طیب آغا، مسؤول دفتر سیاسی طالبان و به عنوان یکی از نزدیک ترین دستیاران «ملاعمر»، تجربه میانجیگری بین المللی دارد و با مقامات مختلف کشورهای دنیا ازجمله آلمانی و آمریکایی مذاکره کرده است. نتیجه آن دیدارها موافقت طالبان برای گشایش دفتر سیاسی در قطر و صحبت برای تبادل اسرا میان آمریکایی ها و طالبان بود. طالبان افغانستان پیش از این اعلام کرده بودند هدف آن ها از ایجاد دفتر سیاسی در قطر، ارتباط با سایر کشورهای جهان است؛ به همین منظور از زمان ایجاد این دفتر، اعضای آن، سفرهای متعددی به سایر کشورها داشته اند. طالبان هم در وب سایت رسمی خود سفر هیئت بلندپایه این گروه به تهران برای تبادل نظر در مورد مسائل منطقه ای و جهان اسلام تأیید کرده است. ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، در اعلامیه ای که 30 اردیبهشت به رسانه ها فرستاد، سفر هیأت طالبان به تهران را تأیید کرد و آن را بخشی از سفرهای معمولی به کشورهای دیگر، به منظور تبادلِ نظر با مقامات آن کشورها خواند. لازم به ذکر است که طالبان قبلا هم سفرهایی به ایران داشته اند و حتی برای شرکت در کنفرانس های بین المللی ، مانند کنفرانس بیداری اسلامی نیز از آن ها دعوت به عمل آمده بود.
اگر بخواهیم به صورت مختصر درباره این سفر بگوییم به این چند نکته می توان اشاره کرد:
1- این اولین بار نیست که هیاتی از طالبان به ایران سفر می کنند و پیش از این شاهد سفرهای مختلف این گروه به تهران بوده ایم.
2- طالبان را نباید یک مجموعه یکپارچه و با هویت و اهداف واحد دانست. برخی از بدنه آن محصول سرویس امنیتی پاکستان، برخی دیگر محصول پول های رژیم آل سعود و طیف اکثریت طالبان متشکل از مردم مسلمان و ظلم ستیز افغانستان هستند که سال ها است علیه تجاوز و اشغالگری آمریکا می جنگند.
3- رهبر طالبان افغانستان ملاعمر است و طالبان وابسته به پاکستان که موسوم به طالبان مدرسه حقانی هستند از وهابیون و دستگاه امنیت پاکستان فرمان می برند.
4- رسانه های بیگانه هر نیروی مخالف دولت افغانستان، هر گروهک تروریست و هم چنین هر نیروی مخالف نیروهای اشغاگر را طالبان معرفی می کنند، در حالی که باید تفکیک قائل شد. طالبان با القاعده و داعش متفاوت است. طالبان یک نیروی محصور در داخل خاک افغانستان است که عمده آن ها علیه اشغالگری می جنگند.
5- از آنجا که جریان اکثریت طالبان دارای گرایشات ضد اشغالگری و مخالف شکل گیری داعش در افغانستان می باشند و تاکنون درگیری های گسترده ای با حامیان داعش در افغانستان داشته اند، بنابراین در حال حاضر می توان میان ایران و این گروه منافع مشترکی را تعریف و از سفر آنان به تهران استقبال کرد.
طالبان را نباید یک مجموعه یکپارچه و با هویت و اهداف واحد دانست. برخی از بدنه آن محصول سرویس امنیتی پاکستان، برخی دیگر محصول پول های رژیم آل سعود و طیف اکثریت طالبان متشکل از مردم مسلمان و ظلم ستیز افغانستان هستند .
به گزارش مشرق، اخیرا یک گروه هشت نفره از اعضای دفتر سیاسی طالبان به تهران سفر کردند. ریاست این هیأت را «طیب آغا»، رئیس کمیسیون سیاسی طالبان، به عهده داشت. هم چنین قاری دین محمد حنیف و شیرمحمد عباس استانکزی و عبدالسلام حنفی نیز از اعضای این هیأت بودند. اعضای این گروه پیش از این به ژاپن، فرانسه، قطرو چین هم سفر کرده بودند.
منبع: تسنیم