کد خبر 443316
تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۸

بر اساس مصوبه مجلس در طرح الزام دولت برای حفظ دستاوردهای هسته‌ای، ظریف صبح امروز با حضور در مجلس ضمن ارائه گزارشی در خصوص مذاکرات، متن توافق و ضمائم آن را به منظور بررسی، به مجلس ارائه کرد.

به گزارش مشرق، جلسه مجلس  8 صبح امروز، سه‌شنبه به شکل علنی در محل جلسات مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

ظریف، صالحی و اعضای تیم مذاکره کننده هسته‌ای درباره توافق صورت گرفته بین ایران و گروه 1+5 در وین، به نمایندگان مجلس توضیحاتی ارائه کردند.

مشروح اتفاقات امروز مجلس با حضور نمایندگان تیم مذاکره کننده هسته ای به شرح زیر است:

ظریف متن برجام را تقدیم مجلس کرد

بر اساس مصوبه مجلس در طرح الزام دولت برای حفظ دستاوردهای هسته‌ای، ظریف صبح امروز با حضور در مجلس ضمن ارائه گزارشی در خصوص مذاکرات، متن توافق و ضمائم آن را به منظور بررسی، به مجلس ارائه کرد.



توضیحات ظریف در جلسه علنی مجلس

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در جلسه علنی صبح امروز مجلس شورای اسلامی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدا از جمله شهدای هسته ای اظهار کرد: از همه مردم برای تمام دعاهایی که در ماه رمضان برای خدمتگزاران خود انجام دادند تشکر می کنم.

وی افزود: هفته گذشته یک توافق تاریخی بین ایران و ۶ کشور به ظاهر قدرتمند دنیا به سرانجام رسید. توافقی که مورد توجه گسترده جهانیان قرار گرفت.

عزت و اقتدار ایران در «برجام» حاصل شد

ظریف افزود: ستانده جمهوری اسلامی ایران در برنامه جامع اقدام مشترک که برجام نامیده می‌شود، عبارت است از حفظ عزت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران، تثبیت برنامه هسته‌ای به ویژه غنی‌سازی و رآکتور آب سنگین و فردو و شناسایی بین‌المللی آنها، رفع تحریم‌ها و پایان دادن به ۶ قطعنامه تهدیدآمیز که نه تنها تحریم را به ایران تحمیل می‌کرد، بلکه استفاده از فناوری هسته‌ای را نیز ممنوع کرده بود.

مُهر غنی‌سازی شورای امنیت بر غنی‌سازی در ایران

وزیر امور خارجه با بیان اینکه بزرگترین دستاورد ایران، مُهر غنی‌سازی شورای امنیت بر غنی‌سازی در ایران است، ادامه داد: شورای امنیت در ۶ قطعنامه خود غنی‌سازی را در ایران ممنوع کرده بود و حال نه تنها برنامه هسته‌ای ایران و غنی‌سازی را به عنوان یک برنامه مشروع و قانونی پذیرفت، بلکه کشورها را تشویق به همکاری با ایران می‌کند.

ظریف تصریح کرد: از همه مهمتر برنامه تجاری و صنعتی ایران بوده که به رسمیت شناخته شده است و برنامه هسته‌ای ایران بدون یک روز تعطیلی ادامه خواهد یافت.

همه تحریم‌های شورای امنیت و اتحادیه اروپا یکجا لغو خواهد شد

ظریف با بیان اینکه ستانده دیگر جمهوری اسلامی ایران این است که همه تحریم‌های شورای امنیت و اتحادیه اروپا به صورت یکجا و در روز توافق لغو خواهد شد، افزود: مابقی تحریم‌ها به صورت محدودیت زمانی در طی چند سال برداشته می‌شود و رفع تحریم‌های ظالمانه آمریکا و اتحادیه اروپا، ستانده دیگر ایران است.

با توافقنامه وین، طرح ایران‌هراسی و اسلام‌هراسی رنگ باخت

وی با بیان اینکه برای نتانیاهو و تندروهای آمریکا این توافق وحشتناکی بود، افزود: نه تنها طرح ایران‌هراسی و اسلام‌هراسی رنگ باخته است، بلکه تمام زیرساخت‌های برنامه هسته‌ای ایران حفظ می‌شود و مسیر حرکت برنامه هسته‌ای ایران با روندی معقول ادامه پیدا می‌کند و ما به یک کشور دارای فناوری هسته‌ای صنعتی تبدیل می‌شویم.

قطعنامه الزام آور به یک درخواست غیرالزام آور بدل شد

وزیر امور خارجه ادامه داد: بندهای تند و الزام آور قطعنامه ۱۹۲۹ مبنی بر ممنوعیت فعالیت موشکی کشورمان همراه با وظیفه کشورها برای ممانعت از آن و ساز و کار عریض و طویل راستی آزمایی و پیگیری مندرج در آن قطعنامه به یک درخواست غیرالزام آور برای خودداری از فعالیت در حوزه موشک های بالستیک که برای توانمندی حمل سلاح هسته ای طراحی شده اند، تبدیل شد.

اثربخشی اقدامات ایران و طرف مقابل همزمان است

وزیر امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: پیش از شروع اقدامات ایران و قبل از آنکه حتی یک پیچ و مهره باز شود، طرف‌های آمریکایی و اروپایی تحریم‌های خود را قانوناً، رسماً و کتباً لغو خواهند کرد. اثربخشی این اقدامات همزمان با اثربخشی اقدامات ایران صورت خواهد گرفت.

هیچ اقدامی موکول به گزارش کیفی آژانس نیست

وی تصریح کرد: برای حصول اطمینان از صحت عملکرد آژانس در موضوع موارد اختلافی گذشته که به غلط PMD می‌گویند، جدول زمانی اجرای توافق به گونه‌ای طراحی شده است که قبل از کسب اطمینان لازم، هیچ اقدامی در حوزه هسته‌ای توسط ایران انجام نخواهد شد.

دوره محدودیت برنامه هسته ای ایران ۸ ساله است

وزیر امور خارجه اظهار کرد: در بحث دوران محدودیت‌ها، تاکید بر خط قرمز رهبری مبنی بر اینکه محدودیت غنی‌سازی و تحقیق و توسعه باید زیر ۱۰ سال باشد، اصلی‌ترین محور مورد اختلاف و از دعواهای عمده در آخرین دوره‌های مذاکرات بود که تا آخرین لحظات نیز ادامه پیدا کرد و نهایتاً همانطور که در متن برجام مشخص است، دوره هشت ساله برای محدودیت برنامه هسته‌ای ایران و تحقیق و توسعه صراحتاً ذکر شده است و پس از آن برنامه ایران سیر طبیعی خود به سمت تجاری و صنعتی شدن را با یک شیب معقول طی خواهد کرد.

در فردو تا حد ممکن خطوط قرمز را رعایت کردیم

ظریف با اشاره به خطوط قرمز مربوط به فردو، گفت: شش زنجیره سانتریفیوژ یعنی هزار و ۴۴ ماشین با کلیه زیرساخت‌ها در این مرکز باقی خواهند ماند که از این میان دو زنجیره به فعالیت بدون تزریق گاز ادامه خواهند داد و چهار زنجیره با تمام امکانات در جای خود باقی می‌ماند. در این زمینه خط قرمزها تا حد ممکن رعایت شده است و به مقام معظم رهبری نیز گزارش آن را ارائه کرده‌ایم.


موضوع موشک و تسلیحات فقط در قطعنامه آمده است نه در برجام

وزیر امور خارجه ادامه داد: همچنین نحوه اشاره به موشک‌های بالستیک به صورت محتوایی دگرگون شده است و به جای عبارت «موشک‌های بالستیک دارای قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای» که در همه قطعنامه‌های قبلی و قطعنامه‌های کلی شورای امنیت مثل قطعنامه ۱۵۴۰ و ۱۸۸۷ ذکر شده‌اند، در چند روز آخر با تلاش خدمتگزاران شما به عبارت «موشک‌های بالستیک که برای قابلیت حمل سلاح‌ هسته‌ای طراحی شده‌اند»، تبدیل شده است.

مانع واقعی بهانه جویی ها، اقتدار ایران است

وی افزود: آنها اگر بخواهند تحریم‌ها را مجددا برگردانند، باید هزینه سنگین سیاسی را پرداخت کنند که نتیجه آن بی‌توجهی و بی‌اعتباری جامعه بین‌المللی نسبت به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود و باید گفت سیر ورود بنگاه‌های اقتصادی به ایران یکی از موانع بازگشت‌پذیری تحریم‌هاست که دولتمردان آمریکایی به شدت از آن نگران هستند.

در مقابل زیاده خواهی های طرف مقابل ایستادگی می کنیم

وی افزود: برجام به اعتراف تحلیلگران منطقه‌ای و جهانی، جایگاه ایران را به عنوان بزرگترین قدرت منطقه‌ای تثبیت می‌کند؛ قدرتی که در عین سیاست‌های اصولی خود در مقابل نظام سلطه می‌تواند بزرگترین و پیچیده‌ترین بحران‌های بین‌المللی را با مذاکره و از طریق مسالمت‌آمیز حل و فصل کند و در عین حال همه ظرفیت‌ها و توانایی‌های برنامه هسته‌ای خود را حفظ کرده و با برخورداری از همکاری‌های بین‌المللی، ظرفیت‌های اقتصادی خود را با نشاط و آرامش ادامه دهد. 

برای مشاهده متن کامل خبر اینجا کلیک کنید




سوالات رئیس مجلس و نمایندگان از وزیر امور خارجه

پس از سخنان ظریف، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی سؤالات مطرح شده از سوی نمایندگان در مورد ابهامات موجود در متن برجام را از ظریف پرسید.

رئیس مجلس در تشریح سؤال نخست گفت: یک نکته در برجام وجود دارد که زمان خاتمه تحریم‌ها حداکثر 10 سال است و اگر آژانس زودتر نظر خود را بدهد، زمان پایین‌تر مبنا قرار می‌گیرد، اخیراً نماینده آمریکا مطلبی را مطرح کرده که ما بنا داریم 5 سال به این 10 سال برای برگشت‌پذیری اضافه کنیم که این موضوع یک تناقض و تخلف است و از آن جاهایی است که مجلس قبول ندارد که بخواهند خارج از چارچوب برجام چنین دعوی داشته باشند. 

برای مشاهده متن کامل خبر اینجا کلیک کنید

توضیحات صالحی در جلسه علنی مجلس

علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در جلسه علنی صبح امروز مجلس شورای اسلامی با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هسته‌ای، اظهار داشت: مذاکره امر ساده‌ای نیست، آن هم در چالشی که با جنود شیطان باشد.

وی افزود: مذاکره با کسانی که همواره به دنبال مکر و مکاری و کید و کیادی هستند، کار آسانی نیست. اما انقلاب اسلامی ایران توانست با اتکای به خدای متعال و پیروی از مقام معظم رهبری به گونه‌ای عمل کند که امروز بنده بگویم به آنچه که به دست آورده‌ایم، می‌بالم.

در گذشته مسئله هزینه-فایده مبنای ما نبود

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به اینکه تمام چالش ما تا به امروز این بود که فناوری هسته ای را تثبیت کنیم خاطرنشان کرد: به هر قیمتی که ما توانستیم این فناوری را تثبیت کرده و جمهوری اسلامی ایران را به جهان ثابت کردیم. در گذشته هزینه فایده مبنای عمل ما نبود و خواسته ما تثبیت فناوری هسته ای بود.

بازطراحی راکتور آب سنگین اراک یک محدودیت است

صالحی با اشاره به محدودیت دوم برای ساخت سلاح هسته ای ادامه داد: غربی ها گفته اند که شما اجازه ندارید راکتور آب سنگین اراک را فعال کنید زیرا سالانه ۱۰ کیلو پلوتونیوم تولید می کند و ما گفتیم که ما حاضریم کاری کنیم که کمتر از این مقدار پلوتونیوم تولید شود زیرا ما قصد تولید بمب نداریم.

مختصری از محدودیت را در بحث تحقیق و توسعه پذیرفته ایم

صالحی با اشاره به بحث تحقیق و توسعه تصریح کرد: عده ای معتقدند که بحث تحقیق و توسعه محدود شده است و دلیل آن این است که غربی ها معتقدند که اگر سانتریفیوژهای شما ارتقا پیدا می کند می توانید به یک سال گریز نزدیک شوید و از این جهت ما مختصرا محدودیتی را پذیرفته ایم که این را قبول دارم اما این محدودیتی نیست که اساس تحقیق و توسعه ما را برهم بزند.

بحث تحقیق و توسعه با حساب تجاری سازی در حال پیشرفت است

وی با اشاره به اینکه ما همزمان روی ۷ الی ۸ نسل از ماشین ها کار می کنیم خاطرنشان کرد: ما بیشتر بر روی ماشین های IR۶ و IR۸ تمرکز داریم. بنابراین از این جهت تحقیق و توسعه ما با حساب هزینه فایده و تجاری سازی در حال پیش رفتن است.

صالحی با اشاره به یکی از دستاوردهای بزرگ ایران افزود: یکی از دستاوردهای بزرگ که آرزوی من نیز بود تولید سوخت در داخل برای نیروگاه بود و ما ۲۰ درصد را در داخل تولید کردیم اما سوخت راکتور تهران با سوخت یک راکتور هسته ای فرق می کند و این سوخت باید با شرایط ایمن و در چارچوب کنوانسیون های بین المللی به کار گرفته شود که خدشه ای در آن وارد نشود. 

برای مشاهده متن کامل خبر اینجا کلیک کنید

سوالات کتبی نمایندگان از رئیس سازمان انرژی اتمی

در جریان ارائه گزارش صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی به نمایندگان در خصوص توافقات فنی در مذاکرات هسته ای، رئیس مجلس شورای اسلامی تعدادی از سئوالات کتبی نمایندگان را از رئیس سازمان انرژی اتمی مطرح کرد.

لاریجانی گفت: سئوالی از سوی نمایندگان ارائه شده است مبنی بر اینکه در برجام توافق شده است که ایران تا زمانی که نیروگاه اراک کار می کند، سوخت مصرفی این نیروگاه را از کشور خارج کند که این یک محدودیت است، توضیح دهید.

برای مشاهده متن کامل خبر اینجا کلیک کنید