روزنامههای زنجیرهای اصلاحات روز یکشنبه را با تمرکز بر سفر رییسجمهور به آمریکا و دیدار وزرای خارجه ایران و آمریکا و همچنین وضعیت سرمایه بابک زنجانی در کشورهای دیگر آغاز کردند.
از سوی دیگر تقابلها برای سرلیستی میان اصلاح طلبان بالاگرفته است و روزنامه آرمانامروز در رد مقاله قوچانی که از تکاپوی جدی برای حضور ناطق نوری برای کسب ریاست بهارستان خبر میداد؛ نوشت «گمان میشود برخی جریانات سیاسی با اصرار بر حضور ناطق نوری در انتخابات مجلس و وعده سپردن کرسی ریاست پارلمان به او مسیری را پیش گرفتهاند که ناطق نوری را از جایگاه اصلی خودش دور میکند بدین شکل که اگر طبق قولی که به خودش داده است در انتخابات شرکت نکند برخی مخالفانش این موضوع را مطرح میکنند که او به فکر مجلس نیرومند نبوده است و از سویی هم اگر در انتخابات شرکت کند با رقبایی برای جلوس بر کرسی ریاست مواجه خواهد شد که نتیجه این رقابت برای او مشخص نیست!»
روزنامه قانون
· افشای درگوشیهای خبرگان!
جدالهای کلامی میان حاج آقای مصباح یزدی و هاشمی رفسنجانی کماکان در صدر اخبار سیاسی کشور است؛ تقابلی میان انقلابی «بودن» و انقلابی «ماندن» شکل گرفته است؛ اینبار آیتالله حائری شیرازی از واسطهگیری برای حل مشکل میان دو قطب سیاسی کشور خبر میدهد
در همین راستا گروه سیاسی روزنامه قانون به نقل از آیتالله حائری شیرازی نوشت: «بنده به آقای مصباح گفتم، خب، شما چرا نمیآیید با آقای هاشمی صحبت کنید، بحث کنید و حرفتان را بزنید، بازهم آقای مصباح دلایلی آورد و در نهایت من از ایشان خواستم یک جلسه خصوصی ۲ نفره با آقای هاشمی را بپذیرند اما هرچه گفتم، ایشان قبول نکرد و در نهایت مقرر شد که ایشان درباره این موضوع (جلسه با هاشمی) به من خبر دهد. به آقای مصباح گفتم، حاجآقا من دیگر درباره جلسه با آقای هاشمی با شما حرفی نخواهم زد، خبر از شما. ایشان بازهم چیزی نگفت. در نهایت بازهم من گفتم، حاج آقا درباره این موضوع من دیگر به شما پیغام نمیدهم، تماس و خبر از شما. آیتا... حائری درباره برخی گمانهزنیها مبنی بر اینکه آیتا... مصباح از او خواسته در انتخابات خبرگان، هاشمی رفسنجانی را همراهی نکند، تاکید کرد: آقای مصباح در این مورد هیچ مطلبی به من نگفتند، چون خود من بنا ندارم در انتخابات خبرگان کاندیدا شوم مگر اینکه از من بخواهند که بیایم. من هنوز هیچ تصمیمی نگرفتم اما اگر خواستند، تصمیم میگیرم.»
روزنامه ابتکار
· گنج بابک کجاست؟!
ژاپن یا تاجیکستان یا کشور دیگر، گنج بابک زنجانی کجاست؟! تکاپو برای یافتن سرمایه بابک زنجانی ادامه دارد اما او هنوز قصد همکاری با مقامات قضایی کشور را ندارد.
گروه سیاسی روزنامه ابتکار نوشت: «امیرعباس سلطانی دیگر عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی نیز در گفتوگویی با ایلنا از موجودی کلان بابک زنجانی در بانکهای ژاپن خبر داده است. وی گفت: زنجانی اگر قصد پرداخت بدهیهایش را داشت تاکنون پرداخت کرده بود چون بر اساس نوار ضبط شدهای که از این فرد در کمیسیون موجود است ۲۵ میلیارد یورو در بانکهای ژاپن پس انداز کرده است. وی با اشاره به تلاش وکلای بابک زنجانی برای آزادی وی از زندان، گفت: ۶ گروه خبره از وکلا در حال پیگیری پرونده بابک زنجانی هستند و با توجه به اینکه این شخص دو سال است که در زندان به سر میبرد تلاش وافری میکنند که دادگاه ۱۱ مهر برگزار نشده و وی آزاد شود. وی افزود: با این وجود قوه قضائیه معتقد است که حجم پرونده زیاد است و رسیدگی به آن زمان میبرد و دادگاه باید تشکیل شود در عین حال نباید بلاتکلیف این شخص را در زندان نگه داشت.
این عضو کمیته پیگیری پرونده بابک زنجانی در پاسخ به اینکه در صورت پرداخت بدهیها پرونده وی وارد چه فازی میشود، اظهار کرد: یکی از موارد جرم ایشان بدهی به وزارت نفت و بیتالمال است و مورد دیگر خسارتی است که به نظام اقتصادی کشور وارد کرده که قوه قضائیه باید در مورد آن تصمیمگیری کند. وی ادامه داد: زنجانی اگر قصد پرداخت بدهیهایش را داشت تاکنون پرداخت کرده بود چون بر اساس نوار ضبط شدهای که از این فرد در کمیسیون موجود است ۲۵ میلیارد یورو در بانکهای ژاپن پسانداز کرده لذا موجودی دارد و پرداخت نمیکند ضمن اینکه ۷۰ تا ۸۰ درصد از اموالش نیز در کشورهای تاجیکستان، ترکیه، مالزی، هاوایی و... قرار دارد. سلطانی یادآور شد: البته قضیه فقط به بابک زنجانی ختم نمیشود زیرا یک نفر به تنهایی نمیتواند این میزان اختلاس داشته باشد و حتماً تمامی تیمی نیز که با وی همکاری داشتهاند باید مورد پیگرد و محاکمه قرار گیرند.»
روزنامه اعتماد
· در سوگ پدر- چشمبه راه مادر
غبار مرگ در منا عید قربان ایرانیان را عزا کرد؛ حاجیانی که به خاطر سوء مدیریت آل سعود به تبار باقی شتافتند.
روزنامه اعتماد به وضعیت خانوادههای قربانیهای فاجعه منا پرداخته است و در همین راستا نوشت: «هنوز مادر سجاد که ۲۸ سال پیش خبر جانباز شدن همسرش را شنید نمیداند داود موسوی یکی از همان حجاجی است که زیر دست و پا له شد تا بنرهای تبریکش روی دیوار بیمعناترین چیزها باشد. پسرش میگوید: «هنوز به مادرم نگفتهایم پدرم فوت کرده. او الان سه روز است که پشت در یکی از بیمارستانهای منا نشسته و منتظر است تا خبری از پدرم به او بدهند. فکر میکند او جزو مصدومان است. چند ساعت پیش که با او حرف زدم به من گفت سجاد، به من گفتهاند داود در بیمارستان بستری است اما پزشکها اجازه ملاقات نمیدهند. من الان سه روز است پدرت را ندیدهام. ببین میتوانی کاری کنی تا اجازه ملاقات بدهند؟»
سجاد لحظهای سکوت میکند و دوباره میگوید: «من مطمئن هستم مادرم میتواند فوت پدرم را تحمل کند. میخواهم بعد از اینکه اعمال حجش را به جا آورد موضوع را برایش بگویم. آن زمان که پدرم هر دو پایش را از دست داد مادرم تحمل کرد، حالا هم میتواند.»
پسر بزرگ خانواده حالا باید با خاطرات پدر زندگی کند. او میگوید: «پدرم خیلی شوخ طبع بود. خاطرهای از او یادم نمیرود. وقتی ۱۴ سالم بودم با فامیلها به گردش رفته بودیم. بچهها داشتند بدو بدو میکردند. عمویم هم بلند شد تا بازی کند. خواهرم وقتی این صحنه را دید از پدرم خواست بیاید با آنها بازی کند اما او نمیتوانست بدود. آنجا برای نخستین بار بغض پدرم را دیدم. وقتی اصرار خواهرم را دید بلند شد رویش را بوسید و با ناراحتی گفت نمیتوانم.»
روزنامه شرق
· روایتی از آنلاین بودن سید حسن خمینی
«نسلسومی که میخواهد هرچهبیشتر به مخاطبان امروزی خود نزدیک شود، بیآنکه بخواهد از سنت پدرانش عبور کند. سیدحسن، نسل سوم خمینی است.» مهمترین توصیف گروه سیاسی روزنامه شرق از رفتارشناسی سید حسن خمینی است.
مرجان توحیدی در مورد زمانهشناسی سید حسن خمینی نوشت: «شاید یکی از ویژگیهای سیدحسن خمینی آنلاینبودن او و اطلاعش از اخبار باشد. او معمولاً اخبار را به صورت آنلاین یکبار قبل از تشکیل کلاس و یکبار هم بعد از پایان کلاس و در روز معمولاً هفت یا هشتبار مرور میکند. علاوه بر سایت جماران که اخبار مربوط به سیدحسن و دیگر حوزهها را پوشش میدهد، نوه امام یک سایت شخصی هم دارد. هرچند همهچیز به سایت محدود نمیشود. چند صفحه هم به نام سیدحسن خمینی در فضای اینستاگرام وجود دارد. البته احمد، فرزند بزرگ سیدحسن، هم صفحهای را در این فضا دارد که تصاویر متعددی را از پدرش در حین فعالیتهای مختلف گذاشته است. این چهره نسل سوم خمینی است.»
گروه سیاسی روزنامه شرق پیرامون فعالیت علمی ایشان «سیدحسن خمینی در سال تحصیلی روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ صبح تا ۱۱، در دارالشفای قم، خارج فقه و خارج اصول را تدریس میکند. روزهای شنبه تا سهشنبه هم بعد از نماز مغرب و عشا، مباحث فلسفه و عرفان را طرح میکند. این کلاسها به صورت نیمهخصوصی بوده و با حدود ۴۰ یا ۵۰ نفر در دفتر قم برگزار میشود. او معمولاً شبها برای آمادگی در کلاسهای روز بعد، چهار تا پنج ساعت با همبحثان خود مباحثه میکند که معمولاً از ۹ و ۱۰ شب تا یک یا دو بعد از نیمهشب ادامه پیدا میکند. از جمله هم بحثهای سیدحسن خمینی، حجتالسلام مسیح بروجردی و علی راستی هستند. سیدحسن خمینی، ظهرهای چهارشنبه از قم به سمت تهران حرکت میکند تا کارهای مربوط به حرم امام و مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام را انجام داده و به دیدارهای تهران هم برسد. او معمولاً اغلب شبهای جمعه، نماز مغرب و عشای حرم امام را برپا میکند و شنبهشب هم مجدداً راهی قم میشود.»
روزنامه آرمانامروز
· اصلاحطلبان بهدنبال ریاست ناطقنوری؟!
اختلاف میان اصلاحطلبان برای سرلیستی آغاز شده است؛ طیف چپ جریان کارگزاران خواهان حضور ناطقنوری در انتخابات است و آن را محصول طبیعی شرایط گذار میداند اما طیف راست جریان کارگزاران خواهان پیوند سیاسی میان حامیان دولت و علی لاریجانی برای کسب کرسی ریاست مجلس است؛ اختلاف درونی میان حزب کارگزاران سازندگی که محوریت انتخاباتی اصلاح طلبان را برعهده دارد؛ آغاز شده است. هفتههای آینده باید منتظر واکنش محمدرضا عارف و صادق خرازی را به تصمیم دو قطب حزب کارگزاران سازندگی باشیم.
گروه سیاسی روزنامه آرمانامروز در همین راستا نوشت: «ناطق نوری امروز هم یک اصولگراست و برخی میخواهند با حضور او مجلس پنجم دیگری را تجربه کنند اما باید دانست انحصارطلبی آفت جریان اصلاحطلبی است و در کنار هم قرار گرفتن نام شیخ نور و حزب خاص کمک چندانی به توسعه و موفقیت جریان اصلاحات در این مقطع نخواهد کرد. بیشک پتانسیل ناطق نوری را نادیده گرفتن جفای بزرگی است اما او بعید است که برای بازگشت به سیاست آن هم از طریق مجلس اقدام کند اما برای ایفای نقش در تشکیل مجلسی کارآمد و بویژه رایزنی با روحانیون و علما برای پربار کردن مجلس خبرگان که انتخابات آن هم در اسفندماه برگزار خواهد شد، از هیچ کمکی فروگذار نخواهد کرد. ناطق نوری در سفرهای زیادی که به خارج کشور داشته است و همچنین سفرهایی که در داخل کشور دارد زمینهساز خوبی برای تعاملات بینالمللی هم هست و ایفای چنین نقشهایی از سوی او میتواند بر محبوبیت او بیفزاید. گمان میشود برخی جریانات سیاسی با اصرار بر حضور ناطق نوری در انتخابات مجلس و وعده سپردن کرسی ریاست پارلمان به او مسیری را پیش گرفتهاند که ناطق نوری را از جایگاه اصلی خودش دور میکند بدین شکل که اگر طبق قولی که به خودش داده است در انتخابات شرکت نکند برخی مخالفانش این موضوع را مطرح میکنند که او به فکر مجلس نیرومند نبوده است و از سویی هم اگر در انتخابات شرکت کند با رقبایی برای جلوس بر کرسی ریاست مواجه خواهد شد که نتیجه این رقابت برای او مشخص نیست!»
روزنامه ایران
· آزادی وجوه بلوکه شده ایران تا «ژانویه»
تکلیف پولهای بلوکه شده ایران همچنان مشخص نیست؛ گروه سیاسی روزنامه دولتی ایران در همین راستا در ستون «دیگهچهخبر؟!» نوشت: «بلومبرگ خبر داد: «با توجه به توافق ماه ژوئیه (تیر) ایران و قدرتهای جهانی در وین، حدود 29 میلیارد دلار از وجوه بلوکه شده این کشور در ژانویه 2016 (دی ماه) آزاد شده و به این بانک برمیگردد.» به گزارش ایرنا، غلامعلی کامیاب در حاشیه یک کنفرانس سرمایهگذاری در ژنو در گفتوگو با این پایگاه خبری اعلام کرد: «زمان آزاد شدن این وجوه حول و حوش ماه ژانویه است.» کنفرانس سرمایهگذاری «ژنو»، نخستین کنفرانسی است که پس از تصویب توافق هستهای ایران توسط «کنگره» امریکا برگزار میشود. به گفته کامیاب، ایران در خارج از کشور طلا ندارد.»