گروه سیاسی مشرق - رسانههای مکتوب همواره نقش عمدهای در هدایت افکار عمومی و جریانسازی رسانهای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامهها، جایگاه ویژهای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامههای متعلق به جریان اصلاحطلب میپردازد.
*****
«دومین تابو در سه دهه، در فاصله دوسال شكسته شد. دو سال بعد از گفتوگوی تلفنی كوتاه رؤسایجمهوری ایران و آمریکا؛ اینبار اوباما و ظریف در حال خروج از سالن مجمع، با هم سلام و احوالپرسی كرده و دست دادهاند. این تابو شاید میتوانست، ١٥ سال پیش بشكند، زمانیكه بیل كلینتون، رئیسجمهوری آمریکا علاقهمند بود با رئیسجمهوری وقت ایران دیدار كند، اما رئیس دولت اصلاحات از آن دیدار سرباز زد.» روزنامههای زنجیرهای اصلاحات امروز از فروریختن تابوها روایت کردند.
از سوی دیگر این روزنامهها به دفاع از کنش دولت یازدهم نسبت به رفتارهای بیشرمانه عربستان نسبت به حجاج پرداختند و اقدامات دولت را «مناسب» ارزیابی کردند.
روزنامه اصلاحطلب قانون چهارشنبه را با تیترهای«مصاحفه خبرساز» و «مجلس برجام را گذاشت؛ کارت زرد را برداشت» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.
· کارت زرد یا برجام
روزنامه قانون مدعی است که بهارستاننشینان از ابزار «کارت زرد» در کنار بررسی «برجام» برای مقابله با پاستورنشینها استفاده میکنند؛ گروه سیاسی روزنامه قانون معتقد است که مردم هوشیار هستند و انگیزه سیاسی مجلسیها را به خوبی درک میکنند و در همین راستا نوشت: «نكته ديگري كه در اين بين ميتوان به آن توجه داشت، نزديك شدن به انتخابات مجلس شوراي اسلامي و تلاش اشخاص مختلف براي ورود به پارلمان است.نمايندگان نيز از اين قاعده مستثنا نيستند.اين طيف براي آنكه بتوانند در بهارستان باقي بمانند و نشان دهند چهرههاي فعالي براي حوزه انتخاباتي هستند، خود را به تكاپو انداخته و بعد از مدتي ناگهان به فكر مشكلات مردم افتادند. براي مثال چندي پيش فاطمه آليا كه سالهاست، مسئول فراكسيون معلولان مجلس است، به دليل عدم رسيدگي وزارتكار به معلولان ربيعي را به مجلس كشاند و در نهايت نمايندگان به او كارت دادند. بركسي پنهان نميماند كهمردم ما به خوبي عملكرد مسئولان را زير نظر دارند و در موقع مقرر مانند انتخابات سال92 نشان ميدهند چه كسي،چه كاري را براي چه هدفي انجام داده است!»
روزنامه ابتکار چهارشنبه را به تیترهای «حل بحران سوریه با نگاه ایرانی» و «اوباما و ظریف با یکدیگر دست دادند» اختصاص داد.
· هت تریک روحانی!
رضا دهکی در سرمقاله روزنامه ابتکار معتقد است که روحانی در حال بازسازی چهره دیپلماسی کشورمان است و در طی حضورش در کرسی ریاست جمهوری این روند را با موفقیت طی کرده است.
سرمقالهنویس روزنامه ابتکار در تبیین اقدامات حجتالاسلام روحانی در سیاست خارجی نوشت: «این روزها روحانی فارغ از چالشی که با عربستان در ماجرای فاجعه منا خواهد داشت، سه فضای جدید را پیش روی سیاست خارجی خود میبیند. پیگیری اجرای برجام به عنوان آزمونی برای کشورهایی همچون ایالات متحده آمریکا در وفای به تعهدات، علاقه کشورهای مهم جهان به تعامل با ایران که با دعوت از رئیسجمهوری ایران به فرانسه و ایتالیا در فضای پسابرجام وارد فاز جدیدی خواهد شد و در نهایت علاقه کشورهای عربی به گفتوگو با ایران – که با پیشنهاد امیر قطر و داوطلبی دوحه برای میزبانی آن به اجرایی شدن نزدیک میشود – فضاهایی هستند که در تقویت ایران در فضای دیپلماتیک موثر است. ایران اکنون نه تنها در منطقه که در تمامی دنیا به یک مهره موثر تبدیل شده است و میتواند در صورت تقویت و تثبیت این جایگاه، در سالهای آینده حتی در میان رتبههای برتر اثرگذاری قرار گیرد و به عنوان مثال خود را در شورای امنیت به عنوان یک عضو اصلی جای دهد. دولت یازدهم باید این فضا را مغتنم شمارد و در عین حال جریانهای سیاسی ایران نیز با یک نگاه ملی و فراجناحی، موفقیت در این فضا را ادامه پیروزیهای ایران – و نه یک جریان سیاسی خاص – ببینند و به جای سنگاندازی در راه آن، همراهی کنند.»
روزنامه اصلاحطلب اعتماد نیمتای بالای صفحه اول خود را به تیترهای «سفره مردم با یارانه پر نشد» و «سونامی ثبتنام راه نمیاندازیم» اختصاص داده است.
· اموال بابک زنجانی کجاست؟!
تاجیکستان یا ترکیه یا ژاپن؛ گنج بابک در کدام دیار است؟ سوالی که در طول دو سال اخیر بارها مسئولین در تکاپو برای پاسخ به آن هستند.
امیرعباس سلطانی،رييس كميته پيگيري پرونده زنجاني در مجلس، روایت جدیدی از پرونده بابک زنجانی دارد؛ او درباره اموال گفت: «الان مساله اموالش اين است كه كفاف بدهي را نميدهند. هنوز هم اطلاعات جديدي در كار نيست. ليست همه اموال را داريم اما به درد ما نميخورد. در ايران دو هزار و صد ميليارد اموال دارد كه مدعي آنها هم زياد است. هم بانك مسكن و تامين اجتماعي و اشخاص حقيقي و حقوقي بسياري مدعي آنها هستند. حتي خواهرها و مادر بابك زنجاني هم مدعي مالكيت اين اموال هستند و دارند پيگيري ميكنند كه اين اموال و داراييها تعلق به بابك زنجاني ندارد و متعلق به آنهاست.»
وی سپس نسبت به جدیت دعوا اظهار داشت: «در ظاهر نشان ميدهند دعواي خانوادگي است اما ما ميدانيم كه جنگ زرگري است و حقيقت ندارد. ولي با اين حال خيلي جدي دنبال اين هستند كه اينها اموال آنهاست، نه بابك زنجاني و حتي شكايت كردهاند كه بابك زنجاني اموال متعلق به آنها را به عنوان اموال خودش معرفي كرده است.»
روزنامه اصلاحطلب شرق صفحه اول خود را به تیترهای«ظریف با اوباما دست داد» و«میوه را کال خوردیم، دل درد گرفتیم» اختصاص داد.
· تابوهای فرو ریخت
«دومین تابو در سه دهه، در فاصله دوسال شكسته شد. دو سال بعد از گفتوگوی تلفنی كوتاه رؤسایجمهوری ایران و آمریکا؛ اینبار اوباما و ظریف در حال خروج از سالن مجمع، با هم سلام و احوالپرسی كرده و دست دادهاند. این تابو شاید میتوانست، ١٥ سال پیش بشكند، زمانیكه بیل كلینتون، رئیسجمهوری آمریکا علاقهمند بود با رئیسجمهوری وقت ایران دیدار كند، اما رئیس دولت اصلاحات از آن دیدار سرباز زد.» این روایت روزنامه اصلاحطلب شرق از آنچه دیدار اتفاقی میخوانند است.
گروه سیاسی روزنامه شرق در توجیه این اقدام نوشت: «خبر دستدادن ظریف و اوباما را ابتدا منابع خبری از داخل كاخ سفید تأیید و بیبیسی و بلومبرگ آن را منتشر كردند و بعد یك مقام ایرانی در گفتوگو با ایسنا، این مصافحه را تأیید كرد و توضیح داد «احوالپرسی مختصر و سرپایی» بود «همراه دستدادن».صورتگرفتن این رفتار دیپلماتیك، از همان ساعات اولیه انتشار خبر موجب واكنش برخی طیفهای خاص شد. آنها از همان ابتدا ادعای «عبور از خط قرمز» را به دست گرفتند و جواد ظریف را متهم به رعایتنکردن اصول كردند؛ ازهمینرو شایعه برنامهریزی شدهبودن این دیدار پراكنده شد؛ درحالیكه در روزهای مجمع عمومی، بهویژه روزی كه رئیسجمهور آمریکا در این مراسم سخنرانی دارد، تمام مقامات در محیط سازمانملل، بهویژه ساختمان مدور مجمع عمومی در رفتوآمد هستند و وقوع چنین دیدارهایی امری عادی است.»
روزنامه آرمانامروز صفحه اول خود را به تیترهای «دیدار اتفاقی اما تاریخی» و «اموال خارجی زنجانی در حال چپاول است» اختصاص داد.
· تصمیم متفاوت سید حسن خمینی
روزنامه آرمان امروز مدعی است که درخواستها برای حضور حجتالاسلام سید حسن خمینی، ایشان را برای حضور در مجلس خبرگان ترغیب کرده است و تصمیمی متفاوت از رفتار سیاسی پیشین خود گرفتهاند و حضور در انتخابات مجلس خبرگان از سوی ایشان کلید خورده است.
گروه سیاسی روزنامه آرمان امروز در مورد چرایی حمایت از سید حسن خمینی نوشت: «نخستین دلیل اصرارها برای حضور او در مجلس بزرگان به مشی اعتدالی او بازمیگردد. او به دنبال احیای شعار اصلی پدربزرگ خود یعنی«وحد ت کلمه» در کشور است از سوی دیگر از آنجا که مهمترین ویژگی اعضای مجلس خبرگان باید بیطرفی سیاسی و به عبارتی فراجناحی بودن است سیدحسن خمینی بارها دارا بودن این ویژگی را به اثبات رسانده است. نمیتوان نمونهای را آورد که او مدافع اصلاحطلبان یا اصولگرایان بوده و این موضوع را بهصورت علنی نشان داده باشد بلکه همواره بر طبل منافع و مصالح ملی کوبیده و تاکید کرده است که برای او حرکت در مسیر اعتدال مهمترین موضوع در تمام بخشها است.
البته از سیدحسن خمینی نمیتوان انتظاری غیر از این هم داشت چرا که او بر سر سفرهای نشسته است که امام خمینی حضور داشته و از پدربزرگ آنچه را آموخته که دیگران فرصت این آموختنها را نداشتهاند. او اکنون مجتهدی است که بسیاری از مجتهدان سوالات خود را از او جویا میشوند و او با سعه صدر آنها را راهنمایی میکند و در عین حال از پرسیدن سوال از علما و مجتهدان دیگر ابا ندارد و این تصور را نمیکند که شأن و جایگاهش در صورت سوال از دیگران تغییر خواهد کرد. آیتا... موسوی بجنوردی پدر همسر سیدحسن خمینی در این باره به آرمان میگوید: او در هر جمع و مکانی که حضور دارد برای دانستن بیشتر و افزودن به اطلاعاتش سوالهایی میپرسد و این سوالات را نه از سر کم بودن اطلاعاتش بلکه برای افزودن بر آنها مطرح میکند. از سوی دیگر او باید در مجلس خبرگان حضور داشته باشد تا آنچه به رسم امانت در سینه دارد به دیگران منتقل کند. این امانت هم درسهایی است که از بنیانگذار انقلاب اسلامی آموخته است اگر بررسی شود بسیاری از حرکات و گفتارهای او شباهت زیادی به امام خمینی دارد»
روزنامه دولتی ایران، صفحه اول خود را به تیترهای «نشست ایران و 6 قدرت جهانی برای اجرای برجام» و «در ماجرای منا کوتاه نمیآییم» اختصاص داد.
· عینک جاسوسی به روایت رسایی
گروه سیاسی روزنامه دولتی ایران در ستون «دیگه چه خبر؟!» نوشت: «حمید رسایی از منتقدان «برجام» و عضو «جبهه پایداری » با انتشار مطلبی حاکی از اینکه «در عکسهای منتشر شده از ملاقاتهای آمانو وهمکارانش با مقامات کشورمان دقت کنید، در کمال تعجب میبینیم که همگی آنها عینکی هستند!»، در صفحه «اینستاگرام » خود در ادعایی عجیب، این عینکها را ابزار «جاسوسی» معرفی کرد و نوشت: «ظاهراً آقایان باید برای بار دیگر - اگر بار دومی برای عبور از این خط قرمز متصور باشد – عینکهای شاگردان مونیز را مانند موبایلهایشان بگیرند!»