کد خبر 414574
تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۲

مجلس چهار هزار میلیارد تومان بودجه به اشتغال اختصاص داده که با آن می‌توان در بهترین حالت 57 هزار شغل ایجاد کرد که با فرض اینکه تعداد بیکاران 2.5 میلیون نفر باشد دولت تنها می‌تواند مشکل 2.28 درصد بیکاران را پاسخ دهد.

 به گزارش مشرق، موسی‌الرضا ثروتی گفته ما در کشور بیش از پنج میلیون نفر بیکار داریم و برای اشتغال سال جاری بودجه چهار هزار میلیارد تومانی در مجلس تصویب شده است. اما با این بودجه امسال چه تعداد شغل می‌توان ایجاد کرد؟

 برای ایجاد شغل ارقام متفاوتی عنوان شده است. حتی اگر وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را مرجع اعلام هزینه ایجاد شغل بدانیم، ربیعی حداقل سه رقم متفاوت را به‌عنوان هزینه‌های ایجاد اشتغال عنوان کرده است. ربیعی در جایی هزینه ایجاد هر شغل را بین 20 تا 70 میلیون تومان دانسته و در جایی هزینه ایجاد شغل را 150 میلیون تومان اعلام کرده است. اما در جای دیگری اعلام کرده با توجه به تجربه نرخ رشد منفی در کشور در حال حاضر ایجاد هر شغل به 400 میلیون تومان سرمایه‌گذاری نیاز دارد. ‫معاون توسعه اشتغال و کارآفرینی وزیر کار هم متوسط هزینه ایجاد یک شغل را 300 میلیون تومان ذکر کرده است.

با این مقدمه با بودجه‌ای که مجلسی در نظر گرفته است، دولت می‌تواند امسال 57 هزار و 140 شغل با هزینه 70 میلیون تومان ایجاد کند. اما اگر هزینه ایجاد هر شغل 150 میلیون تومان باشد، می‌توان 26 هزار 600 شغل جدید ایجاد کرد. اما آنچه آخرین اظهارنظر ربیعی است و با شرایط نرخ منفی اقتصادی دو سال گذشته همخوانی بیشتری دارد، هزینه 400 میلیون تومانی برای ایجاد هر شغل است که با بودجه مصوب مجلس می‌توان 10 هزار شغل ایجاد کرد. اگر هم مبنا را اظهارنظر حسن طایی، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار دهیم می‌توان 13 هزار و 330 شغل 300 میلیون تومانی برای افراد ایجاد کرد.

با این حساب در حالتی که به کمترین میزان برای ایجاد شغل نیاز است، می‌توان 57 هزار و در بدترین حالت 10 هزار شغل ایجاد خواهد شد. اما نکته قابل توجه این است که آمارهای رسمی از بیکاری 2.5 میلیون نفری و آمارهای غیررسمی از بیکاری چهار تا پنج میلیون نفر خبر می‌دهد. یعنی در صورتی که کل بودجه چهار هزار میلیارد تومانی صرف ایجاد اشغال جدید شود و با فرض اینکه تعداد بیکاران 2.5 میلیون نفر باشد دولت تنها می‌تواند 2.28 درصد نیاز بیکاران را پوشش دهد. اما اگر مبنای تعداد بیکاران عدد پنج میلیونی اعلام شده توسط موسی‌الرضا ثروتی باشد این بودجه تنها می‌تواند برای 1.14 درصد تعداد کل بیکاران اشتغال ایجاد کند و اگر قرار باشد بار اشتغال تنها بر دوش بخش دولتی باشد، 98.86 درصد بیکاران همچنان باید در انتظار ایجاد بودجه‌ جدیدی در سال‌های آتی باشند.

بر این اساس اعتباری که مجلس برای اشتغال تصویب کرده، اعتباری بسیار اندک است که تنها جوابگوی کمتر از سه درصد متقاضیان فعلی ورود به بازار کار آن است. اما ذکر یک نکته ضروری است و آن اینکه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بارها اعلام کرده ایجاد اشتغال به نرخ رشد اقتصادی هفت تا هشت درصدی نیازمند است و آخرین نرخ رشد اقتصادی اعلام شده مربوط به 9 ماهه سال 93 است که بانک مرکزی آن را 3.7 درصد اعلام کرده است. البته ربیعی گفته است: برای اشغال 900 هزار نفری به رشد بالای هشت درصد نیاز داریم اما نگفته است آیا با نرخ رشد 3.7 درصدی فعلی می‌توان امیدی به ایجاد اشتغال داشت یا نه؟ به گزارش اقتصادی‌نیوز، اما کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار کار پاسخ این سوال را به کرات داده‌ و گفته‌اند حداقل نرخ رشد اقتصادی برای ایجاد اشتغال، نرخ‌های بالای شش درصد است و با ارقام فعلی نمی‌توان امیدی به ایجاد اشتغال داشت. حال مشخص نیست آیا بودجه‌ای که مجلس تصویب کرده می‌توان همان اشتغال 57 هزار نفری را هم ایجاد کند و آیا مشاغل پایدار است یا آنکه شرایط فعلی به گونه‌ای است که در کنار مشاغلی که ایجاد می‌شود، مشاغلی هم از بین می‌رود؟



تعداد بیکاران 2.5 میلیون نفر فرض شده است.


منبع:اقتصادآنلاین