معاون وزیر بهداشت با تشریح اقدامات‌ توزیع بهداشت در طرح تحول سلامت همچون شناسایی بیماران فشار خونی و دیابتی در روستاها و همچنین برنامه‌های غربالگری ۳ نوع سرطان در کشور از شناسایی و جلوگیری از هزار عقب‌ماندگی در نسل ایرانیان خبر داد.

 به گزارش مشرق، علی‌اکبر سیاری معاون بهداشتی وزارت بهداشت در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت با تشریح 8 برنامه بهداشتی این معاونت در ادامه اجرای طرح تحول سلامت اظهار کرد: ما یک میلیون روستایی اریم که دچار دیابت هستند که در این راستا 400 هزار نفر آنها شناسایی شدند همچنین 3 میلیون روستایی داریم که فشار خون دارند یک میلیون نفر از آنان در طرح تحول سلامت شناسایی شدند که در مجموع در هر دو بیماری 80 درصد این افراد شناسایی شده تحت مراقبت هستند.

وی ادامه داد: در طرح تحول سلامت هزار نوزاد که دچار کم‌تیروئیدی مادرزادی بودند شناسایی شدند و این شناسایی به معنای آن است که هزار فرد ایرانی دیگر دچار عقب‌ماندگی ذهنی نمی‌شوند.

معاون وزیر بهداشت با اشاره به خدمات بهداشت دهان و دندان برای 7 میلیون روستایی که 4 میلیون نفر آنها تحت مراقبت هستند افزود: 23.6 درصد افراد 15 تا 63 سال دچار اختلالات روان‌پریشی هستند که توانستیم 16 درصد از آنها را در روستاها شناسایی کنیم.

سیاری در ادامه به برنامه‌های بهداشتی طرح تحول سلامت در حاشیه شهرها نیز اشاره کرد و بیان داشت: 10 میلیون حاشیه شهرنشینی تحت پوشش مراقبت‌های بهداشتی قرار گرفتند به طوری که برای هر 12 هزار و 500 نفر یک پایگاه سلامت و برای هر 30 تا 50 هزار نفر یک مرکز سلامت جامع که قبلا به آن پایگاه بهداشتی می‌گفتند ایجاد و خدمات آن نیز تغییر یافت.

وی به خدمات متعدد از جمله در حوزه آسیب‌های اجتماعی و بیماریهای غیرواگیر و در نهایت ارائه خدمات بیماری‌های واگیر که مشکل جهانی شده است اشاره کرد و افزود: در حوزه واکسیناسیون نیز تعداد واکسن‌ها را به 9 عدد افزایش دادیم در حالی که در گذشته 6 واکسن بود و خوشبختانه توانستیم پوشش واکسن را نیز به 98 درصد در کل کشور افزایش دهیم. مواردی چون مصرف سیگار، رژیم غذایی غلط، فشار خون و چربی را از عوامل 4 بیماری ازجمله سکته قلبی، مغزی، سرطان و دیابت عنوان کرد که باعث 70 درصد مرگ‌و میر ایرانیان می‌شود و در دنیا نیز 36 میلیون نفر براثر این بیماریها می‌میرند.

معاون وزیر بهداشت گفت: بیماریهای سرطان، دیابت، آسم و سکته‌های قلبی و مغزی قابل پیشگیری است ولی مردم باید خودشان بخواهند بنابر این ما برنامه‌های خود مراقبتی را طراحی کردیم که می‌توان به پوشش یک میلیون و 200 هزار نفر در این برنامه‌ها در مشهد و یک میلیون و 100 هزار نفر در کرج اشاره کرد که در بخش خصوصی صورت می‌پذیرد.

سیاری با تشریح برنامه‌های بهداشتی برای شهرهای بالای 50 هزار نفر بیان داشت: قبل از این شهرها این برنامه‌ها را در روستاها و شهرهای زیر 20 هزرا نفر و در نهایت حاشیه‌نشینان اجرا کردیم. بنابر این برای شهرهای 50 تا 500 هزار نفر برنامه‌های بهداشتی جدیدی داریم که می‌توان به استان قم اشاره کرد.

وی با تشریح اصلاحات در برنامه پزشک خانواده در دو استان مازندران و فارس گفت: در برنامه ششم توسعه ارتقای سلامت ایرانیان را با همکاری بین بخشی در حوزه‌های سیگار، فقر و... با مشارکت وزارتخانه‌های آموزش و پرورش، صنعت، کشاورزی، نیروی انتظامی و سایر نهادها دنبال می‌کنیم.

معاون وزیر بهداشت به شعار سازمان بهداشت جهانی با عنوان غذای سالم از مزرعه تا سفره اشاره کرد و افزود: در این زمینه در مقولات آب و غذای سالم و همچنین هوای پاک برنامه‌های متعددی را در تهران شروع کردیم زیرا سخت‌ترین اقدامات برای تهران است.

سیاری با اشاره به مهمترین مشکل کشور که مباحث مدیریتی است، عنوان کرد: ما کشور را در حوزه بهداشتی و آموزشی به 9 منطقه تقسیم کردیم تا آموزش‌های لازم را ارائه دهیم البته بعد از اقدامات پالایش و نظارت از اهمیت بعدی برخوردار است که آن را انجام می‌دهیم.

وی به همکاری با مراکز تحقیقاتی در حوزه بهداشت نیز اشاره کرد و افزود: با همکاری دانشگاه‌ها از نظر آموزش نیز سطح فعالان این حوزه را بالا بردیم به طوری که مربیان را به سطح تحصیلی کارشناسی ارشد ارتقا دادیم و مراکز بهورزی را به مراکز سلامت تبدیل کردیم.

معاون بهداشتی وزارت بهداشت به 11 بسته خدمتی که دربرگیرنده 150 برنامه بهداشتی از جمله در حوزه بیماریهای غیرواگیر است اشاره کرد و گفت: سرطان در کشور به عنوان سرطان‌هایی با تشخیص زودرس معروف هستند که از جمله سرطان پستان، دهانه رحم و روده بزرگ است که آلودگی هوا و سیگار از عوامل مهم این سرطان‌ها هستند.

سیاری به افزایش 64 هزار ایرانی به جمعیت کشور نیز اشاره کرد و افزود: یکی از مشکلات کشور بیکاری است ولی در طرح تحول سلامت توانسیم 5 هزار نفر را در حوزه بهداشت به کار بگماریم یعنی 2500 نفر در روستا و 2500 نفر در شهرها و این در حالی است که یک نفر را به دولت اضافه نکردیم ولی با این وجود 585 پایگاه سلامت ایجاد کردیم.

وی در خاتمه خاطرنشان کرد: امسال نیز سعی می‌کنیم بیشتر از این برای گروه فارغ‌التحصیلان پزشکی شغل ایجاد کنیم و این در حالی است که هم شغل ایجاد کرده و هم دسترسی مردم به خدمات سلامت را بیشتر کرده‌ایم.
منبع: تسنیم