کد خبر 447703
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۱:۴۸

یک اندیشکده انگلیسی نوشت: «پیشنهاد ایجاد منطقه امن در سوریه بیش از آنکه بعنوان پناهگاهی مطمئن برای غرب محسوب شود، پایگاهی خواهد بود برای گروه هایی که مخالف توانایی غرب در تداوم بخشی به مبارزه آنها علیه حکومت بشار اسد هستند.»

به گزارش مشرق، اندیشکده «چتم هاوس» وابسته به خاندان سلطنتی انگلیس در گزارشی به قلم «دکتر نیل کوئیلیام» نوشت: طرح اخیری که از سوی آنکارا مطرح و واشنگتن نیز از آن استقبال کرده ، بیش از آنکه زمینه ای برای تشدید مبارزه علیه داعش وهمچنین امدادرسانی به مردم جنگ زده سوریه باشد، موجب وقفه و رکود در اقدامات ضدتروریستی در این منطقه می گردد.

نویسنده این گزارش همچنین افزود: «در سال های منتهی به تجاوز 2003 آمریکا به عراق، سیاستمداران آمریکایی نهایت تلاش خود را برای همراه ساختن ترکیه با ائتلاف ضد صدام انجام دادند. از دیدگاه این سیاستمداران حضور ترکیه با اکثریت مسلمان می توانست اتهامی که "آمریکا علیه اسلام جنگ به راه انداخته" را در منطقه از بین ببرد. درنهایت آنکارا با درخواست های آمریکا مخالفت کرد و نیروهای غربی با همکاری کردهای عراقی در ماه مارس (2003) وارد بغداد شدند. علیرغم مخالفت های آنکارا، مشارکت کردها و واشنگتن منجر به تشکیل دولت کردی کوچک و مستقل در شمال عراق شد.

بیش از یک دهه بعد، ترکیه بار دیگر شاهد مشارکت کردها و واشنگتن در مرزهای خود _این بار در سوریه_ بوده و بیم تاثیرگذاری این مشارکت بر اقلیت کرد خود را دارد. این بار آنکارا با عبرت از تجربه عراق، جایگزینی برای مشارکت با آمریکایی ها انتخاب کرده است.

جایگزین پیوستن به ائتلاف (آمریکایی) ضدداعش ایجاد مناطقی امن در مرزهای شمالی سوریه و ایجاد مجوزی برای مورد هدف قرار دادن حزب کارگران کردستان (پ ک ک) در سراسر مناطق مرزی می باشد.این اقدام گرچه ممکن است مانع ظهور دولت کرد در سوریه همانند همتایانشان در عراق شود اما علاوه بر پراکنده ساختن بهترین متحدان غرب در زمین سوریه موجب انحراف ایالات متحده از مبارزه علیه داعش می گردد.»

* بازی سه گانه

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: آنکارا مدتهاست که بدنیال ایجاد «منطقه امن» در شمال سوریه است چرا که آن را حلال بسیاری از مشکلات خود می داند. ایجاد چنین منطقه ای موجب تجدید قوای ارتش آزاد سوریه و دیگر گروه های شورشی توسط غرب شده تا بتوانند حملات خود را علیه نظامیان بشار اسد تشدید کنند؛ بدون آنکه هراسی از هرگونه اقدام تلافی جویانه داشته باشند. مهمتر اینکه در چنین شرایطی آنکارا می تواند سرزمین های تحت کنترل کردها از کوبانی و جزیره در شرق تا عفرین در غرب (سوریه) را از یکدیگر جدا کرده و مانع تشکیل هلال خودمختار آنها از شرق عراق تا سراسر سوریه بسوی مدیترانه  شود.

ترکیه مخالفتی با تشکیل دولت خودمختار کردی ندارد در صورتی که این دولت تابع آنکارا باشد. این رابطه میان آنکارا با دولت منطقه ای کردستان در عراق وجود دارد. ترکیه تلاش می کند چنین ارتباطی را با کردهای سوریه نیز برقرار کرده و با بازگشت احتمالی به مذاکرات با حزب کارگران کردستان (پ ک ک) _نیروهای کرد غالب در ترکیه و سوریه_ بار دیگر قدرت خود را بر جوامع کردنشین سراسر سوریه احاطه نماید.

* شرکای تجاری

دکتر کوئیلیام همچنین تاکید کرد: در حالی هدف ایالات متحده مبارزه علیه داعش است، ترکیه بدنبال سقوط دولت بشار اسد و کنترل اقدامات کردهای سوری است. بخش اعظمی از منافع آمریکا همسو با کردهاست و هماهنگی میان بمباران های هوایی ایالات متحده و عملیات نیروهای زمینی پ ک ک موفقیت این همگرایی را در بیرون راندن داعش از بخش هایی از خاک سوریه اثبات کرده است. توافق آمریکا و ترکیه برای ایجاد منطقه امن به راحتی این اتحاد کلیدی را از بین برده و عرصه مبارزه را تحویل داعش می دهد.

دشوار است پیش بینی کنیم چند صد جنگنده تجهیز شده و آموزش دیده ائتلاف مورد نیاز است تا بتوانیم هدف گروه های افراطی را از نیروهای بشار اسد بسوی داعش معطوف کنیم، بنابراین باید چاره دیگری اندیشید. ایجاد مناطق امن بیش از آنکه برای جنگ با داعش استفاده شود، بعنوان پایگاهی برای مخالفان سوری خواهد بود تا با بهره گیری از محافظت پوشش هوایی، به عملیات های خود علیه حکومت «بشار اسد» ادامه دهند.

در انتهای این گزارش آمده است: چشم انداز ایجاد منطقه امن در سوریه اسما تحولی مثبت محسوب می شود اما در شکل کنونی آن، بعید است که پناهگاهی برای جنگ زدگان سوری یا منطقه ای برای حکومت داری مخالفان دمشق به شمار آید. بلکه ایالات متحده تنها با تحویل زمین های باارزش خود (در سوریه) به ترکیه، موجب ایجاد هژمونی آنکارا بر کردهای سوری می گردد.
منبع: فارس