مرکز ارتباطات و تحقیقات بریتانیا-اسرائیل طی مطلبی تحلیلی به قلم ژنرال "مایکل هرزوگ" به بررسی نگرانی‌های مربوط به توافق با ایران، تبعات منطقه‌ای، و آن‌چه 1+5 باید برای تحکیم توافق انجام دهد، می‌پردازد.

گروه بین‌الملل مشرق- مرکز ارتباطات و تحقیقات بریتانیا-اسرائیل طی مطلبی تحلیلی به قلم ژنرال "مایکل هرزوگ" به بررسی نگرانی‌های مربوط به توافق با ایران، تبعات منطقه‌ای، و آن‌چه 1+5 باید برای تحکیم توافق انجام دهد، می‌پردازد.


نکات کلیدی:
  • از دید اسرائیل و بسیاری از کشورهای عربی، این توافق مانع تلاش ایران برای دستیابی به بمب هسته‌ای نخواهد بود. ممکن است که خطر هسته‌ای ایران به مدت یک دهه خنثی شود اما در ادامه با توجه به نزدیک شدن زمان توقف هسته‌ای ایران به صفر و مشروعیت بخشیدن به آن به عنوان وضعیت آستانه هسته‌ای، این خطر افزایش خواهد یافت. همین امر، موجب بروز مشکلات بسیاری برای امنیت اسرائیل در دراز مدت خواهد شد.

  • استراتژی آمریکا مبنی بر انتخاب از میان جنگ یا توافق، غلط است. به رغم لایتغیر بودن چارچوب اساسی، هنوز جنبه‌های مشخصی وجود دارد که بازدارندگی قوی آمریکا از جمله روی میز نگه داشتن گزینه نظامی معتبر و ائتلاف بین‌المللی علیه ایران می‌تواند این جنبه‌ها را بهبود بخشد.

  • در حالی‌که آمریکا معتقد است این توافق موجب قدرت گرفتن میانه‌روها در ایران خواهد شد، غالب تحلیلگران اسرائیلی بر این باورند که اتفاقاً این توافق موجب قدرت گرفتن تندروها و تقویت سیاست‌های ایران خواهد شد که موجب بی‌ثباتی منطقه می‌شود.

  • 1+5 باید بر چند اصل حیاتی تأکید نماید: بازرسی از برنامه‌ هسته‌ای ایران در هر زمان و هر جا ممکن باشد؛ مواد غنی‌شده مازاد در ایران، به صورت برگشت‌ناپذیر تبدیل گردد؛ محدودیت‌های معین بر مسئله تحقیق و توسعه سانتریفیوژها اعمال گردد؛ در قبال نگرانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد ابعاد نظامی فعالیت هسته‌ای و تحریم‌های مرحله‌بندی شده، نهایت شفافیت و ارائه راه حل رضایت‌بخش از سوی ایران صورت بگیرد.

  • بازداری در مقابل ایران، در 10 الی 15 سال اول بسیار حیاتی است. بدین صورت که ایران پس از نزدیک شدن به آستانه هسته‌ای قادر به بروز تخطی از محدودیت‌های مربوط به غنی‌سازی نباشد.

  • اسرائیل، بازیگران مهم اروپایی، و آمریکا باید به گفتمان مشترکی دست یابند مبنی بر این‌که چه طور ایران را از ادامه برنامه سلطه‌جویانه خود در منطقه (بعد از این‌که به جایگاه سیاسی و اقتصادی محکمی در طی توافق هسته‌ای رسید) بازدارند. علاوه بر این، لازم است که راه جلوگیری از رقابت منطقه‌ای در زمینه ظرفیت‌های هسته‌ای را مورد توجه قرار دهند.

  • بر خلاف دیدگاه برخی تحلیلگران غربی، با توجه به اختلاف سلیقه آمریکا و ایران بر سر موضوعاتی چون فرقه‌گرایی، ورود به امور دیگر کشورها، حقوق بشر، دموکراسی، و استفاده از خشونت، ظرفیت کمی برای همکاری بین این دو وجود دارد.


برای دانلود متن کامل گزارش

روی عکس بالا کلیک کنید