جبهه ریف‌های لاذقیه، حلب، حما و دمشق، شاهد تحولات مهمی است که معادلات حاکم بر میدان و سیاست سوریه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

گروه بین‌الملل مشرق - ارتش سوریه طی روزهای گذشته پیروزی‌ های مهمی را در جبهه های عملیاتی ریف شمالی لاذقیه و ریف جنوبی و شرقی حلب و ریف شمالی حماه محقق کردند.


موقعیت استان‌های سوریه

لاذقیه: آخرین نفس های تروریست ها در ریف شمالی لاذقیه

ریف شمالی لاذقیه به دلیل بافت جغرافیایی منطقه که کوهستانی و جنگلی است، از جمله سخت ترین جبهه های عملیاتی سوریه به شمار می آید، با این حال ارتش سوریه طی یک ماه گذشته عملیات نظامی گسترده ای را در این منطقه و به طور مشخص در مناطق جبل الأكراد و جبل التركمان و مناطق اطراف آنها آغاز کرده که با موفقیت چشمگیری مواجه بوده است.


نقشه استان لاذقیه و تقسیمات اداری و استانی آن

پس از آزادسازی جنگل های الفرنلق و منطقه راهبردی برج الزاهية، ارتش سوریه سلسله کوه های الكوز و کوه عطيرة و تپه های عطيرة و برج السيرياتل و برج فرنسي در ريف شمالی لاذقیه را هم آزاد کرد.


گروه های ترویستی تکفیری در ریف شمالی لاذقیه که عمدتا مورد حمایت ترکیه هستند

با آزادسازی این مناطق نه تنها امکان تامین امنیت بزرگراه لاذقیه – کسب فراهم شده، بلکه گذرگاه های غیر قانونی گروه های تروریستی در این منطقه از جمله  يلداغ، الفلة، اليمامة و طوروس نیز زیر آتش ارتش سوریه قرار گرفت و زمینه پیشروی این نیروها به سمت ریف شمال غربی بیش از پیش تسهیل گردید تا هدف آتی «جبل ربيعة» باشد.

این درحالی است که محورهای عملیاتی جبل النوبة و مناطق اطراف برج 45 و قله غزالة، با هدف پیشروی و آزادسازی این نقاط شاهد درگیری های شدید بین ارتش و تروریست هاست.

به همین دلیل، عملیات گسترده و شدید ارتش سوریه در ارتفاعات جبل النوبه که به خطوط امداد و کمک رسانی گروه های تروریستی بین دو منطقه جبل الاکراد و جیل الترکمان مشرف است، برای دومین روز متوالی نیز ادامه یافت.


منطقه عملیاتی جبل الاکراد در ریف شمالی لاذقیه

این عملیات ارتش سوریه با پشتیبانی گسترده نیروی هوایی این کشور و روسیه همراه است و هدف اصلی ارتش سوریه در این مرحله آزادسازی تپه «الراقم» است که سیطره بر آن به معنای سقوط نظامی جبل النوبه برای گروه های مسلح است.

کارشناسان دستاوردهای ارتش سوریه در ریف شمالی لاذقیه را به جهت مدت زمانی و هم مرز بودن با ترکیه بسیار مهم ارزیابی می کنند، به ویژه آنکه آنکارا منطقه جبل ترکمان را عمق راهبردی خود به شمار می آورند و مدت هاست، تلاش دارند، منطقه «حائل» مورد نظر خود را در اینجا ایجاد کنند.


حماه: ریف شمالی حماه و تحولات سریع و بی سابقه میدانی  
در ریف شمالی حماه یگان های ارتش سوریه موفق شدند، طی دو عملیات روستاهای البويضة و المصاصنة و نقاط نظامی اطراف آنها از جمله نقاط نظامی الزلاقيات، زلين، مدجنة أبو حسن، جب الدكتور، الخيم، بيت الدعبول و مدجنة بيت جبس را طی دو روز گذشته آزاد کنند.


نقشه استان حماه


سه منطقه مهم مورک - کفرزیتا - صوران در ریف حماه

آزادسازی این دو شهرک و مناطق اطراف آنها از حیث تعداد و از حیث مدت زمان تحولی بسیار مهم در عملیات نظامی ارتش سوریه در استان حماه شمرده می شود، به ویژه آنکه این مناطق به دلیل قرار داشتن در عمق ریف شمالی حماه و نزدیکی شهر حماه، مرکز استان حماه از اهمیت بسیاری برخوردار است.

همچنین آزادسازی این مناطق زمینه پیشروی ارتش سوریه به سمت شهر «مورک» در ریف شمالی حماه و آزادسازی آن را فراهم می کند که در مسیر بزرگراه بین المللی حماه – دمشق است و دروازه ریف شمالی حماه و ریف جنوبی ادلب شمرده می شود.


عملیات ارتش سوریه علیه جیش الفتح در ریف حماه

این درحالی است که آزادسازی مورک، گروه های تروریستی را وادار به عقب نشینی از بزرگراه بین المللی حماه – حلب می کند و زمینه ساز عملیات بزرگ ارتش سوریه در استان ادلب و در ابتدا از ریف جنوبی آن خواهد بود که شهر خان شیخون در آن واقع شده است.

همچنین حمله گسترده گروه های مسلح برای باز پس گیری مناطقی که در شمال منطقه محرده از دست داده بودند، از جمله اطراف تپه حوير و شمال شهر صوران با مقابله ارتش سوریه مواجه شد تا در اثر آن بیش از 50 تروریست از جمله «زیاد قسوم»، سرکرده گروه تروریستی موسوم به «كتيبة الفرقان» به هلاکت برسند.

حلب: خیز ارتش سوریه برای آزادسازی دو فرودگاه نظامی
اما در استان حلب و به طور مشخص در ریف جنوبی آن لشکر چهارم ارتش سوریه روستای دلامه و شهرک های زيتان و القلعجية را آزاد کرد و به پیشروی خود به سمت منطقه «جبل الاربعین» و گسترش دامنه مناطق تحت کنترلش از جمله تامین امنیت خطوط امداد و کمک رسانی ارتش ما بین ریف شرقی و جنوبی حلب ادامه داد.


نقشه استان حلب

هم اکنون لشکر چهارم ارتش سوریه درحال پیشروی به سمت شهرک «الحاضر»، بزرگترین شهرک ریف جنوبی حلب است، با آزادسازی این شهرک تنها شهرک «الصعيبيه» است که در مسیر پیشروی این لشکر به سمت فرودگاه نظامی «ابو الظهور» قرار دارد.


موقعیت سه فرودگاه نظامی کویرس - تفتناز - ابوظهور در استان حلب

یک منبع میدانی سوری در این خصوص توضیح داد که به جز دو شهرک الزربة و خان طومان و روستای البرقوم، دیگر مناطق ریف جنوبی حلب از اشغال گروه های تروریستی تکفیری جبهه النصره و احرار الشام پاکسازی شده و از هم اکنون ارتش سوریه در تدارک عملیات آزادسازی فرودگاه نظامی ابو الظهور است که می گذشته توسط جبهه النصره تصرف شد.

از سوی دیگر، نزدیک شدن ارتش سوریه به بزرگراه بین المللی حلب – دمشق از محور خان طومان به الزربه و الایکاردا زمینه پیشروی این نیروها در ریف غربی حلب را فراهم می کند که در جوار فرودگاه نظامی «تفتناز»، بزرگترین فرودگاه نظامی سوریه از حیث مساحت قرار دارد و 2 سال پیش توسط النصره تصرف شد.


همچنین درپی آزادسازی فرودگاه نظامی کویرس، در ریف شرقی حلب و تامین امنیت این فرودگاه و مناطق اطراف آن تا شعاع 7 کیلومتر، بهره برداری از این فرودگاه با فرود آمدن دو بالگرد نظامی در آن، از سر گرفته شد.


فرودگاه کویرس

این درحالی است که مناطق اطراف روستای حربل، در ریف شمالی حلب، شاهد درگیری های شدید مسلحانه بین دو گروه تروریستی «جبهه شاميه» و «داعش» بود که طی آن جبهه شامیه تلاش داشت، این روستا را از داعش باز پس گیرد.


فرودگاه نظامی کویرس و ازسرگیری فعالیت

در دو روستای شوارغة و بينة نیز کمیته‌ های حمایت مردمی کردهای سوریه و «جبهة النصرة» به شدت با یکدیگر درگیر شدند.
در ریف شرقی حلب، ارتش سوریه پس از درگیری های شدید با عناصر تکفیری «داعش» موفق شد، روستای «شويلخ» را آزاد کند.

همچنین برخی منابع خبری از اعزام نیروهای تازه نفس و ارسال تجهیزات نظامی به روستای «باشکوی» خبر می دهند که نزدیک ترین نقطه تحت کنترل ارتش سوریه به دو شهرک شیعه نشین و در محاصره «نبل» و «الزهراء» است.


نقشه باشکوی و دو شهرک شیعی نبل و الزهراء

این منابع با بیان اینکه تنها 7 کیلومتر باشکوی را از نبل و الزهراء جدا می کند، افزودند: ارتش سوریه خود را برای عملیات شکست محاصره این دو شهرک آماده می کند که در صورت موفقیت راه ارتباطی تروریست های النصره، احرارالشام و جبهه اسلامی از شمال به جنوب استان حلب به طور کامل قطع خواهد شد.

ریف دمشق: غوطه شرقی در آستانه تحولات میدانی مهم
مهمترین تحول میدانی استان ریف دمشق در روزهای اخیر آزادسازی فرودگاه نظامی «مرج السلطان» و شهرک مرج السلطان بود که گامی مهم در راستای تعیین سرنوشت نبردهای منطقه غوطه شرقی دمشق به شمار می آید.


فرودگاه مرج السلطان

علاوه بر آن آزادسازی این دو منطقه همزمان با پایان نشست ریاض، پیامی بسیار مهم برای عربستان داشت که از گروه تروریستی «جیش الاسلام»، به سرکردگی «زهران علوش» حمایت مستقیم به عمل می آورد و از جمله حاضران در نشست ریاض بود و منطقه عملیاتی اش ریف دمشق از جمله غوطه شرقی به شمار می آید.


منطقه راهبردی مرج السلطان در ریف دمشق

آزادسازی شهرک و فرودگاه نظامی مرج السلطان به سعودی ها یادآوری کرد که حقایق حاکم بر میدان حرف آخر را خواهد زد و معادلات میدانی و سیاسی را رقم خواهد زد.

از جهت دیگر، آزادسازی این دو منطقه دیگر گروه های مسلح مستقر در غوطه شرقی را وادار به مصالحه با شرایط مورد نظر ارتش سوریه خواهد کرد و زمینه پیشروی ارتش به سمت دو منطقه النشابية و البلالية و در پی آن منطقه البحارية را فراهم خواهد کرد که مهمترین بازتاب آنها قطع راه های امداد و کمک رسانی گروه های مسلح در غوطه شرقی و تدارک برای عملیات بزرگ و راهبردی آزادسازی «دوما» از محور جنوبی این شهر خواهد بود.

اما درپی پیشروی نیروهای ارتش سوریه در منطقه «غوطه شرقی» دمشق گروه های تروریستی «جبهة النصره»، «جیش الاسلام» و «احرارالشام»، «فيلق الرحمن» و «أجناد الشام» با انتشار بیانیه ای از تشکیل اتاق عملیات مشترک در غوطه خبر دادند. «ابو خالد إسلام»، فرمانده این اتاق و «ابو بسام البراء» به عنوان معاون و جانشین وی انتخاب شدند.


این گروه ها از دست دادن فرودگاه و شهرک مرج السلطان را نتیجه اختلافات موجود بین خود از جمله جیش الاسلام و فیلق الرحمن از یک سو و اجناد الشام و احرار الشام و جبهه النصره از سوی دیگر دانستند و به این طریق تلاش دارند، مانع شکست های آتی شوند.

در غوطه غربی دمشق نیز درگیری های رخ داده بین ارتش سوریه با عناصر مسلح در شهر داریا، کشته شدن ده ها تروریست از جمله «محمد درویش»، مسئول دفتر شرعی گروه ترویستی احرار الشام در غوطه شرقی را به دنبال داشت.

در شهرک «زبدانی» کمین رزمندگان حزب الله برای گروهی از عناصر مسلح که تلاش داشتند، آش بس را نقض کنند، کشته و زخمی شدن تعدادی از آنها و فرار مابقی را به دنبال داشت.






کمین حزب الله در زبدانی

درعا: عملیات ارتش سوریه برای آزادسازی گذرگاه الجمرک القدیم
اما در استان درعا، واقع در جنوب سوریه، یگان های ارتش این کشور حمله گسترده گروه های تروریستی برای تصرف روستای راهبردی «جدیه» را دفع کردند، اهمیت این روستا در این امر نهفته است که با سقوط آن دو روستای الصنمين و كفر شمس نیز در معرض سقوط قرار خواهند گرفت.

تلفات سنگی گروه های تروریستی در جریان درگیری های رخ داده اطراف روستای جدیه که به اذعان آنها بیش از 50 کشته و 100 زخمی بوده، این گروه ها را که از سوی رژیم صهیونیستی حمایت می شوند، وادار به عقب نشینی به جولان اشغالی کرد.

از سوی دیگر، یگان های ارتش سوریه در کوی «المنشیه» در منطقه درعا البلد شهر درعا به عملیات خود جهت آزادسازی گذرگاه «الجمرك القديم» بین سوریه و اردن ادامه می دهند و با آزادسازی 20 نقطه و ساختمان مسکونی، هم اکنون تنها 277 متر با این گذرگاه مرزی فاصله دارند که در تصرف گروه های تروریستی حركة المثنى و جبهة النصرة و لواء توحيد الجنوب است.
تسلط ارتش سوریه بر گذرگاه «الجمرك القديم» راه های ارتباطی و امدادی گروه های تروریستی این منطقه با اردن را قطع می کند.

حمص: ارتش سوریه در 6 کیلومتری حمص
در استان حمص، واقع در مرکز سوریه، نیروهای مسلح این کشور درحال تحکیم مواضع خود در ارتفاعات مرکزی «الحزم» پس از عقب نشینی از کوه «مهین» هستند و در حالی که محورهای مهین و حوارین آرام نشان می دهد، منطقه «الدوه»، در غرب شهر تاریخی تدمر شاهد درگیری های شدید بین ارتش سوریه و عناصر تکفیری وابسته به داعش است.


عمیات ارتش سوریه در ریف حمص

همچنین نیروهای ارتش و دفاع مردمی سوریه حملات گسترده ای را از 3 محور، از منطقه جزل و میدان های نفت و گاز آن به سمت مواضع داعش در محور غربی تدمر سازماندهی و اجرا کردند که با پیشروی این نیروها در این محورها همراه بوده است، به گونه ای که ارتش سوریه هم اکنون کمتر از 6 کیلومتر با شهر تدمر فاصله دارد.


نقشه استان حمص
حمله زیردریایی روسی به مواضع داعش
ارتش روسیه در ادامه عملیات مبارزه با تروریسم خود در سوریه و به طور مشخص علیه گروه تروریستی تکفیری «داعش» برای اولین بار توسط یکی از زیر دریایی های خود در دریای مدیترانه مواضع داعش در سوریه را موشک باران کرد.