اشتانمایر در گفتوگو با روزنامه فرامنطقه ای «الشرق الأوسط» درباره نقش جمهوری اسلامی در تحولات خاورمیانه گفت: «ما به صورت واقعی نقش ایران را در منطقه به ویژه در سایه حمایت از نظام سوریه و حزب الله ارزیابی میکنیم. این مسئله طبیعتا موضوع اصلی گروه وابسته به کنفرانس امنیتی مونیخ بود که در تهران برگزار شد. این گروه اصلی در سطح جهانی، در نوع خود بینظیر و متشکل از نمایندگان دولتها و کارشناسان امنیتی است. این مسئله روشن است که منطقه شدیدا به مکانیزمهایی نیاز دارد که از رهگذر آن گفتگو و کاهش شدت درگیری و یافتن راه حلهای مسالمتآمیز برای این درگیریها میسر میشود».
وزیر خارجه آلمان در پاسخ به سؤال خبرنگار الشرق الاوسط مبنی بر اینکه آیا نشانههای مثبتی در اجرای توافق هستهای با ایران دیده میشود، اظهار داشت: «دولت ایران همیشه تأکید دارد که کاملا به تعهدات خود پایبند است. از سوی دیگر، بارها گفتهایم که اعتماد قبلی در خصوص این توافق وجود نداشته، بلکه باید نظارت دقیق انجام داد و شفافسازی کرد».
اشتانمایر گفت: آزمون واقعی هنوز فرا نرسیده است و توافق نیز از روز یکشنبه (روز گذشته) اجرایی شد. در هفتههای آتی ایران باید ذخیره اورانیوم غنی شده خود را کاهش دهد و سانتریفیوژ و راکتور آب سنگین خود را برچیند. زمانی تحریمها لغو خواهد شد که آژانس بین المللی انرژی اتمی تأیید کند که ایران به تعهدات خود عمل کرده است. و تنها شاید پس از آن در آغاز سال آینده [میلادی] پی خواهیم برد که توافق وین موفق بوده است».
اشتانمایر: اقدامات آمریکا و روسیه در سوریه هماهنگ شود
اشتاینمایر درباره تأثیر حملات هوایی روسیه در حل بحران سوریه نیز تصریح کرد: «بی گمان دخالت روسیه تلاشها برای دستیابی به راهکار سیاسی را پیچیده کرد. ما از نردیک حقیقت حملات روسیه به داعش و القاعده را تحت نظر خواهیم داشت. ولی نکته مهم این است که اقدامات آمریکا، روسیه و طرفهای دیگر حداقل در سطح نظامی هماهنگ شود تا از افزایش تنش جلوگیری شود».
وزیر خارجه آلمان در ادامه اظهارات خود افزود: «ممکن است در گام دوم دستکم برای اجرای قطعنامههای شورای امنیت مربوط به حمایت از جامعه مدنی اقدام مشترکی انجام دهیم... و اگر روسیه از نفوذ خود بر اسد برای این هدف استفاده کند این مسئله سبب خواهد شد که از رنج و درد مردم کاسته شود».
وی همچنین تصریح کرد: «من مطمئنم روسیه نیز میداند که حملات هوایی موازنه قوای نظامی را تغییر میدهد ولی جایگزین راهکار سیاسی نیست. به سود همه است که نقطه آغازی برای شروع روند انتقال سیاسی صورت گیرد».
اشتانمایر در پایان تأکید کرد: «همچنین به سود همه است که سوریه به عنوان کشوری حفظ شود که روزی همه گروههای مذهبی و نژادی بتوانند بار دیگر به صورت مسالمت آمیز در کنار هم زندگی کنند».