به محض اجرای عملیات نظامی ارتش و دفاع وطنی سوریه برای بازپس گیری یک منطقه، تروریستها با اجتماع در منطقه ای دیگر که دارای اهمیتی برابر با منطقه از دست رفته باشد، اقدام به اشغال آن می کنند.

گروه بین‌الملل مشرق - برای مخاطبان گزارش‌های تحولات سوریه، از تازه‌ترین تحولات میدانی جبهه «ادلب» گزارش‌هایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقه‌مندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه می‌کنیم؛ با ما همراه باشید.

وضعیت میدانی در استان ادلب واقع در شمال غرب کشور سوریه و نزدیک مرز با ترکیه در وخیم ترین شکل ممکن قرار گرفته است. طی یک ماه گذشته گروه تروریستی القاعده با هدایت سرویسهای اطلاعاتی ترکیه ، عربستان سعودی و قطر با تشکیل اتاق عملیات مشترک با عنوان "جیش الفتح" و با مشارکت گروههایی همچون "ارتش آزاد و جبهه اسلامی"عملیات وسیعی را برای اشغال کامل استان ادلب و تشکیل "امارت اسلامی القاعده در سرزمین شام" به راه انداخته اند.



طی این عملیات بخشهای مهمی از استان ادلب شامل "شهرهای ادلب مرکز اداری ، جسر الشغور و برخی از مناطق مهم و استراتژیک در حاشیه جنوب  وغرب ادلب یکی پس از دیگری به اشغال تروریستهای تکفیری شبکه القاعده درآمده است. استعداد نیروی تروریستهای در این عملیات وسیع بیش از 25 هزار نفر می باشد که مجهز به صدها دستگاه تانک ، توپخانه سنگین ، نفربرهای زرهی ، سیستمهای بسیار پیشرفته جنگ الکترونیک ساخت آمریکا و اروپا و اقیانوسی از مهمات و تجهیزان نظامی دیگر هستند.




هدایت و فرماندهی ارشد عملیاتی القاعده در این عملیات بر عهده اتاق عملیات مشترک نظامی با حضور افسران اطلاعاتی و نظامی ترکیه ، عربستان سعودی ، قطر و اسراییل بوده است. این امر آنجا به اثبات رسید که هفته گذشته در یکی از حملات هوایی جنگنده بمب افکنهای ارتش سوریه علیه یکی از مقرهای فرماندهی القاعده در شهر "معره مصرین" ، 18 نفر شامل 12 افسر ترک و اسراییلی به هلاکت رسیدند.




با اشغال ادلب ، نیروهای ارتش سوریه در شهر "اریحا" مستقر شده و بلافاصله حملات خود را برای بازپس گیری شهر شروع کردند. یگانهای توپخانه ای ارتش مستقر در تپه راهبردی "تل المسطومه" مواضع تروریستها را هدف گلوله بارانهای شدید قرار داده و بمب افکنهای ارتش نیز روزانه دهها عملیات بمباران علیه خطوط دفاعی و تدارکاتی تروریستها در داخل و حاشیه شمالی شهر ادلب (مسیر ادلب – مرز ترکیه) انجام دادند.


با تشدید فشارهای نظامی ارتش برای بازپس گیری شهر ، فرماندهان ترک ، سعودی و اسراییلی دست بکار شده و عملیاتهای وسیعی را با هدف تمرکز زدایی از توان عملیاتی و تضعیف توان نظامی ارتش ، از 3 محور عملیاتی علیه منطقه مسطومه (شامل تپه و پادگان الطلائع ارتش سوریه مستقر در پشت آن) ، شهر راهبردی جسر الشغور و منطقه سهل الغاب (واقع در نقطه ثقل اتصال ادلب با لاذقیه و حماه) اجرا کردند که به اشغال جسر الشغور و مناطق مهمی از سهل الغاب انجامید.



تاکتیک مورد استفاده فرماندهان القاعده در سوریه از ابتدای بحران "دفاع متحرک" بوده به این معنا که به محض اجرای عملیات نظامی ارتش و دفاع وطنی سوریه برای بازپس گیری یک منطقه ، تروریستها با اجتماع در منطقه ای دیگر که دارای اهمیتی برابر با منطقه از دست رفته باشد ، اقدام به اشغال آن می کنند.




در محورهای عملیاتی استان ادلب نیز همین قانون حکمفرماست. در حالیکه نیروهای ارتش سوریه بدنبال بازپس گیری شهر ادلب بودند ، تروریستها با توجه به برتری کامل نیرویی اقدام به گشودن جبهات متعدد و همزمان تجمع نیرو در یک نقطه دیگر و اشغال آن کرده اند.



(ویدیوی دلخراش از لحظه تیر باران اسیر غیر مسلح ارتش سوریه بدست تروریست القاعده در مسطومه)

به دنبال اشغال شهر جسرالشغور و دستور دکتر بشار اسد رییس جمهور سوریه مبنی بر عملیات فوری ارتش برای بازپس گیری آن و شکستن حلقه محاصره بیش از 250 افسر و سرباز ارتش سوریه محاصره شده در بیمارستان ملی  (در حاشیه جنوبی) این شهر ، تمرکز عملیاتی ارتش سوریه از عملیات حمله به ادلب به سمت بازپس گیری جسرالشغور منعطف شد.




در حالیکه ارتش سوریه در جسر الشغور خود را به کمتر از دو کیلومتری دروازه های جنوبی این شهر رسانده و در صدد ایجاد مسیر امن برای پیشروی زمینی به آن سمت بود ، هزاران تروریست تکفیری القاعده ، فشار حملات خود را بر روی مواضع ارتش سوریه در محور عملیاتی حاشیه جنوب ادلب و بطور مشخص مناطق "تل المسطومه ، روستای مسطومه ، پادگان الطلائع ، معامل قرومید ، مقبله ، نحلیا ، تل المصیبین و روستای المصیبین" واقع شده در نزدیکی شهر "اریحا" مقر اصلی نیروهای نظامی دولتی سوریه در استان ادلب متمرکز کرده و به غیر از اریحا کلیه مناطق ذکر شده را طی کمتر از دو هفته به اشغال خود درآورده و هم اکنون در آستانه دروازه های اریحا قرار دارند.





در این میان از دست رفتن منطقه المسطومه و تل المسطومه به معنای تیر خلاص بر عملیات نظامی ارتش سوریه جهت بازپس گیری شهر ادلب و رفع محاصره دو شهر شیعه نشین "فوعه و کفریا" واقع در حاشیه شمالی آن می باشد. این دو شهر حدود دوماه است که در حصار القاعده و گروههای مزدور ترکیه ، عربستان سعودی و قطر قرار داشته و همزمان ، روزانه هدف صدها فروند موشک و خمپاره تروریستها و در آستانه فاجعه انسانی قرار دارند.



اشغال منطقه مسطومه پس از درگیریهای بسیار شدید و سنگین میان ارتش و تروریستهای القاعده و پس از عقب نشینی نیروهای دولتی سوریه از تپه و پادگان نظامی الطلائع صورت گرفته و موجب افزایش قابل ملاحظه روحیه تروریستها شده است. آغاز حملات تروریستها با حمله انتحاری یکی از عناصر گروه تکفیری "جندالاقصی" وابسته به القاعده علیه نیروهای ارتش در این منطقه بود.




سیطره القاعده بر تل مسطومه موجب تثبیت موقعیت این گروه تروریستی در شهر ادلب خواهد شد. در این نبردها القاعده از دهها فروند موشک ضد تانک تاو 2 علیه یگان زرهی ارتش سوریه استفاده کرده و همزمان آتش بسیار سنگین توپخانه ای و موشکی را بر روی مواضع آن به اجرا درآورده است.



هم اکنون نبردهای شدیدی میان دو طرف در روستای کفرنجد در جریان است و تروریستها قصد دارند این منطقه را نیز که کمتر از دوماه پیش در عملیات ارتش بازپس گرفته شده بود مجددا به اشغال خود درآورند. با اشغال کفرنجد ، شهر اریحا عملا در خطر سقوط قرار خواهد گرفت. چرا که کلیه مناطق حاشیه ای آن اعم از روستاها و تپه های مشرف خصوصا تل المصیبین و شهرک المصیبین نیز هم اکنون در کنترل تروریستهای القاعده قرار دارد.



با عنایت به مطالب مطروحه ، چند نکته لازم به ذکر است :

1 - در صورتی که بصورت فوری نسبت به امداد رسانی نظامی ، تسلیحاتی و تغییر تاکتیک یگانهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن در استان ادلب اقدامی صورت نگیرد ، سقوط کامل استان ادلب امری حتمی بوده و با توجه به گستره عملیات نظامی تروریستها در شمال لاذقیه و حماه ، در اینده ای بسیار نزدیک شاهد شعله ور شدن آتش نبردها در این مناطق حساس و اشغال آنها خواهیم بود.


چرا که با اشغال کامل ادلب ، ضمن اینکه القاعده موفق به تشکیل امارت اسلامی مخصوص به خود مشابه آنچه ترکیه در استانهای رقه و دیرالزور برای داعش تدارک دید خواهد شد ، نیروی نظامی آن که هم اکنون در محورهای مختلف عملیاتی این استان مشغول هستند آزاد شده و جهت فعال شدن جبهه های درگیری در سایر مناطق یاد شده منتقل خواهند شد. 


در این بین ، مهمترین نقش را متحدین کشور سوریه و اعضای محور مقاومت ایفا میکنند. در میان متحدین سوریه ، کشور روسیه می بایست نقش فعالی در تسلیح یگانهای نیروی هوایی ارتش سوریه به هواپیماها  وبالگردهای تهاجمی نسل جدید ، موشکهای هدایت شونده هوا به زمین و تجهیز آن به امکان عملیات نظامی در شب جهت انهدام مواضع و جلوگیری از اجرای حملات شبانه گروههای تروریستی ایفا کند.

متاسفانه علی رغم تغییرات در راس هرم مدیریتی کشور روسیه و قدرت گرفتن ولادیمیر پوتین ، به دلیل روحیه سودجویی و ناجوانمردانه روسها که بجای تسلیح و تقویت متحدین استرتژیک و قدیمی خود در منطقه به معامله بر سر سرنوشت آنها و امتیاز گیری از غرب می پردازند ، ارسال کمکهای نظامی به ارتش سوریه روز به روز کمتر و کمتر شده است.

این در حالی است که تنها طی سه ماه گذشته کمکهای ارسالی نظامی ، تدارکاتی و مالی کشورهای حامی تروریسم (عربستان سعودی ، قطر ، ترکیه ، آمریکا ، انگلستان ، اسراییل ، امارات و فرانسه) دهها برابر شده است. طیف وسیعی از تسلیحات تغییر دهنده موازنه نظامی همچون پدافند هوایی ، موشکهای ضد زره و انواع توپخانه سنگین و دریایی از مهمات سبک و سنگینی که عموما به سفارش ارتش های این کشورها از بازار رسمی خریداری شده در اختیار القاعده ، داعش ، ارتش آزاد و جبهه اسلامی (اخوان المسلمین) قرار گرفته است.

علاوه بر ارسال سیلی از تسلیحات ، تجهیزات و میلیاردها دلار پول نقد و اعتبار برای تروریستهای تکفیری ، فرماندهان ارتش ترکیه بصورت رسمی با حضور در اتاق عملیات نظامی استانهای شمالی و شرقی کشور سوریه (حلب ، ادلب ، رقه و دیرالزور) مدیریت و راهبری کلیه فعالیتهای نظامی گروههای مذکور را بر عهده دارند.

در جبهه جنوب سوریه نیز اتاق مشترک عملیات نظامی به فرماندهی دولت اردن در حال مدیریت و راهبری نبردها در استانهای درعا و دمشق می باشد. تسلیح و تجهیز گروههای تروریستی القاعده و ارتش آزاد در این مناطق از سوی سازمان امنیت اردن صورت می پذیرد.  
 
2 – دوست و دشمن می دانند که ارتش سوریه ازابتدای بحران تروریستی تکفیری در سوریه با بحرانهای متعدد داخلی و خارجی مواجه می باشد:

تحریمهای شدید مالی و نظامی سازمان ملل و کشورهای آمریکا و اروپایی علیه ارتش و دولت سوریه موحب تضعیف توان نظامی و کاهش قدرت مانور آن در مقابل تروریستهای تکفیری شده است.
 
خیانتهای داخلی و انشقاق حدود 40 درصد از افسران و سربازان اهل سنت ارتش سوریه ، پس از غارت پادگانها و تسلیحات موجود در آنها و انضمام به گروههای تروریستی تکفیری همچون القاعده ، ارتش آزاد ، احرار الشام و ...

ترور افسران و فرماندهان ارشد ارتش و سرویس اطلاعاتی سوریه بدست تیم های ویژه ترور سرویسهای اطلاعاتی ترکیه ، آمریکا ، اسراییل ، عربستان سعودی و اردن در دمشق و سایر شهرهای این کشور که اوج آن انفجار در مقر شورای عالی امنیت ملی سوریه بود که طی آن 4 نفر از فرماندهان ارشد ارتش و سازمان امنیت سوریه به شهادت رسیدند.


لازم به ذکر است که بعدها طی تحقیقات مشخص شد که این ترور از سوی سازمان جاسوسی ترکیه و با هدایت امریکا و اسراییل صورت پذیرفته است! گفتنی است موج ترورها بصورت ضعیف همچنان ادامه دارد و طی سه هفته اخیر دو عملیات ترور یکی ناموفق (ترور معاون تدارکات و بهداشت ستاد مشترک ارتش سوریه) و دیگری موفق (ترور فرمانده پایگاه هوایی بزرگ حمص معروف به تی 4) به وقوع پیوسته است.