزمان با عمليات انتقال سوخت اصلي به راکتور بوشهر، از نيروگاه بازديد کند.
عمليات احداث دو واحد نيروگاه اتمي در 12 کيلومتري جنوب شهر بوشهر، در سال 1974 از سوي شرکت آلماني زيمنس آغاز شد که به گفته صالحي، آلمان ها در آن زمان، پنج ميليارد مارک از ايران گرفتند اما پس از پيروزي انقلاب اسلامي، حاضر به اتمام اين دو واحد نشدند.
تهران در 25 آگوست 1992 ميلادي توافقنامه جامع همکاري هاي هسته اي با مسکو امضا کرد که بر اساس آن، شرکت روسي "اتم استروي اکسپورت" در هشتم ژانويه 1995 ميلادي، عمليات تکميل نيروگاه را به عهده گرفت.
با نگاهي به تاريخچه ساخت اين نيروگاه و مقايسه آن با ساير نيروگاه‌هاي اتمي دنيا، بايد گفت که اين نيروگاه "استثنايي ترين" نيروگاه اتمي جهان است؛ همچنانکه رييس سازمان انرژي اتمي نيز بر اين نکته اذعان دارد.
استثنايي بودن نيروگاه اتمي بوشهر از جنبه هاي مختلف از جمله صبغه سياسي آن، تلفيق دو سيستم فني غربي و شرقي، چندين بار بمباران آن در زمان جنگ تحميلي هشت ساله و به ويژه زمان راه اندازي آن، است چرا که اين نيروگاه در شرايطي که تحريم هاي بين المللي عليه جمهوري اسلامي ايران شدت گرفته است، راه اندازي مي شود.
به گفته ديپلمات ها به رغم مشکلات فني در راه اندازي اين نيروگاه، با در نظر گرفتن شرايط و منافع کشورها، دلايل سياسي تاخير بيش از يک دهه مسکو در راه اندازي اين نيروگاه، قابل درک است چرا که روسيه در عرصه بين المللي و در راستاي منافع خود اقدام کرده است و هر کشور ديگري نيز براي حفظ منافعش ناگزير به برخي اقدامات دست مي زند.
اما اکنون روسيه عزم خود را براي راه اندازي نيروگاه جزم کرده تا جايي که "سرگئي لاوروف" وزير خارجه اين کشور از راه اندازي نيروگاه بوشهر دفاع مي کند و مي گويد: نيروگاه بوشهر نسبت به هرگونه چرخش و سوءاستفاده تسليحاتي ايمن است و غير از توليد برق، کار ديگري نمي توان با آن انجام داد و تمامي رهبران کشورهاي غربي هم از اين مساله مطمئن هستند.
به رغم همه انتقادهاي مسوولان جمهوري اسلامي در ماه‌هاي اخير از رويکردهاي روسيه، رييس سازمان انرژي اتمي ايران در جديدترين اظهار نظرش از همکاري روس‌ها در راه اندازي اين نيروگاه تقدير مي کند و مي گويد همچنانکه در عرصه صنعتي شدن، نام روسيه در کنار ايران قرار گرفت، چنين مقدر شده است که در عرصه فناوري هسته اي نيز، نام اين کشور در کنار ايران باشد.
حال با انجام عمليات سوخت گذاري، عملا نيروگاه اتمي بوشهر نه تنها به نقطه غيرقابل بازگشت رسيده بلکه به گفته رييس سازمان انرژي اتمي ايران، مقررات و پروتکل هاي بين المللي از جمله قطعنامه هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي، شوراي امنيت و بيانيه پاياني کنفرانس بازنگري ان.پي.تي درباره آن ساري و جاري مي شود و حمله به آن "جرم بين المللي " محسوب مي شود چرا که تبعاتش جهاني است.
رهبر معظم انقلاب نيز در تازه ترين بيانات خود درباره تهديد نظامي آمريکا تاکيد کرده اند: بعيد است آنها اين حماقت را انجام دهند اما همه بدانند، اگر اين تهديد عملي شود ميدان مقابله ملت ايران فقط منطقه ما نخواهد بود بلکه اين مقابله، ميدان گسترده تري خواهد داشت.
البته آمريکا علاوه بر تهديد نظامي، همزمان با اعلام آغاز عمليات سوخت گذاري نيروگاه اتمي بوشهر،‌ راه اندازي اين نيروگاه را به معناي عدم نياز ايران به غني سازي اورانيوم دانسته است در حالي که متخصصان و کارشناسان فني هسته اي مي گويند سالانه حدود 30 تن سوخت براي تعويض بخشي از سوخت نيروگاه لازم است که تاکنون فقط قرارداد تامين سوخت دو سال اين نيروگاه منعقد شده است.
کارشناسان فني هسته اي معتقدند با توجه به تحولات غيرقابل پيش بيني در عرصه بين المللي، مشخص نبودن روند فروش سوخت هسته اي و قيمت آن در بازار جهاني در آينده و نيز نياز سالانه نيروگاه اتمي بوشهر به سوخت، غني سازي اورانيوم بيش از پيش ضروري است تا تهران براي تامين سوخت اين نيروگاه و نيروگاههاي آتي خود دچار مشکل نشود.
ديپلمات ها همچنين معتقدند که با راه اندازي نيروگاه اتمي بوشهر، مذاکرات در عرصه بين المللي در فاز جديدي قرار مي گيرد.